Woensdag 12/05/2021

Zweden voert dienstplicht opnieuw in als reactie op Russisch spierballengerol

Zweedse militairen repeteren voor het defilé voor het huwelijk van kroonprinses Victoria, in 2010. Dat jaar schafte Zweden de dienstplicht af. Beeld REUTERS
Zweedse militairen repeteren voor het defilé voor het huwelijk van kroonprinses Victoria, in 2010. Dat jaar schafte Zweden de dienstplicht af.Beeld REUTERS

Zweden voert de dienstplicht in het leger opnieuw in vanaf de zomer van dit jaar. Zweden heeft het steeds moeilijker de rangen van het leger op vrijwillige basis te vullen, maar de maatregel is ook een reactie op de veranderende veiligheidssituatie nu buurland Rusland met de militaire spierballen rolt. De dienstplicht was in Zweden afgeschaft sinds 2010. Ook in ons land gaan stemmen op om de dienstplicht opnieuw in te voeren: vorig jaar bleek dat meer dan de helft van de Vlaamse jongeren voorstander is.

"De regering wil een stabielere vorm van rekrutering en onze militaire capaciteit verhogen, want de veiligheidssituatie is veranderd", legde minister van Defensie Peter Hultqvist uit aan het Zweedse agentschap TT.

"We hebben moeite om de legereenheden te bemannen op vrijwillige basis, en dat probleem moeten we aanpakken", zei Hultqvist op de openbare radio. "Het is noodzakelijk dat we de dienstplicht opnieuw invoeren".

null Beeld anp
Beeld anp

Elf maanden

Het wetsontwerp dat de ministerraad vandaag zal aannemen, voert de dienstplicht in vanaf de zomer voor alle Zweden, zowel mannen als vrouwen, die 1999 of 2000 zijn geboren. Zij die geselecteerd worden, zullen elf maanden dienen in het leger. Er bestaat geen twijfel over dat het parlement het wetsontwerp zal aannemen. De linkse regering en de centrumrechtse oppositie bereikten daarover immers een consensus.

In 2010 schafte Zweden de dienstplicht af die voor het eerst ingevoerd was in 1901, maar werd beschouwd als niet aangepast aan de noden van een modern leger.

Steeds minder Zweden kregen tot 2010 een militaire opleiding. In 1995 werden nog 35.000 mannen opgeroepen voor de dienstplicht, maar dat cijfer zakte gaandeweg tot slechts 1.644 in 2010, zo blijkt uit statistieken van het Zweedse leger.

De wereld ziet er inmiddels anders uit dan in 2010. De Russische annexatie van de Krim en een meer terughoudende Amerikaanse positie in het vrijwaren van de na-oorlogse militaire orde zetten druk op overheden zoals de Zweedse teneinde op een mogelijke oorlog voorbereid te zijn.

Indien de veiligheidssituatie nog verder verslechtert, zullen nog meer Zweden voor de diensplicht opgeroepen worden, schrijft de krant Dagens Nyheter.

Selectie op basis van motivatie

Ongeveer 13.000 jonge Zweden zullen vanaf 1 juli worden gemobiliseerd, maar van hen zullen er slechts 4.000 worden geselecteerd om vanaf 1 januari hun dienstplicht te vervullen. Dat gebeurt op basis van hun motivatie en geschiktheid.

Zweden is geen lid van de NAVO, maar maakt wel deel uit van het NAVO-Partnerschap voor Vrede, een programma dat in 1994 is gelanceerd om de militaire samenwerking tussen de NAVO en niet-lidstaten te ontwikkelen.

Het Scandinavische land heeft het defensiebudget opgetrokken en troepen naar het eiland Gotland in de Baltische Zee gestuurd. Daarnaast roept de overheid lokale besturen op zich voor te bereiden op een toekomstige oorlog.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234