Vrijdag 05/06/2020

Zwart op wit: vrouwen discrimineren loont niet

Wereldbevolkingsrapport toont aan dat genderongelijkheid handenvol geld kost

Brussel

Eigen berichtgeving

Catherine Vuylsteke

Dat veel vrouwen zelfs anno 2000 nog een hondenleven leiden, zal weinigen verbazen. Maar wist u ook dat die genderongelijkheid economisch helemaal niet rendabel is? Tenminste, dat blijkt uit het Wereldbevolkingssrapport 2000 Samenleven in Aparte Werelden, Mannen en Vrouwen in een Tijd van Verandering van het VN-Bevolkingsfonds UNFPA, dat gisteren werd voorgesteld.

Weinigen zullen betwisten dat vrouwen in grote delen van de wereld een weinig benijdenswaardig lot hebben. Maar die vaststelling is nooit voldoende geweest om echte verandering te brengen. Misschien valt daarom meer heil te verwachten van één der conclusies van het jongste UNFPA-jaarrapport, namelijk dat al die genderongelijkheid economisch niet rendeert. En wel integendeel.

Landen waar voor elke vier schoolgaande jongens minder dan drie meisjes op de schoolbanken zitten, hebben doorgaans een bnp dat een kwart lager ligt dan dat van landen waar mannen en vrouwen gelijke onderwijskansen genieten. Dat blijkt uit een studie die Anne Hill en Elisabeth King voor de Wereldbank uitvoerden, en waarin ze de ontwikkelingsachterstand van Zuid-Azië en zwart Afrika onder de loep namen.

Globaal genomen zijn twee derden van 's werelds analfabeten vrouwen, maar of meisjes al dan niet naar school gaan, zo wezen studies in Thailand en Bangladesh uit, heeft niet louter met armoede te maken. Bij Thaise gezinnen met eenzelfde inkomen en sociale achtergrond bleek dat families met vier of minder kinderen hun dochters in één geval op de drie naar het hoger middelbaar stuurden, terwijl dat in gezinnen met een grotere kroost het privilege was van niet meer dan 14 procent van de meisjes. Het Bengaalse onderzoek wees dan weer uit dat het langer naar school mogen vooral te maken heeft met het feit dat meisjes in minder kroostrijke gezinnen thuis gemakkelijker gemist kunnen worden als oppas en keukenmeid.

Keniaans onderzoek gaf dan weer aan dat het feit of kinderen al dan niet vroeg sterven, veel meer met het onderwijsniveau van hun moeders te maken heeft dan met de aanwezigheid van medische voorzieningen, het gezinsinkomen of het hebben van een job in de moderne sector. Kinderen van moeders die de middelbare school af maakten, overleven in 94 procent van de gevallen, terwijl de kindersterfte bij moeders die analfabeet zijn 10 procent bedraagt.

Dat genderongelijkheid geld kost, is tevens op te maken uit het feit dat volgens Wereldbank-studies één op de vijf gezonde jaren van vrouwen in de leeftijdsgroep van 15- tot 44-jarigen verloren gaat door seksuele intimidatie en geweld. In de VS alleen al kost zulks de economie jaarlijks 4 miljard dollar. Daarnaast leidt discriminatie vaak tot 'aangeleerde hulpeloosheid', wat vaak depressies sorteert, een der grootste oorzaken van arbeidscapaciteitsverlies door ziekte bij vrouwen.

Genderongelijkheid leidt in extreme gevallen ook tot de dood van vrouwen, wat op zijn beurt een enorme invloed heeft op de ontwikkeling van de achtergebleven familieleden. De groei en de opleiding van de kinderen worden daardoor vaak gehypothekeerd, en Indiase studies geven zelfs aan dat dergelijke gezinnen slechts ternauwernood overleven. Mannen zijn immers niet gewend om het huishouden te doen en voor de kroost te zorgen en kunnen ook steeds minder vaak op de traditionele uitgebreide families terugvallen.

Keniaans onderzoek, ten slotte, geeft aan dat als de ontwikkelingshulp die de voorbije decennia werd verstrekt, zich niet op mannen maar op vrouwen had gefocust, het rendement dan 20 procent hoger zou zijn geweest. Als in Latijns-Amerika de genderongelijkheid op de arbeidsmarkt werd weggewerkt, zouden vrouwen de helft meer verdienen, maar zou ook de totale opbrengst met minstens 5 procent stijgen.

Seksueel geweld kost Amerikaanse economie jaarlijks 4 miljard dollar

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234