Zondag 29/03/2020

Zwartepietendebat

Zwarte Piet op school: In de klas maakt niemand zich druk om Piet

Beeld Benoit De Freine

Ophef over Zwarte Piet? In de klas valt er niets van te merken. Tot die conclusie komen directeurs van zowel multiculturele als eerder uitsluitend blanke Vlaamse basisscholen. 'Als ik zie wat er allemaal in de wereld gebeurt, dan vraag ik mij af waar sommige mensen zich druk over maken.'

Stef Colens, directeur basisschool Heilige Familie, Brussel: 'Afrikaanse kinderen hebben er geen moeite mee'

"Ik kijk werkelijk met verbazing naar het nieuws. Misschien dat we het er morgen op de personeelsvergadering even over zullen hebben, maar bij ons op school vormt dit geen probleem. Wij gaan gewoon hetzelfde sinterklaasfeest houden als altijd. Met traditionele Zwarte Pieten, want ouders hebben er nog nooit over geklaagd. En we hebben een goede ouderwerking, dus dan zou ik het waarschijnlijk wel al hebben gehoord.

"Onze school is zeer multicultureel. Slechts de helft van alle leerlingen is Nederlandstalig. Maar ook de Afrikaanse kinderen hebben geen moeite met Zwarte Piet. Hij gaat door de schouw en krijgt daardoor zijn kleur. Dat heeft helemaal niets met bijvoorbeeld slavernij te maken. Als ouders daar toch moeite mee hebben, dan wil ik daar zeker naar luisteren, maar ik ga ons programma drie weken voor Sinterklaas niet omgooien.

"Ik heb hier nog nooit gehoord van een racistisch incident waar Zwarte Piet mee te maken had. Natuurlijk vallen er soms wel eens woorden, maar vaak wijst dat op een veel diepere opvoedingsproblematiek."

Ignaas Depotter, directeur basisschool Westdiep, Oostende: 'Wij hebben andere zorgen, zoals kinderarmoede'

"Wij zijn hier absoluut niet mee bezig. En dat terwijl er 53 nationaliteiten en dus veel kleurtjes in onze gangen wandelen. Het gaat volgens mij vooral om een minderheid van volwassenen die, aan beide zijden van het debat, voor problemen zorgt. Wij kiezen voor de traditionele Zwarte Piet, maar accentueren zijn kleur niet in het bijzonder. Verder voorzien wij een feest met zang en dans. Ook kunnen de kinderen er, als ze dat willen, geschminkt worden als Zwarte Piet.

"De kinderen spreken er niet over, ook niet die van Afrikaanse afkomst. Zij lachen eens luid als Zwarte Piet langskomt en staan daar verder niet bij stil. Als ik eerlijk ben, hebben wij ook wel andere zorgen aan ons hoofd. Als multiculturele school, en wij zijn helaas zeker niet de enige, worden we geconfronteerd met kinderen die in (kans)armoede opgroeien. Zij hebben, net als hun klasgenoten, een jaar lang braaf en vlijtig gewerkt, maar krijgen thuis geen cadeau. Het is voor ons daarom veel belangrijker om die kinderen een prachtige dag te bezorgen en te belonen met een presentje of een uitstapje."

Beeld BELGA

Els Hautekeete, directeur gemeentelijke basisschool, Latem-Deurle: 'Een 'pact'? Net alsof het om een wereldprobleem gaat'

"Al meerdere generaties komt Sinterklaas met twee zwart geschminkte Pieten, zoals ze altijd zijn geweest, langs op school. De kinderen krijgen dan een geschenk en zingen een lied. Het Pietenpact heeft daar geen invloed op. Ik vind die naam ook nogal zwaar. Het woord 'pact' klinkt alsof het om een wereldprobleem gaat. Terwijl wij er nog niet één keer over hebben gesproken en van mening zijn dat er andere problematieken bestaan om ons mee bezig te houden.

"Als naar aanleiding van de actualiteit een leerling over Zwarte Piet begint, dan zullen we er zeker op ingaan, maar dat is vooralsnog niet gebeurd. Wij hebben de Pieten nooit als Afrikaans bestempeld en hebben hem ook nooit als dienaar neergezet. Hij is eerder een deugniet die samen met een verstrooide Sinterklaas langskomt. Voor ons als team, maar ook voor de ouders en de kinderen, blijft Sinterklaas vooral een spannende, mythische traditie. Wij willen dat feeërieke karakter bewaren en zonder handleiding een kinderfeest vieren."

Véronique Stokx, directeur van basisschool Voskenslaan, Gent: 'Wij hebben bewust voor de Roetpiet gekozen'

"Zwarte Piet en Sinterklaas werken samen om er een mooi kinderfeest van te maken. Piet is bij ons geen knecht en heeft al helemaal niets te maken met het koloniaal verleden of racisme. Zulke incidenten hebben wij ook nog nooit gehad. Er komen simpelweg twee Roetpieten langs die, zo vertellen we dat aan de kinderen, zwart zijn geworden omdat ze door de schoorsteen zijn gekropen.

"We zijn een multiculturele school en hebben bewust voor zo'n soort Pieten gekozen. We willen immers geen stereotypen benadrukken. Het gaat hierbij wel om een beslissing die wij als schoolbestuur zelf hebben genomen om de discussie, die nu vanuit Nederland is overgewaaid, voor te zijn. Er zijn dan ook vooraf geen vragen geweest van de leerlingen of hun ouders.

"De overgang naar een Roetpiet is bij ons geruisloos verlopen. Mij verbaast dat eigenlijk niet. Als je het verhitte debat, ook in Vlaanderen, bekijkt, dan zie je dat vooral oudere volwassenen zonder schoolgaande kinderen zich fel uitspreken. Jonge ouders zijn hier volgens mij niet mee bezig. En als ik zie wat er vandaag allemaal in de wereld gebeurt, dan vraag ik mij af waar sommige mensen zich eigenlijk druk over maken."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234