Donderdag 04/03/2021

Vakantie-uittocht

Zwarte Zaterdag op Europese wegen: hoe overleeft u de uittocht?

null Beeld AFP
Beeld AFP

Het wordt dit weekend erg druk op Europese wegen. In ons land loopt het bouwverlof ten einde, maar ook voor Frankrijk en Zwitserland wordt het morgen de drukste dag van het jaar. VAB verwacht dan ook lange files op de gekende knelpunten naar en van het zuiden. Hoe overleeft u Zwarte Zaterdag?

Waar is het het drukst?

Dit weekend worden lange files verwacht op alle grote vakantie-assen. Frankrijk en Zwitserland beleven morgen de drukste dag van het jaar, maar ook andere Europese landen krijgen hun portie files te verwerken.

In Frankrijk verwacht VAB zaterdag op het piekmoment rond 13 uur meer dan 900 kilometer file. Maar al vanaf 7 uur 's morgens wordt het er druk en zullen lange files staan in de Rhônevallei richting zuiden. De grootste knelpunten zijn de omgeving van Lyon en Bordeaux op de Autoroute du Soleil (A10), in beide richtingen. Ook vrijdag en zondag zullen er files staan.
Lees verder onder de kaart

De drukste reiswegen in Frankrijk (rood) en veelvoorkomende files (zwart). Beeld Centre National d'Information Routière
De drukste reiswegen in Frankrijk (rood) en veelvoorkomende files (zwart).Beeld Centre National d'Information Routière

In Duitsland begint dit weekend de zomervakantie in deelstaten Baden-Württemberg en Beieren. Net in die deelstaten liggen de belangrijkste knelpunten van het land: de grensovergangen naar Basel, Kufstein en Rosenheim en de omgeving van Karlsruhe, Stuttgart, Nürnberg en München. Het drukste verkeer verwacht VAB op de A7 Ulm-Füssen en rond München: op de ring rond de stad, de A9/A99 vanuit Nürnberg en de A8 richting Salzburg.

Mede door de Duitsers wordt het ook in Oostenrijk erg druk. Het belangrijkste knelpunt is de B179, de Fernpasstrasse bij de grenstunnel in Füssen en de Lermoosertunnel. Daarnaast worden problemen verwacht op de A13 via de Brenner en de A11 Karawankentunnel richting Slovenië.

1 augustus is de nationale feestdag van Zwitserland. Die brengt het hele weekend lang, en ook nog maandag, veel verkeer op gang. Bovendien rijden veel vakantiegangers via Zwitserland naar Italië. Aan de Gotthardtunnel kan u volgens VAB rekenen op twee uur tijdverlies. Een tweede zwart punt is de grensovergang in Chiasso. Ook in Italië begint dit weekend de vakantie, dus de files staan in beide richtingen.

Frank Deboosere voorspelt een zomers topweekend. Dat resulteert zonder twijfel in een grote drukte naar en van de kust. Richting kust op de E40 Brussel-Oostende en de E17 Antwerpen-Gent worden de langste files vrijdagavond, zaterdagochtend en zaterdagmiddag verwacht. In de omgekeerde richting wordt het het drukst op zondagavond.

Op veel plaatsen in België eindigt dit weekend het bouwverlof. Daardoor keren het hele weekend vele landgenoten terug uit hun vakantie. De verkeersdrukte zal in beide richtingen voelbaar zijn, maar volgens VAB verloopt de terugkeer zeer gespreid.

Lyon: één van de drukste punten van Frankrijk. Beeld AFP
Lyon: één van de drukste punten van Frankrijk.Beeld AFP

Wanneer vertrekt u het best?

Vooral indien u door Frankrijk moet, is zaterdag de te mijden dag. Moet u toch de weg op op de drukste dag van de zomervakantie, dan wacht u volgens VAB best tot na de middag. Beter is het vrijdag na 21 uur of zondag naar uw reisbestemming te vertrekken.

Keert u dit weekend terug, dan doet u dat best op vrijdag (tenzij u door Duitsland moet), zaterdag na 15 uur of zondag.

Wilt u de verkeersdrukte richting kust vermijden, vertrek dan vrijdag na 21 uur, zaterdag tussen 7 en 9 uur of na 15 uur, of zondag tussen 1 en 10 uur of na 13 uur. Terugkeren doet u best niet op zaterdag na 15 uur of zondag na 14 uur.

Hoe vermijdt u de drukste punten?

Alternatieve routes (geel) voor de drukste reiswegen (rood) in Frankrijk. Beeld Centre National d'Information Routière
Alternatieve routes (geel) voor de drukste reiswegen (rood) in Frankrijk.Beeld Centre National d'Information Routière

In Frankrijk geven dynamische borden boven de snelwegen de reistijden en eventuele omleidingsroutes aan. Maar of die omleidingen dit weekend de moeite lonen, is maar de vraag. "Op de drukste dagen slibben ook de lokale wegen snel dicht", zegt Joni Junes van VAB. "Het beste advies dat ik kan geven is de omleidingsroutes en reistijden in het oog te houden en voor jezelf te kijken of het de moeite is een omweg te volgen", zegt Junes.

Ze raadt ook aan niet blindelings uw gps te volgen, maar uw reisroute vooraf al te bestuderen. "Op de radiofrequentie 107.7 krijg je in Frankrijk heel goede verkeersinformatie, zelfs in het Engels. Dan is het handig te weten welke snelwegen je onderweg tegenkomt."

In Duitsland wordt u bij grote drukte of incidenten op de snelweg omgeleid met behulp van blauwe U-borden (Umleitung). De borden leiden u naar de volgende oprit.

In Zwitserland is vertraging voor de Gotthardtunnel niet te vermijden. Een alternatieve route richting Italië loopt van Basel via Bern, Vevey, Martigny en de Grote Sint Bernardtunnel richting de Golf van Genua.

Tips voor de filerijder

Komt u toch in de drukte terecht? Dan kunnen volgende tips van Joni Junes u alsnog wat tijdswinst opleveren.

- Schaf een tolbadge aan: Moet u door Frankrijk, dan kan u vooraf een Bip&Go Liber-t badge aankopen. Op die manier geraakt u sneller voorbij de péage. "Op de drukste dagen staan de files weliswaar voorbij de tolpoortjes, maar een badge bespaart je toch heel wat tijd", aldus Junes.

U kan uw Bip&Go online bestellen of kopen via VAB of Touring.

- Tank niet naast de snelweg: Is het druk op de snelweg, dan kan u er gif op innemen dat er in de tankstations ellenlange rijen aan de toiletten staan. Wilt u de drukte even ontvluchten, dan kiest u best voor een station in een nabijgelegen dorp.

Bovendien bespaart u zo flink wat centen. "Zeker in Frankrijk liggen de brandstofprijzen aan de snelwegen beduidend hoger", zegt Junes. "Het best tank je net voor de grens in Luxemburg of rijd je even van de snelweg af om te tanken aan een kleiner station."

- Neem voldoende rust: Ook al verliest u tijd in de file, het blijft belangrijk voldoende te pauzeren. "Een pauze van twintig minuten is vaak voldoende om wat frisse lucht te krijgen en even de benen te strekken. Een paar keer van chauffeur wisselen, is ook aan te raden."

Junes raadt ook aan voldoende water mee te nemen, zeker met de hoge temperaturen die voor dit weekend voorspeld worden. "Leg het water voor vertrek in de diepvries, zodat het lang koel blijft."

null Beeld AFP
Beeld AFP
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234