Dinsdag 15/10/2019

vis noch vlees

Zwevende kiezers waarschuwen politici: "Focussen op het negatieve werkt niet"

Beeld dm

De Morgen volgt vier weken lang het denkproces van zwevende kiezers. Waarom twijfelen ze nog, en wat zal hen over de streep trekken? Net nog twee weken te gaan beginnen ook zij aan de eindspurt richting het stemlokaal. De afgelopen dagen zagen zij naar eigen zeggen vooral meer van hetzelfde.

Akkoord, er was een door hen gesmaakte politieke discussie over de overkapping van de Antwerpse ring, maar voor de rest waren ze opnieuw getuige van veel verbale gevechten.

Zo herhaalde sp.a-voorzitter Bruno Tobback de waarschuwing van zijn partijgenoot Johan Vande Lanotte om toch vooral niet op Groen en PVDA+ te stemmen. Vlak daarna maakte vicepremier Didier Reynders (MR) een forse uitschuiver.

Het waren evenwel niet de laatste incidenten. In de documentaire 'Schild en vriend' doken woensdagavond Bart De Wever (N-VA), Alexander De Croo (Open Vld) en Wouter Beke (CD&V) op. Waar die laatste twee zeiden de eerste niet te vertrouwen, reageerde de Vlaams-nationalistische voorzitter als door een wesp gestoken. "De Croo? Die vertrouw ik zelf niet. Ik moet hem ook niet als mens."

En de politici die eerder optimisme prediken, zoals de liberalen proberen met hun slogan 'Goesting in de toekomst', profiteren. "Ik krijg daar goesting van, laat ik het zo zeggen. Zij willen de problemen echt aanpakken, terwijl andere partijen - op Groen na - focussen op het negatieve", klinkt het bij een van onze kiezers.

Paul Laureys (51): "Zoek gezicht dat beste aansluit bij mijn visie"
- Woont in Kalmthout
- Leidt eigen IT-consultancyfirma
- Stemde vorige keer op PVDA+
- Twijfelt tussen Groen en PVDA+

"Uiteindelijk liggen de partijprogramma's dicht bij elkaar. Ik heb het idee dat steeds meer kiezers vooral naar de poltici zelf zijn aan het kijken. Ik begin dat ook te doen door een gezicht te zoeken dat het dichtst aansluit bij mijn visie. Vorige week vertelde ik dat ik Open Vld in overweging nam, vandaag leun ik eerder weer richting de linkerkant van het politieke spectrum. Het ligt nog open, maar ik denk wel dat ik op 25 mei zal kiezen tussen Groen of PVDA+. Al moet ik zeggen dat ik naar die laatste partij het meest neig. "

Beeld Wouter Van Vooren

Laura Buelinckx (27): "Groen doet uiterste best om me te overtuigen"
- Woont in Mechelen
- Lerares Nederlands
- Stemde vorige keer op Groen
- Twijfelt tussen Groen en PVDA+

"Op een boekvoorstelling ben ik enkele Mechelaars van Groen tegengekomen. Zij hebben hun uiterste best gedaan om mij te overtuigen en ze zijn er redelijk in geslaagd. Kristof Calvo (Kamerlid) vroeg me ook of ik zondag niet met hem wilde meerijden naar de Zevende Dag. Helaas kan ik niet, maar ik vind het wel tof dat zijn partij moeite doet om de zwevende kiezer te bereiken. PVDA+ komt iets minder in beeld, maar blijft wel een optie. Misschien kan Peter Mertens mij door een interview overhalen, al vermoed ik dat ik tot de 25ste in dubio zal blijven."

Beeld Wouter Van Vooren

Niki Luyten (41): "Politici steken elkaar vooral stokken in de wielen"
- Woont in Putte
- Directeur sociaal verzekeringsfonds voor zelfstandigen
- Stemde de vorige keer voor verandering
- Keuze ligt nog open

"Ik vind het zeer vreemd wat er allemaal aan het gebeuren is. De uitspraken van Didier Reynders (MR) en die van Melchior Wathelet (cdH) lijken ingegeven te zijn door de wens om kiezers te winnen, maar ze steken vooral elkaar stokken in de wielen. Ook de Vlaamse partijen doen daaraan mee. Ik heb het idee dat bijna iedereen tegen de ander ageert en dan met name tegen N-VA. Mijn keuze ligt overigens nog volledig open. Ik heb twee stemtesten ingevuld, maar kwam eerst aan de linker- en bij de ander aan de rechterzijde uit."

