Dinsdag 21/03/2023

Zwarte Piet

Zwarte Piet triomfeert in Dokkum: "Uit de weg meneer, de demonstranten komen niet meer"

Sinterklaas arriveert met zijn pieten in het centrum van Dokkum.  Beeld ANP
Sinterklaas arriveert met zijn pieten in het centrum van Dokkum.Beeld ANP

Dokkum is het bekendst van de heilige Bonifatius die hier 13 eeuwen geleden door nog niet gekerstende Friezen in de pan werd gehakt. Dat Dokkum in 2017 werd uitgekozen voor de intocht van een andere heilige, Nicolaas van Myra, had juist te maken met de gunstige veiligheidssituatie, zo wordt gespeculeerd. Deze heilige ligt immers al een paar jaar flink onder vuur vanwege zijn knecht.

Olaf Tempelman

Dokkum, dat ligt helemaal in de noordoosthoek van Friesland, vér van de Randstad. Idealiter laten fanatieke voor- of tegenstander van de traditionele kleur van die knecht zich door zo'n afstand ontmoedigen.

Idealiter, want kijk omhoog naar de donkergrijze lucht en je ziet al enige activiteit. Boven Dokkum cirkelt een vliegtuig met een voor een iedereen leesbare banner 'Wij willen Zwarte Pieten'. Beneden op de grond valt de regen ondertussen met bakken neer op honderden papa's en mama's en jonge kinderen achter de dranghekken, en op bijna net zo veel mannen van de veiligheid. 'Dokkum is goed voorbereid', meldde de autoriteiten gisteren trots, en dat kun je zien.

2017-11-18 12:56:29 DOKKUM - Kinderen tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas met zijn pieten in het centrum van Dokkum. ANP KOEN VAN WEEL Beeld ANP
2017-11-18 12:56:29 DOKKUM - Kinderen tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas met zijn pieten in het centrum van Dokkum. ANP KOEN VAN WEELBeeld ANP

Project P

Veiligheidsmannen houden je tegen op de brug naar Hanspoort, waar de Sint straks langs komt en waar heerlijke geuren van oliebollen de neusgaten beroeren, afkomstig uit een kraam die onbereikbaar is. Waarom? Langs deze route moeten 150 demonstranten van de stichting tegen racisme Nederland Wordt Beter naar een vak op de Markt worden geëscorteerd. Die demonstranten hadden er alláng moeten zijn. De politie is er even verderop aan de Altenasteek al twee uur helemaal klaar voor.

Waar blijven die demonstranten? Vraag dat maar aan doorregende papa's en mama's met natte smartphones met beslagen schermjes: de twee anti-racisme-bussen zijn op A7 klemgereden door Friese kerels die van activisten tegen Zwarte Piet even weinig moeten hebben als in de 8ste eeuw van Bonefatius. Het project dat ze op de A7 uitvoeren werd op Facebook gelanceerd onder de naam Project P: 'Buskes mei ZeurPieten' tegengehouden. En dus heeft de oliebollenkraam geen klandizie.

Oliebollenverkoopster Olga komt uit Letland, heeft een Armeense man die ze in Friesland leerde kennen en heeft nu alle tijd om met de pers te praten: 'Zwarte Piet is een traditie van hier, buitenlanders moeten lokale tradities accepteren'. Maar wat is als die traditie kwetsend voor mensen die hier geboren en getogen zijn? Een securitykerel mengt zich in het gesprek. 'Hij kan me niet zwart genoeg zijn!'

Lees verder onder de foto.

Geen toegang

'En nu uit de weg meneer, die demonstranten komen niet meer.' De hekken gaan open, hordes verkleumde mensen spoeden zich naar de oliebollen. Burgemeester Marga Waanders heeft bekendgemaakt dat de anti-Zwarte Piet-demonstranten geen toegang krijgen tot Dokkum: ze kan hun veiligheid niet garanderen. De klemgereden bussen keren om naar de Randstad. 'Er waren signalen dat er nog meer blokkades zouden volgen en dat er ook pro-Zwarte Pietactivisten in de stad aanwezig waren', stelt de burgemeester op een persconferentie.

Wel toegang tot Dokkum krijgt de heilige Nicolaas van Myra. Even voor half één zet hij voet op de De Dijk. In zijn gevolg een gezelschap van goeddeels zwarte en semi-zwarte Pieten met roetveegjes. Het vak voor de demonstranten op de Markt blijft een leeg vierkant met één ecotoilet.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234