Zaterdag 03/06/2023

Zweedse politicus: 'Ik ben de zoon van Mitterrand'

Van de Franse president François Mitterrand werd gezegd dat hij zelfs een steen kon verleiden. Hij had drie zoons bij zijn vrouw Danielle en een dochter bij maîtresse Anne Pingeot. Nu beweert de jonge Zweedse politicus Hravn Forsne dat hij de zoon van Mitterrand is.

Forsne (25) is kandidaat voor het Zweedse parlement voor de centrum-rechtse partij van premier Fredrik Reinfeldt. In het kader van de campagne gaf hij een interview aan een lokale krant, waarin hij zich als de zoon van de Franse president presenteerde. De kop boven het stuk is een vette knipoog: 'De politiek zit hem in het bloed.' Verder wil de kandidaat weinig over Mitterrand kwijt: "Ik wil beoordeeld worden op wie ik ben, niet op wie mijn vader was. Maar het is zoals het is: François Mitterrand was mijn papa."

Als Forsne de waarheid spreekt, zou Mitterrand in november 1988, op zijn 72-ste, nogmaals vader zijn geworden. Zijn verhaal is geloofwaardig. De verhouding van zijn moeder, de nu 66-jarige Zweedse journaliste Christina Forsne, met de president was al bekend. Maar ze weigerde altijd te zeggen wie de vader van haar kind was.

De socialist Mitterrand was president van 1981 tot 1995. Ook in zijn privéleven regeerde hij in monarchale stijl. Toen zijn rechtlijnige partijgenoot Lionel Jospin wilde scheiden, begreep hij daar niets van. Scheiden is nooit goed voor een politicus, stelde hij. Er zijn toch voldoende mogelijkheden om zoiets op een subtielere wijze te arrangeren?

Zo hield Mitterrand er twee gezinnen op na, hetgeen hem niet verhinderde om een lange reeks affaires aan te knopen. Ook zijn vrouw Danielle leidde haar eigen leven: haar minnaar woonde zelfs enige tijd in het echtelijk huis. Mitterrand kwam Forsne tegen in 1979 tegen op een congres van de Socialistische Internationale in Zweden. Tijdens een interview onderbrak hij haar: "Kunt u alleen over de politiek praten, mademoiselle? Houdt u niet van het leven?"

Een jaar later kwam Forsne naar Parijs als correspondent van de Zweedse krant Aftonbladet en de Zweedse televisie. Naar eigen zeggen ontwikkelde zich een "amoureuze vriendschap", die ernstig belemmerd werd door de politieke beslommeringen van haar minnaar. Forsne voelde zich verwaarloosd, schrijft de journalist Renaud Revel in Les Amazones de la République, zijn schandaalkroniek over Franse politici en vrouwelijke journalisten. Op een avond stommelde ze dronken een politiebureau in Parijs binnen. Snikkend vertelde ze de verbaasde agenten dat ze de maîtresse van de president was. Een gewaarschuwde Mitterrand liet haar afvoeren door zijn chauffeur. Forsne was een risico geworden, aldus Revel. De volgende dag gaf de president zijn secretaresse opdracht haar nooit meer door te verbinden.

Volgens Hravn Forsne heeft hij de man die zijn vader zou zijn "vijf, zes keer gezien".

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234