Woensdag 21/08/2019

Zwarte dozen van Maleisische Boeing aangekomen in Groot-Brittannië

Pro-Russische rebellen in Oekraïne droegen de zwarte dozen van het rampvliegtuig MH17 gisteren onder massale persbelangstelling over aan een Maleisische delegatie. Beeld EPA

De zwarte dozen van de neergestorte Boeing 777 van Malaysia Airlines zijn vandaag in Groot-Brittannië aangekomen. Dat maakte de Oekraïense onderzoekscommissie naar de vliegramp bekend. De dozen waren gisteren overgedragen aan de Nederlandse Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). Die laat ze in Farnborough uitlezen door een gespecialiseerd instituut.

Gisteren was al aangekondigd dat de zwarte dozen van het neergestorte Maleisische vliegtuig met vluchtnummer MH17 met een Belgisch legervliegtuig vanuit Kiev naar het Verenigd Koninkrijk zouden worden gebracht voor analyse.

De bandopnames van het het radioverkeer tussen de piloten van het vliegtuig en de Oekraïense verkeersleiders bevinden zich intussen wel nog bij de geheime dienst van Oekraïne (SBU), zo heeft een anonieme medewerker van de SBU volgens lokale media in Kiev verklaard. Het is onduidelijk of en wanneer die opnames aan internationale experts overgedragen zullen worden.

Zoektocht opvoeren
De instantie had de opnames in Dnjepropetrovsk kort na het neerstorten van het toestel in beslag genomen, luidt het. Experts hopen via die opnames onder meer een antwoord te krijgen op de vraag of het Maleisische vliegtuig zijn route boven het conflictgebied in het oosten van Oekraïne had kunnen aanpassen.

Ondertussen heeft de Australische premier Tony Abbott ook zijn ongerustheid geuit over de manier waarop de bergingsoperatie in het oosten van Oekraïne verloopt. "Het is zeer goed mogelijk dat veel lichamen nog altijd daar liggen, in de open lucht, en geteisterd door de warmte en dieren", aldus Abbott. "De operatie voor het bergen van de lichamen is tot nu toe niet op professionele wijze verlopen", klonk het nog. De zoektocht naar de stoffelijke overschotten moet volgens hem verder worden opgevoerd. Van de 298 personen aan boord van de Boeing van Malaysia Airlines, waren er 28 Australisch en verbleven er negen anderen in het land.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden