Zaterdag 03/06/2023

NieuwsbriefOns geld

Degrowth lijkt een theoretisch proefballonnetje te blijven, dat praktisch onuitvoerbaar lijkt

Dimitri Thijskens: 'De beleidsrente ligt intussen hoger dan drie procent, op ons spaarboekje is het nog altijd maar de helft.' Beeld Eva Beeusaert // Getty Images
Dimitri Thijskens: 'De beleidsrente ligt intussen hoger dan drie procent, op ons spaarboekje is het nog altijd maar de helft.'Beeld Eva Beeusaert // Getty Images

De Morgen-journalist Dimitri Thijskens schrijft wekelijks deze ‘Ons geld’-nieuwsbrief. Laat uw e-mailadres hieronder achter om hem in uw mailbox te krijgen.

Dimitri Thijskens

Beste lezer,

We kunnen er niet aan voorbij, het spaarboekje was deze week een hot topic. Met name dan de lage rente op ons spaargeld. De beleidsrente ligt intussen hoger dan drie procent, op ons spaarboekje is het nog altijd maar de helft. Terwijl econoom Paul De Grauwe allang aanvoert dat dit de banken slapend rijk maakt ten koste van de belastingbetaler, is nu zelfs Pierre Wunsch, gouverneur van de Nationale Bank, op de kar gesprongen. Ook hij vindt dat de rente naar boven moet.

Er wordt gepleit om vanuit de overheid een verplichte verhoging van de spaarrente in te voeren. Maar de banken staan op de rem en wijzen dit resoluut af. Ze geven een tweetal redenen waarom het niet zo evident is om de rente zomaar op te trekken zonder in de problemen te komen: de vele uitstaande kredieten van de afgelopen tien jaar tegen lage rentevoeten en de hoge taksen die banken moeten betalen op de rentes die ze uitkeren op spaarrekeningen. Kunnen de banken nog lang aan deze druk weerstaan? De vraag stellen, is ze beantwoorden.

Maar dat kan nog wel even duren. Wat kunt u in tussentijd doen om uw spaargeld meer te laten opbrengen? U zou een buitenlandse spaarrekening kunnen overwegen, waar de rentevoeten in bepaalde gevallen heel wat hoger liggen dan in ons land. Maar dat stuit op praktische moeilijkheden. Zo heeft u dan vaak een adres nodig in het bewuste land. En doordat de belastingen voor niet-inwoners nogal eens hoger liggen, bestaat het risico dat u uiteindelijk niet veel beter af zult zijn dan in België. Een andere optie zijn de zogenaamde ETF’s, aandelen die een volledige beursindex volgen. Ze worden vaak beschouwd als een veilige haven omdat ze heel gediversifieerd zijn en – voortgaand op het verleden – op lange termijn de hoogste rendementen garanderen.

Een ander thema dat afgelopen week niet uit de actualiteit weg leek te branden: degrowth. Kort samengevat komt het erop neer dat in bepaalde economische sectoren en regio’s voor een krimp van de economie gekozen zou moeten worden in plaats voor voortdurende groei om zo het klimaat te redden. De discussie barstte helemaal los na een interventie van Anuna De Wever in het Europees Parlement.

Maar het lijkt toch vooral een theoretisch proefballonnetje te blijven, dat praktisch onuitvoerbaar lijkt. En in zijn meest extreme vorm zelfs tot meer armoede zou leiden. China is het beste voorbeeld van hoe economische groei honderden miljoenen mensen de afgelopen decennia uit de armoede heeft getrokken. Maar dat die groei vanaf nu op een ecologische leest geschoeid zal moeten worden, daar mag ook geen twijfel over bestaan.

Tot spijt van wie het benijdt, voor de fans van Antwerp kan het een historisch weekend worden: voor het eerst in 66 jaar kan The Great Old de landstitel in het voetbal pakken. Daarvoor moet het zondag winnen tegen Union. Op de zwarte markt worden er dan ook tickets tot duizend euro aangeboden. Wie eraan zou denken om zijn of haar ticket te koop aan te bieden, kan toch maar beter twee keer nadenken: wie betrapt wordt, riskeert een boete tot 60.000 euro.

Tot volgende week,

Dimitri Thijskens

Economiejournalist

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234