NieuwsOorlog in Oekraïne
Turkse banken weren Russisch betaalsysteem Mir
De drie openbare Turkse banken die werken met Mir zullen dat Russische systeem voor elektronische betalingen niet langer gebruiken. De beslissing volgt na druk van de Amerikaanse overheid, zo meldt een hoge Turkse verantwoordelijke anoniem aan het Franse persbureau AFP.
Momenteel zijn er nog betalingen, klinkt het, maar er is een datum bepaald waarop Mir opgeschort zal worden. Het gaat om de banken HalkBank, Ziraat en Vakifbank. Wanneer het systeem bij hen offline gaat, preciseerde de bron niet. Twee grote private banken, Denizbank en Isbank, hadden vorige week al aangekondigd dat ze het gebruik van het Mir-betaalsysteem en de bijbehorende betaalkaarten opschorten.
Vrijdag nog kondigde Oezbekistan aan dat het gebruik van de betaalkaarten om ‘technische’ redenen onderbroken wordt. Voortaan zullen de kaarten enkel nog in een handvol landen gebruikt kunnen worden, waaronder Wit-Rusland.
Afhankelijkheid
Rusland begon in 2015 met het ontwikkelen van zijn eigen binnenlandse betalingssysteem na een eerste reeks westerse sancties. Die werden ingesteld na de Russische annexatie van de Krim het jaar ervoor. De inspanningen resulteerden in de oprichting van het kaartbetalingssysteem, dat populair is bij Russische toeristen.
Turkije, dat heel afhankelijk is van olie en gas uit Rusland, weigerde steeds zich te scharen achter de westerse sancties tegen Rusland die volgden op de invasie van Oekraïne. Het land trekt vele Russische toeristen aan, wat sinds de oorlog toegenomen is. Na een ontmoeting met zijn Russische evenknie Vladimir Poetin had president Recep Tayyip Erdogan begin augustus nog aangekondigd het gebruik van Mir uit te breiden. Maar Washington waarschuwde nadien dat Turkse bedrijven en banken die handel voeren met Rusland, sancties riskeren.
Verschillende Russische banken zeggen intussen als alternatief ook te werken aan de uitgifte van kaarten met het Chinese Union Pay.