Beeld Wouter Van Vooren

An Beernaert (28): "Opgelucht dat ik er uit ben"
- Woont in Leuven
- Werkzoekend
- Stemde vorige keer op CD&V
- Zal op PVDA+ stemmen

"Vorige week twijfelde ik na een stemtest nog een beetje tussen sp.a en PVDA+, maar het zal PVDA+ worden. Ook al kwam ik bij een nieuwe stemtest bij andere partijen uit. Vanaf volgende week ga ik wel kijken naar de verkiezingsprogramma's op vtm, maar het zal mijn keuze niet veranderen. Eerlijk gezegd ben ik opgelucht dat ik er uit ben, zo hoef ik niet langer te piekeren. Ik vind het belangrijk dat mensen van mijn generatie verkozen geraken, dus dat zal zich ook vertalen in mijn keuze in het stemhokje."

Beeld Wouter Van Vooren

Heidi Castermans (43): "Aangenaam verrast door liberalen"
- Woont in Vlijtingen
- Werkt voor vzw in de woonsector en is beginnend wijnbouwer
- Stemde vorige keer op Groen
- Leunt richting Open Vld

"Deze week ben ik aangenaam verrast door de campagne van de liberalen. Hun slogan, 'Goesting in de toekomst', is slim gevonden en spreekt mij echt aan. Ik krijg er goesting van, laat ik het zo zeggen. Juist vanwege dat positivisme leun ik op dit moment richting Open Vld. Zij willen de problemen echt aanpakken, terwijl andere partijen - op Groen na - focussen op het negatieve. Met suggestieve uitspraken als 'alle werklozen zijn eigenlijk lui' en 'alle zelfstandigen zijn fraudeurs' heb ik het helemaal gehad. En dat gedrag wordt bij de anderen niet goedgemaakt door de kracht van hun programma."

"Tegelijkertijd heb ik ook de discussie over de overkapping van de Antwerpse ring met veel belangstelling gevolgd. Het is prachtig hoe elke partij plotseling claimt die oplossing te hebben uitgevonden. Zulke loze beloftes kunnen ze best inslikken tot na de verkiezingen. Wat mij betreft heeft alleen Groen daar zijn geloofwaardigheid behouden en hebben zij wel nog recht van spreken. Ik neem Groen om die reden ook nog mee in mijn gedachten, want ik weet nog niet of ik voor elk parlement op dezelfde partij ga stemmen."

Beeld Wouter Van Vooren

Lies De Cat (24): "Sp.a valt af"
- Woont in Gent
- Dossierbeheerder bij de VREG
- Stemde vorige keer op Groen
- Leunt richting Groen

"Dat sp.a-voorzitter Bruno Tobback na zijn partijgenoot Johan Vande Lanotte nu ook al waarschuwt tegen een stem op Groen en PVDA+, is er voor mij echt te veel aan. Het zorgt ervoor dat sp.a afvalt en dat ik steeds meer naar Groen begin te neigen. In extremis zou ik ook nog voor PVDA+ kunnen kiezen, maar ik ben nog niet helemaal overtuigd door hun programma. Het is mij alleszins een stuk duidelijker wat de groenen willen realiseren. Ik hoop ook dat voorzitter Wouter Van Besien zijn woord houdt en inderdaad niet gaat meedoen aan het moddergevecht op links. Mocht hij een absurde uitspraak à la Didier Reynders (MR) doen, dan kan hij mijn stem zeker verliezen."

"De afgelopen week heb ik iets meer inhoudelijke debatten gezien, maar toch zijn weer vooral persoonlijk vetes op de voorgrond gekomen. Dat Bart De Wever (N-VA) zegt dat hij Alexander De Croo (Open Vld) als mens niet moet, belooft weinig goeds voor na de verkiezingen. Sowieso spreken de partijen de onbesliste kiezer amper aan. Groen probeert dat als enige een beetje te doen, maar toch heb ik het gevoel dat alleen de stemtesten ons echt kunnen helpen."

