Maandag 27/06/2022

Zythos

Nieuwe vzw wil in de voetsporen treden van De Objectieve Bierproevers

Onlangs viel het eerste nummer van het ledentijdschrift van de kersverse vzw Zythos in de bus, De Zytholoog. Zythos betekent in het Oud-Grieks letterlijk 'afkooksel van gerst', waarbij het woordenboek specificeert 'zoals door de Egyptenaren bereid'. Bier dus: de nieuwe vzw wil in de voetsporen treden van De Objectieve Bierproevers, De Zytholoog volgt het verdwenen blad Den Objectieven Bierproever op.

Dat de vereniging De Objectieve Bierproevers zichzelf op 10 december 2002 ontbonden heeft, kent zo zijn redenen, maar het ligt alleszins niet aan de doelstellingen van OBP. Integendeel, Zythos neemt die bijna letterlijk over. Gemobiliseerd uit een oproep van bierschrijver Peter Crombecq in zijn eerste Biersmaken-zakboekje, anno 1984, verzamelen zich 42 bierliefhebbers in een Antwerps café en stichten er OBP als een consumenten- (of belangen-)organisatie van objectieve bierproevers, letterlijk mensen die bier objectief wensen te beoordelen.

Vandaag verdrinken we bijna in ons speciaalbier maar de tijden waren ooit anders. In 1968 is 90 procent van het in België gedronken bier pils. Pas in de loop van de jaren zeventig ontdekken enkele gepassioneerde liefhebbers en drankenhandels de rijkdom van onze nationale kaart. Een eerste poging tot inventarisering wordt in 1977 gepubliceerd door de Brit Michael Jackson in zijn internationale Bieratlas. In het eerste Belgische bierboek (1979) vermeldt Wilfried Patroons 122 Belgische brouwerijen, waarvan er vandaag liefst zeventig verdwenen zijn. Vooral de kaalslag onder de Brabantse (14 overgebleven, 21 verdwenen) en Henegouwse (6 overgebleven, 11 verdwenen) brouwerijen valt op. Niet toevallig, want beide provincies zijn de leveranciers van minder toegankelijke maar verduiveld lekkere bierstijlen, respectievelijk de geuze-lambiek en de Saison.

Meteen raken we een heel sterk punt van OBP aan. De vereniging heeft altijd de rijkdom van ons bierpatrimonium verdedigd en vertaalde dat niet in het aantal biermerken maar wel in de smaakdiversiteit. Voorzitter Peter Crombecq blijft zijn Biersmaken-zakboekje uitgeven maar stopt na tien jaar met de publicatie ervan wegens zinloos. In zijn werkje Bijzondere Bieren, anno 1996, verantwoordt hij zijn beslissing door te stellen dat van de 1.200 Belgische bieren er slechts 600 origineel zijn en dat het bovendien volstaat er 250 van te proeven om een volledige staalkaart geproefd te hebben. Groot gelijk: de bittere waarheid was en is dat de consument een zoveelste etiket- of gestroomlijnd abdijbier voorgeschoteld krijgt terwijl andere, zeer karakteristieke bieren bedreigd of zelfs verdwenen zijn.

De grootste pluim richting OBP gaat voor het uitreiken in 1993 van haar jaarlijkse trofee naar drie geuzestekers (Moriau, Hanssens en 3 Fonteinen). Net op tijd, want Armand De Belder (3 Fonteinen) denkt aan stoppen, terwijl de prijs Sidy Hanssens stimuleert om de familiezaak voort te zetten. Vandaag brouwt 3 Fonteinen zelf een uitstekende lambiek, steekt Armand voortreffelijke geuzes en fruitbieren en serveert Hanssens haar Oudbeitje, een platte lambiek verrijkt met pure aardbeien. Van smakenrijkdom gesproken...

Andere realisaties van OBP zijn de campagnes voor het behoud van bedreigde bierstijlen als het Vlaams Oud Bruin of tafelbier, de trappistenactie (men pleit terecht voor een strikt onderscheid tussen trappist en abdijbier, confer de wetgeving omtrent champagne) en natuurlijk het jaarlijkse festival van het Belgische speciaalbier, de '24 uren'.

OBP is niet meer, Zythos neemt de fakkel over. U kunt zelf geen lid worden, de leden van Zythos zijn de lokale (bierliefhebbers-)verenigingen. Aansluiting bij zo'n vereniging maakt u automatisch ook lid van Zythos. Daarbij ontvangt u driemaandelijks het mooi uitgegeven, stevig doortimmerd en vooral compleet niet-commercieel en zeer informatief ledenblad. Doen!

Ledenadministratie Zythos

Dany Vanschoonbeek

Tel. en fax: 089/35.63.38

ledenadministratie@zythos.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234