Dinsdag 15/10/2019

Zwevende kiezer is anticampagne beu

Een anticampagne, zo beschrijven onze Zwevende Kiezers de afgelopen politieke week. Ze eisen van onze politici meer inhoud, liefst vanaf vandaag.

In een week tijd is de verkiezingscampagne plotsklaps in alle hevigheid losgebarsten. Waar de verschillende partijen daarvoor speldenprikjes naar elkaar uitdeelden, werd de harde confrontatie nu niet meer geschuwd. Er was Caroline Copers, de ABVV-voorzitster, die stelde dat een stem voor PVDA+ niet nuttig was. Een uitspraak waarbij vicepremier Johan Vande Lanotte (sp.a) zich later in deze krant aansloot. Hij deed er nog een schepje bovenop en riep op om niet alleen niet te kiezen voor PVDA+, maar ook Groen links te laten liggen.

Een gevecht op links werd gevolgd door, inderdaad, een gevecht op rechts. Minister-president Kris Peeters (CD&V) startte een aanval op de "antisociale" N-VA, terwijl die laatste partij met CD&V een robbertje uitvocht over de hervorming van het secundair onderwijs. Een akkoord over die hervorming is mede door N-VA ondertekend, maar is klaarblijkelijk nog altijd voor zeer diverse interpretaties vatbaar.

De reden voor dit gebakkelei? Stemmen halen, liefst ten koste van de ander. Alleen overtuigt het onze tien Zwevende Kiezers absoluut niet. "Pure antipolitiek", meent een van hen. "Iedereen zit weer vrolijk de ander te bashen. Ik zie vooral een anticampagne, terwijl ik zit te wachten op politici die uitkomen voor hun standpunt en dat verdedigen", klinkt het bij een ander.

De vraag om meer inhoud is eenvoudig, maar lijkt niet meteen te worden beantwoord. De Zwevenden vragen immers ook meer respect. Voor de andere partijen, meer respect voor de andere kopstukken, maar vooral meer respect voor henzelf, de kiezer. Afhaken? Dat doen onze Zwevende Kiezers dan weer niet. Wat zij niet langer wensen, is het semantisch steekspel onder politici dat zij naar eigen zeggen de afgelopen dagen hebben gezien. Waarop ze wachten, zijn inhoudelijke uitspraken en discussies. Hoe moeten ze anders over drie weken een bewuste keuze maken?

'Federaal voor PVDA+'

Laura Buelinckx (27)

- Woont in Mechelen

- Lerares Nederlands

- Stemde vorige keer op Groen

"Wouter Van Besien (Groen) is mij deze week positief opgevallen. In zijn interview in De Morgen kwam hij goed over en zei hij interessante dingen. Daardoor heb ik nu nog meer sympathie gekregen voor zijn partij.

"Bart De Wever is me dan weer tegengevallen. Wat hij over het onderwijs te zeggen had, kwam gewoon te hard over. Er moeten manier worden gezocht om het BSO en TSO op te waarderen. Zijn uitspraken lieten uitschijnen dat alleen het ASO ertoe doet.

"De uitspraken van Johan Vande Lanotte (sp.a) bevielen me een stuk minder. Ik weet ook wel dat hij het strategisch probeert te spelen, maar dat hij oproept om niet op PVDA+ of Groen te stemmen, kan er bij mij niet in. Links zou juist één front moeten vormen.

"Ik zou het ook niet slecht vinden als Peter Mertens in het parlement zou belanden. Hij kan een tegengewicht zijn. Daarom dat ik er nu ook aan denk om mijn stem te verdelen. Voor het Vlaams en het Europees Parlement past Groen prima bij mij, voor het federale niveau kan dan weer PVDA+.

"Maar goed, het duurt nog enkele weken en wie weet waar ik uiteindelijk zal uitkomen."

Dieter Van Houtte (30)

- Woont in Bredene

- Leraar economie

- Stemde vorige keer op sp.a - (Twijfelt nog steeds)

"Het was de laatste week druk op school, dus moet ik mijn huiswerk nog doen door de partijprogramma's goed te bekijken. Dat is veel belangrijker dan die ene partij die de andere partij uitsluit en omgekeerd. Daar lach ik eens goed mee. Partijen moeten elkaar juist weten te vinden, zeker in crisistijden."

"Als leraar heb ik natuurlijk gezien dat N-VA vorig weekend campagne voerde op onderwijs, maar dat is natuurlijk makkelijk. Er is eigenlijk nog maar weinig afgesproken rond die hervorming, dus alles kan nog gezegd worden."

