Dinsdag 06/06/2023

NieuwsOorlog in Oekraïne

Russische minister van Defensie bezoekt het front in Oekraïne... op 80 kilometer van het front

Sjojgoe overschouwde volgens het Russische ministerie van Defensie de frontlinies in Oekraïne. In werkelijkheid vloog hij meer dan 80 kilometer achter het front. Beeld AP
Sjojgoe overschouwde volgens het Russische ministerie van Defensie de frontlinies in Oekraïne. In werkelijkheid vloog hij meer dan 80 kilometer achter het front.Beeld AP

De Russische minister van Defensie heeft zondag het slagveld in Oekraïne bezocht. Sergej Sjojgoe zou volgens een mededeling van zijn eigen ministerie daarbij ook ‘de frontlinie’ en ‘een commandopost’ geïnspecteerd hebben. Maar een onafhankelijke analyse van de beelden bevestigt dat Sjojgoe in werkelijkheid op 80 kilometer van het front bleef.

TT

Het waren mooie beelden voor het thuisfront: Sjojgoe die in een militaire helikopter plannen bespreekt met zijn commandanten, en vanuit het raam goedkeurend naar de loopgraven aan het front in Oekraïne kijkt. Volgens het Russische ministerie van Defensie inspecteerde Sjojgoe “de voorwaartse posities van de Russische eenheden van de speciale militaire operatie” en had hij “aan de frontlinie gesprekken met Russische militairen, waar hij hen bedankte voor hun voorbeeldige prestaties in gevechtsmissies”.

Of Sjojgoe echt aan het honderden kilometers lange front is geweest, is echter hoogst twijfelachtig. Een gedetailleerde analyse door het onderzoekscollectief GeoConfirmed van de videobeelden die van het bezoek gemaakt werden, tonen aan dat de legerchef hoogstwaarschijnlijk ver van de loopgraven aan het front is geweest.

Sjojgoe in de helikopter bij zijn inspectieronde. Beeld ANP / EPA
Sjojgoe in de helikopter bij zijn inspectieronde.Beeld ANP / EPA

In de plaats daarvan zou hij slechts boven de Russische verdedigingslinie van Armjansk gevlogen zijn (zie kaart onderaan), pal op de grens tussen het schiereiland de Krim en de provincie Cherson. Armjansk ligt op ongeveer 80 kilometer ten zuiden van de Dnjepr-rivier, die vandaag de scheidslijn vormt tussen het Russische en het Oekraïense leger in Cherson. De loopgraven in Armjansk maken deel uit van de diepere Russische verdedigingsgordel die de Krim moet beschermen tegen een waarschijnlijk toekomstig offensief.

Het bezoek kwam er zondag een dag nadat Sjojgoe samen met president Vladimir Poetin in hoogsteigen persoon, stafchef Valeri Gerasimov en opperbevelhebber van de troepen in Oekraïne Sergej Soerovikin de situatie van de ‘speciale militaire operatie’ had besproken. Waar die ontmoeting plaatsvond, blijft staatsgeheim.

Niet onverstandig

Op zich is het uiteraard niet onverstandig dat Sjojgoe ver van het front bleef. Oekraïne kon dankzij geheime inlichtingen de voorbije maanden al meerdere Russische officieren doden en verwonden. In mei werd stafchef Gerasimov al eens ei zo na gedood bij een bezoek aan het front. In een recente reconstructie onthulde The New York Times vorige week nog hoe de Amerikaanse inlichtingendiensten van het geheime bezoek wisten, maar dat niet aan de Oekraïners vertelden uit angst dat die zouden proberen hem te doden, wat tot een escalatie zou kunnen leiden.

De Oekraïense inlichtingendiensten kwamen echter zelf ook achter het bezoek, waarna ze een aanval lanceerden. Een Amerikaanse poging de aanval nog te stoppen kwam te laat, de raketten waren al onderweg. Gerasimov ontsnapte uiteindelijk op het nippertje, tientallen andere Russen, onder wie hoge officieren, kwamen wel om het leven.

Sjojgoe (c.) samen met generaal Sergej Soerovikin (l.), de opperbevelhebber van het Russische leger in Oekraïne, tijdens een bezoek van president Poetin aan een stafvergadering van het leger op een onbekende locatie. Beeld AP
Sjojgoe (c.) samen met generaal Sergej Soerovikin (l.), de opperbevelhebber van het Russische leger in Oekraïne, tijdens een bezoek van president Poetin aan een stafvergadering van het leger op een onbekende locatie.Beeld AP

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234