Operatie onder hypnose live op tv
In ons land vond de eerste ingreep onder hypnose en zonder verdoving plaats in 2003
Als alles goed is gegaan, werd gisterenavond op de Britse zender Channel 4 voor het eerst live een operatie onder hypnose uitgezonden. Chirurg van dienst was volgens de krant The Independent Tom Hennigan, medisch specialist aan de Princess Royal Hospital in Farnborough. Zijn taak bestond erin om met de hulp van een hypnotiseur een patiënt aan zijn hernia te opereren.
Hypnose in de operatiezaal is niet nieuw. In de jaren vijftig en zestig deed de Ierse chirurg Jack Gibson meer dan 4.000 ingrepen onder hypnose, gaande van plastische chirurgie tot amputaties. De techniek bestaat erin dat een hypnotherapeut de patiënt via suggesties in een diepe staat van ontspanning brengt. Van een coma of een slaapfase is, in tegenstelling tot wat vaak wordt aangenomen, dus geen sprake. Naarmate de patiënt zich meer ontspant, zal hij uiteindelijk loskomen van alle gevoelens en sensaties. Dan kan de eigenlijke operatie van start gaan.
In ons land vond de eerste ingreep onder hypnose en zonder verdoving plaats in 2003. Psychiater Vincent Martin voerde toen een urologische ingreep uit op een man die allergisch was voor verdovende geneesmiddelen. De operatie was toen nieuw in België. In het universitair ziekenhuis van Luik wordt de techniek al wel langer toegepast, maar de patiënten krijgen er nog altijd een lichte verdoving toegediend. De Luikse anesthesiste Marie-Elisabeth Faymonville is een pionier op het gebied van hypnose op de operatietafel. Faymonville ontving in 2004 op het Internationaal Congres nog een prijs voor haar werk.
Toch is niet iedereen overtuigd van het nut van hypnose in het operatiekwartier. "De techniek kan dan ook maar uiterst selectief gebruikt worden", verklaart Eugene Vandermeersch, diensthoofd van de afdeling Anesthesiologie aan het Universitair Ziekenhuis van de KU Leuven. "Eerst en vooral is niet iedereen geschikt om een operatie onder hypnose te ondergaan. De manier waarop een patiënt zich kan laten beïnvloeden, hangt namelijk volledig af van zijn persoonlijkheidsstructuur. Daarnaast kun je de opdracht ook niet zomaar aan om het even welke hypnotherapeut toewijzen en je moet ook rekening houden met de juiste plaats en tijd alvorens van start te gaan. We voelen ons daarom niet geroepen om deze techniek van opereren toe te passen. Wel blijven we onze ogen openhouden voor de toepassing van hypnose in de geneeskunde, maar dan vooral met betrekking tot de chronische pijntherapie", besluit Vandermeersch. (RT)
www.bvar.be