Maandag 14/10/2019

Zwevende kiezer houdt van optimisme

De Morgen volgde de afgelopen maand tien zwevende kiezers in de laatste rechte lijn naar 25 mei. Elke zaterdag lieten we hen aan het woord, geduldig afwachtend totdat zij hun besluit zouden nemen. Vandaag, één dag voor de stembusgang, houden we een laatste keer de vinger aan de pols.

Met nog een dag te gaan, zijn onze tien zwevende kiezers bijna allemaal geland. Ze hebben de krant verslonden, keken televisiedebatten, luisterden naar de radio en namen de partijprogramma's (gedeeltelijk) door. Ze zijn zo geïnformeerd als maar kan zijn en stappen morgen dan ook overtuigd het stemlokaal binnen. En na lang getwijfeld te hebben tussen Groen en PVDA+ enerzijds en Open Vld en N-VA anderzijds, vallen de puzzelstukjes nu op hun plaats.

De bewogen afgelopen week heeft nog impact gehad. Het overlijden en de begrafenis van oud-premier Jean-Luc Dehaene (CD&V) wordt door slechts één onbesliste kiezer vermeld. Maar wat wel meermaals wordt aangehaald, is de uitschuiver van N-VA-voorzitter Bart De Wever, die maandag aangaf dat iedereen met een goed cv sowieso werk vindt.

"Hij was erg teleurstellend in de eindspurt van de campagne", klinkt het bij een onbesliste kiezer. "De Wever schoffeert de werklozen, maar 80 procent of meer wil niets liever dan werken. Er zijn aberraties, maar dat is verre van de norm."

Het zorgt ervoor dat zij die twijfelden over N-VA de partij uiteindelijk de rug toekeren en zich wenden tot de liberalen. Daarbij blijft de positieve slogan ('Goesting in de toekomst') van Open Vld een rol spelen. "Ik vind optimisme belangrijk", zegt een andere kiezer. "Zij hebben als een van de weinige partijen niet met modder gegooid. Ik vermoed dat het een bewuste strategie was, maar het heeft wel effect."

Eenzelfde beeld tekent zich af aan de linkerkant. Daar gingen Groen en PVDA+ met elkaar in de clinch. En terwijl de twee partijen de afgelopen vier weken dicht bij elkaar bleven liggen voor onze onbesliste kiezers, trekken zij nu eerder naar Groen. Ook hier speelt de positieve campagne een rol. "De inhoud en netheid van hun campagne hebben mij uiteindelijk over de streep getrokken. Zij hebben geen flauwekul verkocht."

'Nu honderd procent zeker'

LIES DE CAT (24)

Woont in Gent

Dossierbeheerder bij de VREG

Stemde vorige keer op Groen

Kiest voor Groen

"Vorige week zei ik al dat ik voor alle drie de parlementen op Groen ga stemmen en dat PVDA+ zeer sterk uit de hoek zou moeten om mij te overtuigen. Dat is niet gebeurd en ik ben nu honderd procent zeker. Ik kies voor Groen en niet alleen vanwege hun ecologisch programma. Het enige wat ik nu nog moet proberen uit te zoeken, is of ik voorkeur- of lijststemmen ga geven."

'Stem op Groen verschuldigd aan planeet'

Heidi Castermans (43)

Woont in Vlijtingen

Werkt voor vzw in woonsector en is beginnend wijnbouwer

Stemde vorige keer op Groen

Kiest voor Groen

"Ik heb lang getwijfeld tussen de groenen en de liberalen, maar uiteindelijk wordt het helemaal Groen. De inhoud en de netheid van hun campagne hebben mij uiteindelijk over de streep getrokken. Zij hebben geen flauwekul verkocht en presenteerden een langetermijnvisie op ecologie en economie die mij bevalt. De kenniseconomie die zij voorstellen zal ook jobs creëren en de koopkracht zal in hun plannen op niveau blijven. Dat spreekt mij erg aan. Wat betreft ecologie kan ik kort zijn. Juist daarvoor heb ik het gevoel dat ik een stem op Groen verschuldigd ben aan de planeet."

'Peter Mertens verdient een kans'

PAUL LAUREYS (51)

Woont in Kalmthout

Leidt eigen IT-consultancyfirma

Stemde vorige keer op PVDA+

Twijfelt tussen PVDA+ en Groen

"Waarschijnlijk neem ik pas vandaag een besluit, nadat ik naar de debatten op televisie heb gekeken. Ik overweeg nog altijd PVDA+, maar ik hou mij ook bezig met de strategie achter mijn stem. Peter Mertens verdient een kans om de traditionele partijen in het parlement het vuur aan de schenen te leggen. Tegelijkertijd blijft Groen nog altijd een optie."

'Hoop op links tegengeluid'

LAURA BUELINCKX (27)

Woont in Mechelen

Lerares Nederlands

Stemde vorige keer op Groen

Kiest voor PVDA+ (federaal) en Groen (Vlaams en Europees)

"PVDA+ heeft mij steeds meer gecharmeerd. Ik zag Peter Mertens in het VRT-programma Het beloofde land en hij heeft mij toch over de streep getrokken. Geneeskunde voor het Volk vind ik een geweldig initiatief. Ik wist ook niet dat Mertens slechts 1.600 euro aan loon overhoudt en de rest naar zijn partij gaat. Dat toont toch dat hij voor zijn idealen in de politiek zit.