Beeld Wouter Van Vooren

Wilfried Bellemans (67): "CD&V van mijn lijst geschrapt"
- Woont in Mechelen
- Gepensioneerd
- Stemde vorige keer op Open Vld
- Twijfelt tussen Groen en Open Vld

"Vooral Groen en Open Vld hebben mij de afgelopen week gecharmeerd. In het hele dossier van de overkapping van de ring rond Antwerpen nam Groen de juiste houding aan. Als die overkapping haalbaar is, waarom niet? Daardoor neem ik Groen nu wel in overweging om op te stemmen. Wouter Van Besien doet ook echt de moeite om met de mensen in gesprek te gaan. Open Vld raakte dan weer de juiste snaar met hun geloof in de toekomst zonder doemdenken. CD&V heb ik van de lijst geschrapt. Hoe zij ongegeneerd kiezers proberen te winnen met bochtenwerk in het Oosterweeldossier."

"Toch hebben de politici zich de afgelopen week niet van hun meest favorabele kant laten zien. De uitspraken van Reynders, het gedoe rond de vliegroutes...: het sterkt iemand niet echt om op een bepaalde partij te stemmen. Het blijft eliminatie."

"Als ik een ranglijstje zou maken, plaats ik Groen en Open Vld bovenaan, gevolgd door N-VA en achteraan sp.a. Ik kijk wel uit naar de televisiedebatten die volgende week starten. Die zal ik zoveel mogelijk proberen mee te pikken."

Beeld Wouter Van Vooren

Thierry Molenaar (34): "Met azijn vang je geen vliegen"
- Woont in Moen (Zwevegem)
- Marketingdirecteur
- Stemde vorige keer op Open Vld
- Twijfelt tussen N-VA en Open Vld

"De koorts is duidelijk aan het stijgen. De nervositeit neemt toe, zoveel is duidelijk met dat gekibbel en moddergooien. Als de politici denken dat ze zo de twijfelaars gaan overtuigen, moet ik ze toch ontgoochelen. Met azijn vang je geen vliegen, zoals mijn grootmoeder altijd zei."

"Afgelopen weekend heb ik de programma's van Open Vld en N-VA doorgenomen. Ik ben onder de indruk van de inhoud van beide programma's, ze zitten goed in elkaar en zijn ook zeer gelijkwaardig. Wie in de komende debatten het best zijn of haar programma kan verkopen, zal mijn stem krijgen."

"Toch zal ik niet met volle goesting op N-VA of Open Vld stemmen. In beide partijen schrikt me toch iets af. De liberalen hebben de afgelopen legislatuur wel heel veel water in de wijn moeten doen, dus welke garantie is er dat ze deze keer niet gaan toegeven? Maar ze blijven wel een meer veilige optie, in vergelijking met N-VA. Die partij blijft toch soms iets te radicaal naar mijn smaak. Zeker Bart De Wever heeft de neiging alles zwart-wit te zien."

Beeld Wouter Van Vooren

Sarah Dewaele (28): "Heel wat foute communicatie"
- Woont in Gent
- HR-consulente
- Stemde vorige keer op N-VA
- Twijfelt tussen Open Vld en N-VA

"Ik heb niet het gevoel dat de politici me proberen te overtuigen als zwevende kiezer. Meer zelfs, ze negeren die groep volledig door vooral in te hakken op hun tegenstrevers. Hebben ze dan niet door dat er iets fout is met hun boodschap en communicatie als er steeds meer mensen twijfelen? Partijen moeten meer duidelijkheid geven over die thema's waar het volgens hen om draait, en niet enkel in slogans praten."

"Groen heb ik alvast van mijn lijstje geschrapt. Mooie idealen, maar bij het lezen van hun programma had ik te veel vragen bij de haalbaarheid. Zoals die vermogensbelasting die ze willen invoeren. De grote vermogens vinden wel een uitweg, dus ik vrees dat die taks dan op de schouders van de middenklasse komt. We hebben nood aan concrete acties nu en geen idealistische droombeelden."

"Voorlopig neig ik momenteel naar Open Vld en minder naar N-VA. De daadkracht van N-VA weet ik wel te smaken, maar misschien is de partij te snel te groot geworden waardoor het gevaar bestaat dat er onbekwame politici aan de bak komen. Ik zal de programma's van beide partijen nog eens doornemen, ook al weet ik dat ze daar maar een fractie van kunnen realiseren."

Beeld Wouter Van Vooren

Wie nog niet weet welke van de duizenden kandidaten zijn stem verdient, kan nog altijd terecht op de alternatieve stemtest Kandidaten'14 van De Morgen, waarin al meer dan 2.400 Vlaamse kandidaten zijn opgenomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234