Maandag 05/06/2023

NieuwsOorlog in Oekraïne

Nu Rusland nog amper hightechraketten over heeft, verandert het noodgedwongen van strategie

Oekraïense militairen schieten op een drone in de omgeving van Bachmoet, 20 maart 2023.  Beeld AFP
Oekraïense militairen schieten op een drone in de omgeving van Bachmoet, 20 maart 2023.Beeld AFP

Volgens Oekraïne worden de Russen door de slinkende voorraad hightechwapens gedwongen minder civiele doelen onder vuur te nemen. Rusland gebruikt de schaarse precisieraketten en kamikazedrones steeds vaker om belangrijke militaire doelwitten aan te vallen.

Stieven Ramdharie

Omdat de wapenfabrikanten door de westerse sancties niet aan onderdelen kunnen komen, heeft Rusland grote moeite om nieuwe hightechraketten te produceren. Volgens Vadym Skibitsky, plaatsvervangend directeur bij de Oekraïense militaire inlichtingendienst GUR, kan het Russische leger door de tekorten nu nog maar een paar keer per maand een grote aanval uitvoeren. Deze zijn minder grootschalig dan eind vorig jaar, toen het offensief begon om de Oekraïense elektriciteits-en watervoorziening plat te leggen.

De Russen schoten toen begin oktober in twee dagen 84 Kalibrs en andere kostbare raketten af. Geschat werd dat alleen al deze aanval tussen de 1,1 en 1,6 miljard dollar kostte. Skibitsky: “In oktober voerden de Russen één keer per week massale beschietingen uit, daarna één keer per tien tot veertien dagen. Nu kunnen ze niet meer dan twee keer per maand een aanval organiseren omdat het noodzakelijk is dat ze een bepaald aantal in reserve moeten hebben.”

De wijziging van de strategie blijkt volgens de GUR uit de laatste Russische acties, met name van de afgelopen week. Tijdens twee dagen van aanvallen waren volgens de dienst voornamelijk militaire faciliteiten, logistieke bases en verzamelplaatsen van het leger het doelwit. In de afgelopen maanden werd al duidelijk dat Moskou amper grootschalige aanvallen kan uitvoeren door het tekort aan onder andere kruisraketten.

Details

Volgens Skibitsky lijkt het erop dat de Russen nu proberen het Oekraïense oorlogsvermogen aan te tasten. “In Novomoskovsk en Zjytomyr waren olie-en brandstofopslagplaatsen het doelwit”, aldus GUR-topman tegen het Oekraïense persbureau RBC over de aanvallen van dinsdag en vorige week vrijdag. “In het district Javoriv waren er ook aanvallen. Wat waren de belangrijkste doelen? Het ging om logistieke systemen van onze troepen en verzamelplekken met militair materieel.”

Het is ongebruikelijk dat de Oekraïners zoveel details prijsgeven over de militaire doelwitten die bij de drone- en raketaanvallen worden bestookt. Meestal meldt Kiev dat flats en energie-en waterkrachtcentrales zijn geraakt. Rusland probeert al maanden vooral de energievoorziening te treffen om de Oekraïners te demoraliseren. Kiev beschuldigt de Russen ervan met name de Iraanse kamikazedrone Shahed te gebruiken als ‘terreurwapen’.

“Meer dan 20 Iraanse moordzuchtige drones, plus raketten, talloze beschietingen, en dat allemaal in één nacht van Russische terreur tegen Oekraïne”, twitterde president Volodymyr Zelensky over de aanvallen van dinsdag. Hij plaatste ook een video waarop is te zien hoe in Zaporizja een flat langs een drukke weg plotseling frontaal wordt getroffen. Volgens het leger werden die nacht zestien Shaheds neergehaald en vielen er in de regio Kiev vier doden.

Geslonken arsenaal

Hoeveel hightechraketten Rusland nog over heeft na dertien maanden vechten, is niet duidelijk. Volgens tellingen van Oekraïne, die niet zijn bevestigd door de VS en onafhankelijke bronnen, is het arsenaal flink geslonken. De spionagedienst schat dat er nog maar 15 procent over is. Zo zou van het aantal kruisraketten van het type Kh-55 en X-101, die naar verluidt zo’n 13 miljoen dollar per stuk kosten, nog maar 47 van de 810 over zijn.

De Russische luchtmacht schiet deze langeafstandskruisraketten met een bereik van 2.500 kilometer af vanaf zware bommenwerpers boven de Zwarte Zee. Van een andere veelgebruikte kruisraket, de Kalibr, zou Rusland ook weinig meer hebben. Slechts 58 van de 725 die Moskou had bij de start van de invasie, zouden nog beschikbaar zijn. De Kalibr, waarmee doelen tot op 700 kilometer kunnen worden bestookt, wordt voornamelijk afgeschoten door onderzeeërs en raketschepen van de marine die opereren in de Zwarte Zee.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234