Donderdag 19/09/2019

Zweden trekken naar stembus voor spannendste verkiezingen in jaren: winst voor extreemrechts verwacht

Zweden wonen een campagnebijeenkomst voor de SD bij in Stockholm. In totaal zijn ongeveer 7,4 miljoen kiesgerechtigde Zweden opgeroepen om hun stem uit te brengen. Naast een nieuw parlement kiezen ze ook nieuwe provincie- en gemeentebesturen. Beeld REUTERS

De Zweden trekken vandaag naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Peilingen voorspellen een nek-aan-nek-race tussen het regerende centrumlinkse blok (Sociaaldemocraten, Groenen en Links) en de centrumrechtse oppositie (Conservatieven, Centrumpartij, Liberalen en Christen-democraten), met elk zo'n veertig procent van de stemmen. Grootste stijger zou het uiterst rechtse Zweden Democraten worden.

Geen van beide blokken zou volgens de peilingen een meerderheid behalen in het 349 zetels tellende parlement. De reden daarvoor is de sterke opmars van de rechts-populistische Zweden Democraten (SD), die tot bijna 18 procent van de stemmen kunnen halen. Net zoals in veel andere Europese landen lijkt uiterst rechts in Zweden de wind in de zeilen te hebben. Veel kiezers verlaten de traditionele partijen uit onvrede met hun beleid.

Immigratie heet hangijzer

Immigratie was dan ook hét thema in de kiescampagne. Tijdens de vluchtelingencrisis van 2015 heeft Zweden 163.000 extra asielzoekers opgevangen, proportioneel het meeste van alle EU-landen. Dat heeft veel wrijving en volgens velen een golf aan misdaden veroorzaakt. De SD, die nog maar sinds 2010 in het Zweedse parlement zetelt en bij de vorige verkiezingen zijn stemmenaantal al zag verdubbelen, is van plan om minder migranten het land binnen te laten.

Partijleider Jimmie Åkesson wil een zachter imago, zoals Marine Le Pen met het Front National in Frankrijk. Ze hebben hun neo-naziverleden afgeworpen, en hun oud logo met een fakkel vervangen door een bloem in Zweedse kleuren. Maar het discours blijft even hard tegen migranten.

De Zweeds premier Stefan Löfven (Sociaaldemocraten) waarschuwde gisteren nog voor extremisme en fascisme in Zweden. Volgens de regeringsleider is een stem op SD "gevaarlijk" en "contraproductief". "Het is zoals een brand blussen met alcohol", luidde het op de nieuwssite Omni. Zijn regering damde de immigratiestroom al drastisch in. Löfven is nu premier van een minderheidsregering samen met de Groenen, en krijgt in het parlement ook steun van de Vänsterpartie (de radicaal linkse 'Linkse Partij').

De Zweedse premier Stefan Löfven verdedigt vandaag zijn post en wil graag aan een volgende regeringstermijn kunnen beginnen. Beeld AFP

Klimaat

Naast immigratie was ook klimaat een item tijdens de kiescampagne, vooral na de hete zomer en tal van bosbranden in Zweden. Zo'n 25.000 hectare raakte vernield en veel boeren moesten hun dieren afmaken wegens de droogte. De Zweedse Groenen kampen met interne schandalen, maar zouden nu toch weer meer kiezers kunnen verleiden.

Isabella Lovin en Gustav Fridolin, woordvoerders van de Groenen, die door interne schandalen geplaagd worden, maar toch meer kiezers zouden kunnen verleiden. Beeld AFP

Wat na vanavond?

De sociaaldemocraten van premier Löfven stevenen volgens de peilingen af op 25 procent of minder van de stemmen, meteen het slechtste resultaat sinds 1917. De partij haalde in 2014 nog 31 procent. De Conservatieven (Moderaterna), met Ulf Kristersson als boegbeeld, zouden stranden op 17,2 procent (23,3 procent in 2014), waardoor de SD de op één na grootste partij zou kunnen worden. De uiterst rechtse partij wil graag deel uitmaken van de volgende regering, maar de andere partijen lieten al verstaan niet met de SD te willen regeren. 

Een Zweedse regering hoeft niet per se een meerderheid te halen in het parlement, zoals ook tot vandaag niet het geval was. Belangrijk is wel dat de oppositie dan niet één groot blok vormen. Morgen moeten de partijen die tot nog toe niets te maken wilden hebben met Åkesson, zich dan ook gaan afvragen of ze een coalitie kunnen smeden zonder zijn hulp.

Stevent Jimmie Åkesson van de Zweden Democraten op een overwinningsverkiezing af? Beeld AFP

Prognoses om 20 uur

De stemlokalen gingen open om acht uur 's morgens en sluiten om 20 uur 's avonds. In totaal zijn ongeveer 7,4 miljoen kiesgerechtigde Zweden opgeroepen om hun stem uit te brengen. Naast een nieuw parlement kiezen ze ook nieuwe provincie- en gemeentebesturen. De eerste prognoses worden na sluiting van de stembureaus zondag om 20.00 uur verwacht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234