Zondag 16/05/2021

ZWARTE HELIKOPTERS EN ANDERE ONZIN

"De VN beschikt over een privé-leger dat zich verplaatst in zwarte helikopters. Soms kun je ze 's nachts in je achtertuin horen landen. 's Ochtends blijkt dan al je tuinmeubilair verdwenen te zijn." De Amerikaanse diplomaat slaat zich op de knieën van puur plezier. "Ik zweer het je! Mensen geloven de idiootste verhalen!"

'Er is maar één goed: kennis; en maar één kwaad: onwetendheid.' Socrates zei het, de VN ondervindt het. "Als je alle onzin over de VN uit kranten knipt en opstapelt, zit je iedere dag met een decimeters hoge stapel. Van de Johannesburg Herald en de New York Times, tot de Geneva Gazette en de Korean Courier, journalisten roepen maar wat en niemand spreekt ze tegen, want in het land der blinden is Eenoog koning. Die krant van u maakt er ongetwijfeld ook een potje van."

Het kwaad van de onwetendheid bestrijden is de taak van de VN-afdeling Voorlichting op de negende verdieping van het hoofdkantoor. Als "dweilen met de kraan open", omschrijft deze medewerker de uitvoering van de opdracht. "De nieuwsindustrie groeit en de berg nonsens over de VN ook."

Het schadelijkst zijn het algemene geloof dat de VN een geld over de balk smijtende bureaucratie is en de reactie van regeringen van lidstaten daarop: de VN financieel afknijpen. "Dat doen de lidstaten al sinds de oprichting van de VN, maar de bedragen waar het om gaat worden ieder jaar groter. Thans zijn we op het niveau beland waarop we niet genoeg geld meer hebben om de opdrachten van de lidstaten uit te voeren. De publieke opinie echter denkt dat we stilzitten omdat we te stom zijn om iets te doen. Gevolg: kortingen, want geen lidstaat die beschuldigd wil worden van debielen te financieren. Gevolg: nog minder successen en nog minder geld. Ons voorlichtingsbudget is al tien jaar hetzelfde, terwijl we er nu ook het Internet als kulproducent bij hebben gekregen."

"Ik hoor vaak de leugens, maar zelden jullie ontkenning," zeg ik. "We willen wel, maar we mogen niet," mokt de VN'er. "De lidstaten zijn onze broodheren. Die betalen niet om voor leugenaar gezet te worden. Ronkende teksten op glimmend papier mogen we produceren, that's all."

Hij ontrolt een affiche uit de stapels die hem omringen. Witte duivenvleugels zijn beschermend om de aardbol geslagen. 'De Verenigde Naties voor een betere wereld' staat eronder. "Holle kretologie waar de lidstaten in grossieren. Als die betere wereld zich na de verspreiding van deze affiche niet aandient, heeft de VN weer gefaald, uiteraard."

Hij vist een glossy brochure uit een hoop op zijn bureau. 'Met de VN de honger de wereld uit' luidt de titel. "Dat kan de VN helemaal niet, maar de lidstaten vragen en wij drukken."

Slechts één ontsnapping staat de VN-voorlichters ter beschikking: wie onweerlegbare feiten over de VN wil, kan die krijgen - zonder dat de afdeling daarover met lidstaten hoeft te overleggen. "Die feiten presenteren we netjes voorzien van een interpretatie."

De voorlichter duikt onder zijn bureau en herrijst met een stapeltje volgetypte velletjes, ternauwernood bijeengehouden door een nietje in de linkerbovenhoek. "Misschien wel leuk voor u," zegt hij. 'Orde op Zaken', luidt de titel op de voorpagina van het vodderige stapeltje. 'Feiten over de Verenigde Naties'.

Op pagina 1 lees ik: 'Het budget voor de uitvoering van de hoofdtaken van de VN is 1,25 miljard dollar per jaar. Dat is een miljard minder dan wat de brandweer van Tokio jaarlijks kost.' "Leuk gevonden, hé?" vraagt de voorlichter. Vinden journalisten altijd leuk, dat soort vergelijkingen."

'In het VN-hoofdkantoor werken 4700 mensen. De gemeente Stockholm heeft 60.000 mensen in dienst.' "Geen speld tussen te krijgen," zegt de voorlichter tevreden. "De volgende is een van onze favorieten."

'Wereldwijd heeft de VN 52.280 mensen in dienst. Bij Disneyland werken er net zoveel en bij McDonald's staan er drie keer zoveel mensen op de loonlijst.'

In debatten in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden over meebetalen aan VN-vredesoperaties noemden de Republikeinen de VN een verwerpelijke, slecht geleide, overbodige, verspillende en voor Amerikaanse militairen levensgevaarlijke organisatie. "Daar hebben we de volgende op bedacht," wijst de voorlichter op punt 4 in 'Orde op zaken'.

'De totale kosten van VN-vredesoperaties bedroegen in 1997 1,3 miljard dollar - het equivalent van minder dan een half procent van het Amerikaanse defensiebudget.

Sinds de eerste vredesoperatie in 1948 sneuvelden 1580 blauwhelmen uit 85 verschillende landen. Daarvan was 3 procent Amerikaans.' "Beng! Aanpakken zeker voor die Republikeinen," veronderstel ik. "Ook al mocht je me overtuigen, dan nog zou je me niet overtuigen," antwoordt de voorlichter.

Ik kijk hem niet begrijpend aan: "Aristofanes, 4de eeuw voor Christus. We zijn op weg naar de 21ste eeuw na Christus en het is nog steeds waar."

Het onderhoud is ten einde. "Vertel maar niet dat u 'Feiten over de VN' van mij gekregen heeft. Voordat je het weet word ik van opruiing beschuldigd."

'Voor iedere dollar die Amerika aan VN-ontwikkelingshulpprogramma's besteedt krijgt het Amerikaanse bedrijfsleven ter waarde van 3 dollar aan omzet terug,' lees ik in de lift naar de begane grond. Het nietje in de 'Feiten' heeft dan al losgelaten. Een New Yorkse taxichauffeur loodst me vloekend door de avondspits. "Wist u dat New York City dankzij de aanwezigheid van de VN binnen haar stadsgrenzen jaarlijks 3,2 miljard dollar extra inkomsten heeft?" probeer ik mijn nieuwe feitenkennis op hem uit.

"Oh, yeah? Dan hebben ze zeker geld te veel," zegt hij.

(Foto AP)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234