Vrijdag 07/10/2022

Zwembadverbod

Zwembadincident in Koksijde: "Een inschattingsfout"

Het zwembad in Koksijde. Beeld Bas Bogaerts
Het zwembad in Koksijde.Beeld Bas Bogaerts

De asielzoeker die er zaterdag in het zwembad van Koksijde van verdacht werd een meisje aangerand te hebben, is wellicht onschuldig. Volgens het parket van Veurne werd de Iraakse twintiger zaterdagnamiddag al vrijgelaten na verhoor. Op het schepencollege in Koksijde is beslist dat er geen zwembadverbod voor asielzoekers komt.

JM

"Er is aangifte gedaan van het incident maar de jongeman is niet voorgeleid voor de onderzoeksrechter. We bekijken nu of er sprake is van een misdrijf", laat het parket weten aan De Morgen. Dat de jongeman niet is voorgeleid voor de onderzoeksrechter wijst erop dat het parket niet uitgaat van zware feiten, zoals een aanranding.

Volgens bronnen dicht bij het dossier wijst alles op "een inschattingsfout". De 22-jarige Iraakse asielzoeker zou volgens getuigen een panikerend meisje hebben proberen te redden in de wildwaterbaan van het zwembadcomplex. De opzichter belde daarop de politie, waarna de asielzoeker werd meegenomen voor verhoor. Het 10-jarige meisje (en haar ouders) dienden geen klacht in.

De korpschef van Koksijde, Nicholas Paelinck, nuanceert. "Het onderzoek loopt nog volop", zegt hij. Volgens hem lijkt het niet op een onschuldig misverstand.

Geen zwembadverbod

Na het incident besloot de burgemeester van Koksijde, Marc Vanden Bussche (Open Vld), een verbod voor asielzoekers in het zwembad in te voeren. Daar kwam meteen felle kritiek op, onder meer van staatssecretaris Theo Francken (N-VA), die het een "onverstandige" maatregel vond.

Over het zwembadverbod zat het schepencollege vandaag samen, enerzijds om te zien of een verbod juridisch kon, anderzijds om eventueel andere maatregelen te nemen. Een zwembadverbod voor vluchtelingen komt er niet, maar wel een voorlichtingscursus. Het zwembadreglement wordt ook in het Arabisch vertaald.

Nog geen beslissing over verdere vasthouding

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) heeft nog geen beslissing genomen over de verdere vasthouding van de asielzoeker. Het kabinet evalueert elk dossier op basis van de elementen die het aangereikt krijgt en in dit geval kreeg het nog geen feedback van het parket, luidt het bij monde van Franckens woordvoerster.

De woordvoerster van Francken legt uit dat de staatssecretaris steeds bestuurlijk kan optreden wanneer een proces-verbaal wordt opgesteld na wangedrag. Bijvoorbeeld wanneer op basis van het pv zou blijken dat iemand een gevaar betekent voor de openbare orde, kan die in een gesloten centrum worden ondergebracht.

"De veiligheid is voor ons prioritair", luidt het. "Wij nemen het zekere voor het onzekere". Franckens woordvoerster wijst erop dat het al niet eenvoudig is een draagvlak te vinden voor de opvang van de asielzoekers. In het belang van die groep worden mensen die feiten plegen, er uit gehaald, luidt het. Nadien loopt de procedure evenwel voort en beslissingen kunnen eventueel worden bijgestuurd.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234