Vrijdag 18/10/2019

Zweten in sauna wordt niet meer terugbetaald

Uw ziekenfonds zal niet langer uw saunabezoek terugbetalen. Ziekenfondsen moeten namelijk weer meer aandacht hebben voor hun kerntaak. Daarover ondertekenen ze maandag een pact.

Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) wil zoals bekend de gezondheidszorg grondig hervormen. Zo ook de ziekenfondsen. Die zijn volgens haar te ver afgedreven van hun kerntaak: medische dienstverlening. De onderhandelingen over de hervorming, die zowat een jaar duurden, moeten uitmonden in een pact, dat alle ziekenfondsen in ons land maandag in het bijzijn van De Block zullen ondertekenen.

Een van de belangrijkste punten in het pact is de hervorming van de aanvullende verzekering van die ziekenfondsen. Die bieden hun leden (gedeeltelijke) terugbetaling voor allerlei diensten aan. De meeste daarvan zijn zeer nuttig, zoals bijvoorbeeld brillenglazen, een hoorapparaat of een beugel. Maar te vaak gebruiken de ziekenfondsen die aanvullende verzekering om klanten te ronselen met saunabezoeken, fitness, tai chi, een plaswekker of oordoppen op maat. De aanvullende verzekering werd zo steeds meer een vehikel voor een economisch opbod.

Bijdrage behouden?

Daar moet het pact een einde aan maken. Welke aanvullende voordelen precies al dan niet sneuvelen, moet nog bepaald worden in het intermutualistisch overleg. Bedoeling is om de komende maanden tot een 'negatieve lijst' te komen van voordelen die geschrapt mogen worden. Daar lijkt het saunabezoek al zeker bij te zijn. "We gaan meer en meer naar evidencebased terugbetalingen, waarvan dus een duidelijke link met de gezondheid kan worden aangetoond", legt Xavier Brenez, directeur-generaal van de onafhankelijke ziekenfondsen, uit.

Op die manier, is de redenering, komt er voor de ziekenfondsen meer ruimte vrij om zich te focussen op hun kerntaak: het begeleiden van mensen met medische noden, en de terugbetaling van medische kosten. "Ook onze functie van begeleiding en coaching wordt versterkt", zegt Luc Van Gorp van de Christelijke Mutualiteit (CM).

Vraag is wat de klanten van de ziekenfondsen zullen voelen van de hervorming. Krijgen zij minder voor hetzelfde lidgeld, worden de geschrapte diensten vervangen door andere, of gaat het lidgeld in de toekomst omlaag? Daarin zijn de ziekenfondsen vrij. Paul Callewaert van de socialistische mutualiteiten verwacht dat de bijdrage in de meeste gevallen behouden blijft, maar dat de voordelen die daar tegenover staan anders ingevuld worden, "zodat die meer kunnen aansluiten bij de behoeften van de leden". Van Gorp breekt alvast een lans voor de geestelijke gezondheidszorg. "Daarin gaan we in de toekomst veel meer zaken kunnen terugbetalen."

Het pact is een stap voorwaarts, stellen de ziekenfondsen. Van Gorp neemt zelfs het woord 'historisch' in de mond. Iedereen is het er dan ook over eens dat de patiënt er beter van zal worden. "De medische noden zullen centraal komen te staan, dat is alleen maar positief ", klinkt het unisono.

Toch benadrukken de ziekenfondsen dat er een voorwaarde aan gekoppeld is. "In ruil vragen wij een stabiel budgettair kader", zegt Brenez. Zoals de betoging van donderdag nog aantoonde, hakken de besparingen in de gezondheidszorg er immers diep in. "Als onze werkingskosten naar beneden gehaald worden, houdt het pact minstens gedeeltelijk op te bestaan", waarschuwt Paul Callewaert De Block.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234