"Voorlopig neig ik nog altijd naar een stem op Groen, hoewel ik zal twijfelen tot in het stemhokje. Ik beschouw mezelf als progressief, dus hopelijk kan men mij overtuigen om ook zo te stemmen. Want de progressieve partijen overtuigen me steeds minder."

Heidi Castermans (43)

- Woont in Vlijtingen

- Werkt voor vzw in de woonsector en is beginnend wijnbouwer

- Stemde vorige keer op Groen

"Iedereen schiet op iedereen en niemand vertelt mij waarop ik op hen zou moeten stemmen. Die vorm van politiek spreekt mij totaal niet aan. Dat Gwendolyn Rutten (Open Vld) stelt dat ze haar partij wel ziet samenwerken met N-VA vind ik dan weer een rationele uitspraak. Ik zal nooit op de Vlaams-nationalisten stemmen, maar er moeten uiteindelijk wel compromissen worden gesloten. Ik waardeer het dat zij als een van de weinigen kalm blijft. Die respectvolle houding zorgt ervoor dat ik momenteel richting de liberalen neig. Maar het duurt nog even en ik hoop dat we de komende weken meer inhoudelijke discussies zullen zien.

"Uiteindelijk gaat het voor mij tussen Groen en Open Vld. Met CD&V heb ik het even helemaal gehad. Ze schieten maar op N-VA en dat vind ik niet stijlvol. Dat Kris Peeters opeens het geweer van schouder verandert en zijn pijlen op N-VA richt, pakt bij mij ook niet. Ik vrees wel dat er amper aandacht zal gaan naar de partijen die hun manieren houden. Groen is bijvoorbeeld te braaf. Ik vrees dat ze volledig on- dergesneeuwd zullen raken."

Thierry Molenaar (34)

- Woont in Moen (Zwevegem)

- Marketingdirecteur

- Stemde vorige keer op Open Vld - (Is er bijna uit)

"De voorbije week heb ik twee programma's onder de loep genomen: dat van CD&V en Open Vld. Beiden hadden veel aandacht voor onze economie en de plaats van de ondernemer, wat ik van CD&V toch niet meteen had verwacht. Of die twee partijen daarvoor geloofwaardig zijn is een andere vraag: hun deelname aan de regering heeft de ondernemer meer pijn dan deugd gedaan."

"Opvallend is dat iedereen weer tegen N-VA ageert. Kijk, dat heeft bij mij een averechts effect. Hun programma zal ik nu extra bekijken om te zien of dat hameren op de N-VA terecht is. Het zal tussen die partij en Open Vld gaan. Voor 25 mei zal ik er wel uit zijn, denk ik."

"Ik heb de indruk dat alle politici vooral met zichzelf bezig zijn in plaats van met de zaken die er echt toe doen, zoals het ondersteunen van onze economie. Mocht een politicus aan het hoofd van een bedrijf staan, zou het daar vierkant draaien."

Paul Laureys (51)

- Woont in Kalmthout

- Leidt eigen IT-consultancyfirma

- Stemde vorige keer op PVDA+

"Ik vond dat Peter Mertens zich niet goed verdedigde, nadat ABVV-voorzitster Caroline Copers had opgeroepen om niet op PVDA+ te stemmen. Zijn partij zal het dan ook nog lastig krijgen. Ik kijk nog even de kat uit de boom, omdat de linkse partijen inhoudelijk nagenoeg hetzelfde lijken te willen. Ze proberen zich van elkaar te onderscheiden, maar doordat dat op een vrij agressieve manier gebeurt, geeft dat een negatief beeld van de politiek. De stelling van vicepremier Johan Vande Lanotte (sp.a) dat een stem op Groen en PVDA+ een verloren stem is, vind ik ronduit respectloos. Ze lijken de trappers kwijt te zijn en daardoor spreekt rood mij minder aan.

"Dat de Franstalige partijen N-VA uitsluiten en CD&V tegen hen in de aanval gaat, lijkt op een nieuw soort cordon sanitaire te wijzen. Zoiets mag niet gebeuren, zelfs al vind ik dat N-VA steeds minder sympathiek overkomt. Als ik nu alles tegen het licht houd, dan stem ik lichtblauw. Open Vld heeft, vergeef mij de uitdrukking, haar kak ingehouden en andere partijen amper aangevallen. Dat komt respectvoller over en zoiets spreekt mij aan. Het zorgt ervoor dat ik, als het morgen verkiezingen zouden zijn, op de liberalen zou stemmen."

Onze vijf andere zwevende kiezers

Lies De Cat (24) Niki Luyten (41) Sarah Dewaele (28) Wilfried Bellemans (67) An Beernaert (28)

Lees de uitgebreide commentaren van deze vijf zwevende kiezers op www.demorgen.be

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234