"Bovendien vond ik zijn repliek op de uitspraak van Bart De Wever (Mertens riep werkzoekenden op om hun cv naar het Antwerps stadhuis te sturen, RA) sterk. Hij krijgt voor het federaal parlement mijn stem en ik hoop dat hij de kans krijgt om een links tegengeluid te laten horen. Voor het Vlaams en het Europees Parlement kies ik dan weer voor Groen, omdat zij uiteindelijk toch ook mijn stem hebben verdiend."

'De Wever speelde paniekvoetbal'

NIKI LUYTEN (41)

Woont in Putte

Directeur sociaal verzekeringsfonds voor zelfstandigen

Stemde vorige keer voor verandering

Heeft een keuze gemaakt

"Nu ik alle programma's heb gelezen, denk ik dat ik weet op welke partij ik ga stemmen. Ik hou mijn keuze voor mij, gezien de onafhankelijkheid van Multipen en het respect dat ik heb voor de keuze van onze klanten. Deze week heb ik de debatten gevolgd en heb ik in Mechelen een toespraak van Bart Somers (Open Vld) gehoord. Het ging uiteraard over politiek maar over de partijen heen en dat heeft me toch ook een aantal inzichten gebracht. Ik vraag me ook af of Bart De Wever (N-VA) nog zo goed gaat scoren als de peilingen laten uitschijnen. Hij heeft de afgelopen week toch echt wel paniekvoetbal gespeeld die veel kiezers misschien toch op andere gedachten heeft gebracht."

'Keuze is er een van gebrek aan beter'

THIERRY MOLENAAR (34)

Woont in Moen (Zwevegem)

Marketingdirecteur

Stemde vorige keer op Open Vld

Kiest voor Open Vld

"De knoop is doorgehakt: alle drie de lijsten kleuren blauw bij mij. Ik heb wat debatten gevolgd op televisie en Bart De Wever heeft mij niet kunnen overtuigen om hem mijn vertrouwen te geven. Wat de N-VA zegt, stemt blijkbaar toch niet 100 procent overeen met wat ze schrijven. Had hij niet altijd gezegd dat hij burgemeester van Antwerpen ging blijven, wat er ook gebeurt? En nu kandidaat-premier? Dat is ongeloofwaardig. Toch blijft mijn keuze er een van gebrek aan beter. Ik denk wel dat er iets zal veranderen na de verkiezingen. De traditionele partijen kunnen zich niet veroorloven om aan te modderen rond belangrijke zaken als de staatsschuld, het overheidsbeslag en onze loonkosten."

'Positieve boodschap van liberalen vind ik belangrijk'

SARAH DEWAELE (28)

Woont in Gent

HR-consulente

Stemde vorige keer op N-VA

Kiest voor Open Vld

"Ik heb vorige week al beslist. Het wordt Open Vld, op alle drie de lijsten. Ik twijfelde nog een beetje aan de N-VA, maar die is met modder beginnen gooien. Het optimisme, de positieve boodschap bij de liberalen vind ik wel belangrijk. Sinds ik beslist heb, volg ik de campagne eerlijk gezegd niet meer. Ik denk toch niet dat er veel zal veranderen na 25 mei. Wel vind ik dat er te weinig aandacht was voor de Europese verkiezingen in de media. Nochtans is het Europese niveau heel belangrijk."

'Ontgoocheld in de eindspurt van de campagne'

WILFRIED BELLEMANS (67)

Woont in Mechelen

Gepensioneerd

Stemde vorige keer op Open Vld

Twijfelt nog tussen Open Vld, Groen en sp.a

"Ik ben nog onbeslist, maar het zou wel eens Open Vld kunnen worden. Ik ben erg ontgoocheld in de eindspurt van de campagne. Het zijn mensen die ons willen besturen, maar hoe men met mekaar omgaat en wat men de wereld in stuurt, tart alle verbeelding. Hoe kun je als kiezer nog de waarheid ontdekken? Bart De Wever wil blijkbaar premier worden, maar hoe kun je dit land leiden als je Wallonië schoffeert? Misschien is een klassieke tripartite nog het beste."

'Opgelucht dat ik eruit ben'

AN BEERNAERT (28)

Woont in Leuven

Werkzoekend

Stemde vorige keer op CD&V

Kiest voor PVDA+

"De stemtest heeft uitsluitsel gegeven: het wordt PVDA+. Eerlijk gezegd ben ik opgelucht dat ik eruit ben, zo hoef ik niet langer te piekeren. Ik vind het belangrijk dat mensen van mijn generatie verkozen geraken, dus dat zal zich ook vertalen in mijn keuze in het stemhokje."

'Twijfelen tot zondag'

DIETER VAN HOUTTE (30)

Woont in Bredene

Leraar economie

Stemde vorige keer op sp.a

Twijfelt nog tussen Groen en sp.a

"Voorlopig neig ik nog altijd naar een stem op Groen, hoewel ik zal twijfelen tot in het stemhokje. Ik beschouw mezelf als progressief, dus hopelijk kan men mij overtuigen om ook zo te stemmen. Want de progressieve partijen overtuigen me steeds minder."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234