Zondag 26/01/2020

Zwijg eens over seks

De tijd dat geliefden elkaar op het kerkhof moesten ontmoeten, zoals Romeo en Julia, is nog niet voorbij. Twaalf procent van de Vlaamse jongeren zegt dat ze niet met hun ouders over relaties praten, 15 procent zwijgt in alle talen over verliefd zijn tegen ma en pa. De zwijgers vinden we vooral, zo zegt onderzoekster Telidja Klai (VUB), in gezinnen met sterke religieuze beleving of waarvan de ouders lager opgeleid zijn. In het eerste soort gezinnen heersen vaak strenge religieuze normen over seksualiteit, waardoor de kinderen liever hun mond houden over hun intieme leven uit angst voor afkeuring of represailles. In het tweede soort gezin wordt er gewoon niet zoveel gepraat. Dus ook niet over seks.

Het goede nieuws is dat het merendeel van de Vlaamse ouders wel vlot over relaties, lichamelijke veranderingen en voorbehoedsmiddelen kan praten. Al wordt in de helft van de Vlaamse huiskamers wel gezwegen over genot. En dan hebben we het over genot als waarde, niet over de technieken die mama gebruikt om meervoudige orgasmen te krijgen. Genieten van het lichaam, ook al is de kont dik of de penis klein, is immers een van de belangrijkste aspecten van seks.

Toch moet er met een zekere schroom over seks gesproken worden. Meer nog: er moet soms over gezwegen worden. In het bijzonder tussen ouders en kinderen. Dat het aanbod aan seksuele prikkels en informatie in de samenleving sommige ouders en ministers tegen de borst stuit, is niet zo verwonderlijk. Op Valentijn kreeg iedereen last van een onvrijwillige hormonenopstoot, niet alleen de preutse nonnetjes onder ons. Al die krantenartikels over seks, al die boeken voor een beter seksleven, lingeriecampagnes in elk bushokje en de veelbesproken campagne van Sensoa op tv: het leek wel poeperkesdag in plaats van het feest van de liefde.

Te weinig is te weinig, maar trop is te veel, zei een andere minister ooit. En dat geldt ook voor seks. Op een feestje kwam het laatst nog ter sprake: "Ik vind dat er te veel seks is op tv", zei een jonge vrouw me. "Het wordt zo banaal, zo plat als mensen voor het hele land hun over eerste keer vertellen. Het is iets speciaals, iets wat van mij is, en van niemand anders."

Het is een feit dat open praten over seksualiteit voor veel minder schaamte en frustraties zorgt. Maar het is een illusie dat vandaag alle onzekerheden zijn verdwenen, en elke vrijpartij met het juiste boek in de hand tot vier orgasmen zal leiden. De vrouwen waren vroeger bang om met 'een pakske' thuis te komen, de jonge generatie is nu bang om het niet goed te doen. Om zonder orgasme thuis te komen. Van een seksuele cultuur van zelfbeheersing zijn we in een cultuur van prestatie beland, zegt wetenschapper Marc Hooghe daarover.

Net zoals alle opvoedingsboeken voor opvoedingsonzekerheid bij ouders zorgen, zorgen al die seksgidsen voor seksuele onzekerheid bij jongeren: doe ik het goed (genoeg)? Al hebben jongeren vandaag wel de luxe dat ze over die angsten kunnen praten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234