Zaterdag 27/11/2021

Vlaamse regering

Zweeds slaat rechtsaf: hoe Vlaams Belang toch zijn stempel drukt op het regeerakkoord

null Beeld Thomas Sweertvaegher
Beeld Thomas Sweertvaegher

De coalitiekleuren van de nieuwe Vlaamse regering blijven dezelfde als die van haar voorganger, maar inhoudelijk maakt Jambon I een bocht naar rechts. Een verscherpt inburgeringsbeleid, Vlaams-identitaire klemtonen en enkele sociale toetsen kleuren het akkoord dat N-VA, CD&V en Open Vld sloten. Of hoe het Vlaams Belang toch zijn stempel drukt.

De drempel om deel uit te maken van de Vlaamse gemeenschap wordt aanmerkelijk hoger. In de woorden van toekomstig Vlaams minister-president Jan Jambon: “Het toegangsticket tot onze samenleving wordt duurder, maar eenmaal je het hebt, krijg je alle kansen.” Exemplarisch voor de rechtse stroom is dat de Vlaamse regering de samenwerking met het interfederaal gelijkekansencentrum Unia stopzet om een eigen centrum uit de grond te kunnen stampen. Nieuwkomers zullen langer moeten bijdragen aan de samenleving voor ze op het sociale vangnet kunnen rekenen. De verkiezingsoverwinning van Vlaams Belang heeft zijn sporen nagelaten.

Net zoals de vorige Zweedse regering wil Jambon I mensen aan het werk krijgen. De werkzaamheidsgraad moet omhoog naar 80 procent, daarvoor zijn 120.000 extra jobs nodig. Ook excellent onderwijs wordt een speerpunt. Daar wordt vooral hervormd door niet te hervormen of door hervormingen terug te draaien. Er komt geen brede eerste graad in het secundair, de flexibilisering in het hoger onderwijs wordt ingeperkt, de onderwijsvormen (aso, tso en bso) blijven behouden.

Een begrotingsevenwicht is geen fetisj voor de nieuwe regering. In 2020 zal de rekening in het rood eindigen, maar vanaf 2021 wordt weer met een evenwicht aangeknoopt. De zware investeringen voor de Oosterweelverbinding zullen wel buiten de budgettaire oefening gehouden worden. “Je kan een streng begrotingsbeleid voeren en daardoor groei fnuiken, we hebben gekozen voor de redelijkheid”, zei Jambon in Terzake.

Op het vlak van klimaat, energie en milieu prediken de regeringspartijen vooral realisme: het zal al een flinke kluif zijn om de huidige doelstellingen te halen, is de redenering. De betonstop wordt een minder radicale ‘bouwshift’, maar het is voorlopig afwachten wat dat concreet betekent. De onderhandelaars beperkten de communicatie over het regeerakkoord tot de hoofdlijnen, het 300 pagina’s tellende regeerakkoord wordt pas vandaag verspreid.

Vanavond leggen de partijen het regeerakkoord voor aan hun achterban. De partijbesturen juichen het akkoord alvast toe. Tegen dan moet er ook duidelijkheid zijn over de verdeling van de ministerposten. Daarover werd gisteren nog druk overlegd. Ook de begrotingstabellen met de exacte cijfers en verborgen besparingen houden de onderhandelaars nog achter de hand. Daarin kunnen nog verrassingen opduiken.

Morgen houdt Jambon normaliter zijn regeringsverklaring. Op vrijdag volgt dan een debat in het Vlaams Parlement over de plannen van de nieuwe bewindsploeg. De oppositiepartijen zijn alvast zwaar teleurgesteld. Groen waarschuwt voor “vijf kille jaren”. Volgens sp.a brengt de heruitgave van centrumrechts geen ander beleid. “Uit dit akkoord blijkt dat de partijen niet uit hun fouten hebben geleerd.”

Vlaams Belang is vooral niet te spreken over de “onbestaande” institutionele ambities van de regering. Jambon I geeft het Vlaams Parlement de vrijheid om over de communautaire toekomst van Vlaanderen na te denken.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234