Dinsdag 31/01/2023

Economie

Zwitserse munt maakt bokkensprongen: "Vakanties duurder, industrie getroffen"

null Beeld AFP
Beeld AFP

De koers van de Zwitserse frank is geëxplodeerd. Even voor half elf donderdag kostte een euro nog 1,20 Zwitserse frank. Even daarna hoefde nog maar 0,85 frank voor een euro te worden betaald; de sprong liep even op tot boven de 30 procent.

Peter de Waard en VK

Reden was dat de Zwitserse centrale bank - Schweizerische Nationalbank (SNB) - besloot niet langer de eigen munt te steunen. Tot nu toe zorgde de bank ervoor dat de koers niet onder de 1,20 frank voor een euro zakte door telkens eigen franks te verkopen in ruil voor euro's. Hiermee moest worden voorkomen dat Zwitserland vluchthaven zou worden voor speculanten uit probleemlanden in de eurozone. Deze vlucht zou tot overwaardering van de frank leiden en de Zwitserse exportbedrijven minder concurrerend maken.

Dat deze maatregel nu in een keer ongedaan zou worden gemaakt, had niemand verwacht. Afgelopen weekeinde ontkende de SNB nog bij hoog en laag dat een dergelijk besluit zou worden overwogen. President Thomas Jordan van de centrale bank zei echter "dat het beleid van het voortdurend opkopen van euro's niet meer te handhaven" was."Het was zaak snel te handelen. En het zou nu moeten worden gedaan. Over zes of twaalf maanden zouden de gevolgen veel ernstiger zijn", aldus Jordan. De Zwitserse deviezenreserve is sinds 2011 aangezwollen van 257 miljard frank tot 495 miljard frank - bijna een verdubbeling. Dat vormt een probleem, omdat veel Zwitsers vinden dat 20 procent van de reserves uit goud zou moeten bestaan. In november was daarover nog een referendum.

Reden voor het dramatische besluit van de SNB is dat de euro in een vrije val is geraakt ten opzichte van de dollar en andere valuta. De Zwitserse centrale bank wil niet dat de eigen munt door de koppeling wordt meegezogen in die neerwaartse spiraal. Er wordt op gerekend dat de euro nog verder zal dalen als de ECB volgende week besluit staatsobligaties van landen op te kopen om de inflatie aan te wakkeren. De euro daalde donderdag nog eens 1,5 cent tot 1,1638 dollar.

null Beeld rv
Beeld rv

1. Wat zijn de gevolgen voor de Zwitserse economie?

Nick Hayek, baas van Swatch, beschreef het als een tsunami voor de Zwitserse economie. Zwitserland wordt als vakantiebestemming stukken duurder, terwijl het al niet de reputatie heeft van een goedkoop land. Plaatsen als Gstaad en Davos behoren tot de meest exclusiefste wintersportbestemmingen in de wereld, waar hotelkamers al gauw 500 frank per nacht kosten en de prijs van appartementen tot 4.000 frank per week kunnen oplopen.

In een klap worden die 15 tot 20 procent duurder voor toeristen uit eurolanden. Een verplicht autobahnvignet voor het land van 40 Zwitserse frank kostte tot gisteren hoogstens 32 euro. Nu zal dat bijna 40 euro zijn. Maar de Zwitsers vrezen vooral voor hun industrie. Het land is leidinggevend op het gebied van farmacie (Novartis, Roche), chocolade (Nestlé, Milka, Toblerone, Lindt), machines (Sulzer, ABB) en uiteraard de horloge-industrie (Swatch, Parmigiani, Rolex). Hun exportpositie wordt ondermijnd.

2. Wat betekent het voor andere landen?

De frank is een van de meest verhandelde valuta's in de wereld. Zwitserland is een geliefde vluchthaven voor beleggers. Dat had in het verleden vooral met het bankgeheim te maken, maar dat ligt steeds meer onder vuur - woensdag werd zelfs een wet ingediend die de afschaffing weer een stapje dichterbij brengt. Maar de politieke neutraliteit en het grote aantal als degelijk bekend staande banken in het land heeft nog altijd grote aantrekkingskracht. Als in andere delen van de wereld valutaproblemen, politieke strubbelingen of economische tegenslagen dreigen, wordt graag naar Zwitserland uitgeweken.

Ook speculanten vinden de frank lucratief. Dat gebeurde bijvoorbeeld bij de eurocrisis van 2010, waarop de Zwitserse regering ook besloot te interveniëren om koersstijgingen door vluchtkapitaal tegen te gaan en speculanten te weren. Daarnaast zijn in het verleden ook veel leningen in Zwitserse franks opgenomen omdat de rente zo laag is. Veel Russische oligarchen of Arabische olietycoons hebben met hypotheken grote landhuizen of villa's in Zwitserland gekocht. Zij lijden fikse verliezen. Maar ook Polen, Hongaren en Tsjechen met een klein inkomen hebben massaal hypotheken in Zwitserland afgesloten voor een huis in eigen land. Liefst 700.000 Polen zouden zijn gedupeerd.

3. Heeft de Zwitserse centrale bank verstandig gehandeld?

Sommige economen spreken al van de financiële beleidsblunder van de eeuw. Reden is de enorme paniek waartoe het besluit leidde. De frank explodeerde en de koersen op de Zwitserse beurs kelderen. Bedrijven boetten in een klap meer dan 112 miljard frank aan marktkapitalisatie in.

Jeremy Cook, hoofdeconoom van World First - één van de grootste valutahandelaren in de City van Londen - sprak van een onvoorwaardelijke capitulatie van de Zwitserse centrale bank. "De SNB heeft de handdoek in de ring gegooid en is gestopt de eigen munt te verzwakken met het oog op dreigende inflatie en een dalende euro. Daar wint niemand wat mee."

De Duitse Commerbank schreef dat de centrale bank in Bern alle geloofwaardigheid heeft verloren. Ook betaalautomaten raakten leeg, omdat banken niet meer wisten welke koers ze nu moesten gaan hanteren voor euro's, gezien de enorme schommelingen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234