Slachthuizen
Stijn Bruers

"De vraag is niet of, maar wanneer we het kantelpunt zullen meemaken naar diervrije voeding"

Moraalfilosoof Stijn Bruers is streng voor de slachthuizen in ons land: "Wat produceren die eigenlijk, naast het dierenleed van de koe? Ongezond vlees en uitstoot"

Stijn Bruers is doctor in de moraalfilosofie.

1 Moraalfilosoof Stijn Bruers. © Bas Bogaerts

Hoeveel undercoverbeelden van stallen en slachthuizen moeten dierenrechtenorganisaties nog uitbrengen alvorens we gaan inzien dat er met die veeteelt iets structureel mis is? Gesjoemel met paardenvlees, antibioticaresistente bacteriën in het kippenvlees, de fipronilcrisis, de schokkende beelden van kippenbroeierijen, het varkensslachthuis in Tielt en nu het slachthuis in Izegem; wat hebben deze voedselschandalen van de afgelopen jaren met elkaar te maken? Ze hebben één ding gemeen: het gaat telkens om dierlijke producten. Die zijn op allerlei vlakken schadelijk.

Share

Hoeveel broeikasgassen werden er in de veeteelt uitgestoten voor die ene koe?

Neem het slachthuis in Izegem, dat elk kwartier een rund slacht. Wat produceert dat slachthuis eigenlijk in dat kwartier, naast het dierenleed van die koe? Ongezond vlees dat zorgt voor chronische ziekten en bij de bevolking leidt tot een verlies van twee maanden leven.

nieuws

zine