✦Klimaatverandering
Zwarte truffel dreigt te verdwijnen tegen einde van deze eeuw
Zullen nieuwe generaties luxebeesten niet langer kunnen genieten van de zwarte truffel? Nieuw wetenschappelijk onderzoek voorspelt dat de Europese truffelproductie tegen het einde van deze eeuw kan verdwijnen. De schuldige is, hoe kan het ook anders, de klimaatverandering.
Een nieuwe Schotse studie, gepubliceerd in het blad Science of The Total Environment, behandelt de Europese handel in zwarte truffels en schetst geen fraai toekomstbeeld. “Onze studie voorspelt dat de Europese truffelproductie in het meest aannemelijke klimaatscenario tussen 2071 en 2100 met 78 tot 100 procent zal afnemen”, zegt onderzoeker Paul Thomas van de universiteit van Stirling. Vooral een droger en warmer klimaat zullen die daling veroorzaken, en die kan nog worden versneld door fenomenen zoals hittegolven en bosbranden.
Ze bestudeerden de truffeloogsten gedurende 36 jaar in de mediterraanse klimaten van Frankrijk, Spanje en Italië, waar de zwarte truffels (of tuber melanosporum) vaak hun oorsprong vinden. Daarnaast legden ze de weergegevens om de impact die het klimaat kan hebben op de truffelproductie in beeld te krijgen. Vervolgens werden klimaatmodellen gebruikt om te voorspellen hoe de truffelproductie zich in toekomstige klimaatscenario’s ontwikkelt.
“We riskeren een industrie te verliezen die de economie honderden miljoenen oplevert”, zegt Thomas. De delicatesse wordt momenteel voor ruim 1.000 euro per kilo verhandeld en zit in de lift. Er zijn zelfs schattingen dat de industrie binnen tien à twintig jaar bijna 5 miljard euro waard zou kunnen zijn. Die krijgen dus een deuk.
Bovendien waarschuwt Thomas voor de sociaal-economische impact van de voorspelde achteruitgang. “Het oogsten van de truffel en daaraan gerelateerde activiteiten vormen een belangrijk onderdeel van de lokale geschiedenis en cultuur.”