Woensdag 01/02/2023

Asielzoekers

Zweedse parlement neemt met grote meerderheid strenge asielwet aan

Afghaanse asielzoekers in een vakantiepark in het Zweedse Halmstad. Beeld Getty Images
Afghaanse asielzoekers in een vakantiepark in het Zweedse Halmstad.Beeld Getty Images

Het Zweedse parlement heeft dinsdag met ruime meerderheid ingestemd met strengere asielwetgeving. De kern is dat permanente verblijfsvergunningen voorlopig worden omgezet in tijdelijke. Dat geldt zelfs met terugwerkende kracht tot 24 november vorig jaar.

Redactie

Met 240 stemmen voor en 45 tegen legde de volksvertegenwoordiging tevens vast dat de regels voor gezinshereniging strenger worden.

De regering van sociaaldemocraten en groenen kreeg ook veel conservatieve parlementsleden achter zich. Mensenrechtenorganisaties en kerken hadden zich fel tegen het wetsvoorstel uitgesproken.

In Zweden deden 163.000 migranten in 2015 een asielaanvraag, het hoogste aantal aanvragen per hoofd bevolking in vergelijking met andere Europese landen. Door de toevloed van migranten, waait nu een strenge wind in de Scandinavische landen. Zweden zei begin dit jaar te verwachten 60.000 tot 80.000 asielzoekers in de komende jaren uit te zetten, omdat zij geen recht hebben op asiel.

Ook Finland liet weten 20.000 migranten uit te willen zetten. Het was voor het eerst dat EU-lidstaten zulke grote uitzetplannen aankondigen. In Finland waren er vorig jaar 32.000 asielaanvragen, waarvan 62 procent werd afgekeurd.

Protesten

Het Deense parlement nam begin dit jaar, nog voor Zweden, een pakket maatregelen aan dat het vluchtelingen moeilijker moet maken asiel aan te vragen. De nieuwe wet voorziet er onder meer in dat asielzoekers hun kostbaarheden afstaan om zo voor hun verblijf te betalen. Het wetsvoorstel ontlokte eerder internationale verontwaardiging en protesten van mensenrechtenorganisaties.

De wet werd met een overweldigende meerderheid aangenomen, inclusief de belangrijke centrumlinkse oppositie van Sociaal-Democraten. 81 parlementsleden stemden voor de wet, tegenover 27 stemmen tegen. Dankzij de populariteit van de Deense Volkspartij, die fel gekant is tegen de immigratie, verschuift het politieke landschap van Denemarken naar rechts.

De nieuwe wet staat de politie toe asielzoekers te fouilleren en hun bagage te doorzoeken op waardevolle spullen. Aanvankelijk was het voorstel dat asielzoekers geld en waardevolle bezittingen tot drieduizend kronen (ongeveer 400 euro) mochten behouden; waardevollere spullen zouden ze moeten afstaan om hun opvang te bekostigen. Die grens is omhooggetrokken naar tienduizend kronen (ongeveer 1.400 euro).

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234