Vrijdag 09/06/2023

InterviewMuggen

Zweetvoeten en kazen: waarom muggen het steeds weer op u gemunt hebben

null Beeld

Bent u altijd de enige die aan een gezellig avondje terrassen een resem muggenbeten overhoudt? Dat is geen toeval: muggen vinden sommige mensen wel degelijk smakelijker dan anderen. Hoe dat komt, vraagt u?

Marc Van Springel

Wim Van Bortel, muggenexpert van het Instituut voor Tropische Geneeskunde: “Muggen worden aangetrokken door allerlei chemische stoffen in ons zweet en in onze adem. De belangrijkste is de CO2 die we uitademen. Die kunnen ze al vanop 50 meter ruiken. Via ons zweet scheiden we ook andere stoffen af die voor muggen heel aantrekkelijk zijn, zoals melkzuur en octenol. En op onze huid zitten bacteriën die afvalstoffen produceren waar ze op afkomen. Muggen worden bijvoorbeeld ook aangetrokken door bepaalde kazen die naar zweetvoeten ruiken. Op die kazen zit een bacterie die sterk lijkt op de bacteriën op onze voeten en dus dezelfde geur heeft. Iedere mens ruikt anders, en de bacteriën van sommige mensen zullen meer muggen aantrekken.”

Is onze lichaamsgeur genetisch bepaald?

“Ja, maar onze omgeving speelt ook een rol. Welke bacteriën er op je lichaam zitten, wordt mede bepaald door waar je leeft en wat je doet.”

Helpt het om vaak te douchen of een sterk parfum te dragen dat je lijfgeur maskeert?

“Dat effect is heel kortstondig. Je blijft namelijk zweten. Om je te beschermen, gebruik je nog altijd best een muggenwerend middel.”

Wat trekt muggen nog aan?

“Ze gaan ook af op visuele prikkels. Ze vliegen niet op het licht af, om dat misverstand even uit de wereld te helpen, maar gebruiken wel contrasten in hun omgeving om doelwitten te detecteren. Een donker silhouet dat tegen de achtergrond afsteekt, is voor hen makkelijker te herkennen. Daarom draag je altijd beter lichte kleren.”

Wanneer zijn muggen het actiefst?

“Veel soorten worden vooral bij valavond en 's nachts actief, simpelweg omdat de mens ze in zijn slaap niet of minder snel van zich afslaat. Maar ook omdat er dan minder wind is. Daar houden ze namelijk niet van. Een ventilator kan ze dus ook weghouden.”

Wij zien muggen vaak als vervelende beestjes. Doen ze ook nuttige dingen?

“Ze maken deel uit van het ecosysteem en zijn voedsel voor andere organismen. In dat opzicht dragen ze bij aan de hele biodiversiteit. Alleen: sommige soorten zijn niet alleen vervelend, maar ook gevaarlijk, omdat ze allerlei ziektes kunnen overdragen. Door de klimaatverandering duikt de tijgermug de laatste jaren steeds vaker op in onze contreien, een beestje dat onder meer het dengue-, chikungunya- en het zikavirus kan overdragen. Dat moeten we goed in de gaten houden.”

© Humo

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234