Donderdag 22/08/2019

"Zwarte dozen bevestigen raketinslag rampvlucht MH17"

De twee zwarte dozen van vlucht MH17. Beeld PHOTO_NEWS

Het onderzoek naar de zwarte dozen van vlucht MH17 bevestigt dat er een raket op is afgevuurd. Dat zegt een woordvoerder van het Oekraïense crisiscentrum.

"Experts van de onderzoekscommissie hebben ons geïnformeerd dat de zwarte dozen de oorzaak van de vernietiging van het toestel hebben uitgewezen. Het was het gevolg van een massale explosie en decompressie als gevolg van fragmentatie en een exploderende raket", aldus luitenant-kolonel Andrej Lysenko van de Oekraïense veiligheidsraad. De Amerikaanse zender CBS meldde zaterdag hetzelfde op basis van een anonieme Europese bron rond het onderzoek.

De Boeing 777 vloog met 298 mensen aan boord boven het oosten van Oekraïne waar wordt gevochten tussen regeringstroepen en separatisten.

"Geen commentaar"
Een officiële bevestiging is er echter nog niet. Een woordvoerder van de Nederlandse Onderzoeksraad voor Veiligheid wil nog niets kwijt over de informatie die de zwarte dozen hebben opgeleverd. "Wij willen die informatie in samenhang met andere informatie die het onderzoek oplevert, beoordelen. We brengen niet steeds delen ervan naar buiten. Dat is de reden dat we nog geen commentaar geven op de informatie van de zwarte dozen."

De raad heeft vorige week wel laten weten dat de data van de twee zwarte dozen van het neergestorte toestel van Malaysia Airlines bruikbaar waren voor onderzoek.

Ondertussen wordt het steeds waarschijnlijker dat de landen die passagiers aan boord hadden van het neergeschoten vliegtuig, waarschijnlijk samen stappen zullen ondernemen in het strafrechtelijk onderzoek naar de toedracht van de vliegramp. In Den Haag wordt daarover vandaag overlegd bij de Europese justitieorganisatie Eurojust. De Nederlandse antiterreurbaas Dick Schoof verwacht dat de landen het later eens worden.

Als dat het geval is, zal een Nederlandse vertegenwoordiger van Eurojust de leiding over het onderzoek nemen. Het strafrechtelijk onderzoek is volgens hem al begonnen. Eerder werd al bekend dat het Nederlandse Openbaar Ministerie een oriënterend onderzoek naar de ramp was begonnen.

Significante dreiging
De dreiging in Oost-Oekraïne "was, is en blijft significant", aldus de Nederlandse Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp tijdens een informatiebijeenkomst met de Tweede Kamer over het drama met de vlucht MH17. Toch is het helemaal niet vreemd om een onbewapende missie te sturen om slachtoffers en hun spullen terug te halen. "Doordat je onbewapend bent, ben je minder bedreigend", aldus Middendorp. Een agent ter plekke heeft dat ook letterlijk gezegd, zei Middendorp: "Hoe minder ik bewapend ben, hoe veiliger ik me voel." Er is wel sprake van eventuele persoonlijke bewapening met pistolen. "Voor veel partijen is dat normaal", aldus de commandant. Het zijn geen wapens om te gebruiken bij een escalatie van de situatie in het conflictgebied, daarvoor zijn de handwapens "niet genoeg", maar ze kunnen toch van pas komen.

De media ter plaatse helpen ook aan de veiligheid mee, zegt de topmilitair. "De hele wereld kijkt mee, dat helpt de drempel te verhogen voor partijen die kwaad in de zin hebben". De Nederlandse premier Mark Rutte zei vorige week dat de marechaussees, die onbewapend zijn, ook kleding zouden krijgen die de mensen die er het gezag menen uit te oefenen, niet zou provoceren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden