Zaterdag 04/07/2020

Antwerpen

Zware wapens gevonden in wagen die aan hoge snelheid over Antwerpse Meir reed, bestuurder onderschept aan kaaien

De verdachte wagen wordt weggetakeld.Beeld Wouter Van Vooren

In de auto die in Antwerpen onderschept is, zijn steekwapens, een riot gun en een bus met onbekende inhoud aangetroffen. Aan de Sint-Michielskaai werd vanmorgen een verdacht voertuig klemgereden dat net daarvoor met hoge snelheid over de Meir reed en kon ontsnappen aan een controle door militairen. De bestuurder, Mohamed R., een 39-jarige Fransman, is gearresteerd. Volgens verschillende bronnen was de man onder invloed van alcohol.

Korpschef Serge Muyters vertelde op een persconferentie samen met burgemeester Bart De Wever op het Antwerpse stadhuis dat er rond 11 uur vanmorgen een voertuig met hoge snelheid op de Meir reed "waardoor voetgangers opzij moesten springen". Er vielen geen gewonden. "Militairen hebben getracht de wagen te doen stoppen, maar dat is niet gelukt. Aan de Meirbrug negeerde het voertuig daarop een rood verkeerslicht en reed het verder richting de Scheldekaaien." Op de Meirbrug, dicht bij de Groenplaats, staan sinds enkele maanden betonblokken om voertuigen op de Meir tegen te houden. Die staan er echter enkel tussen 11 en 19 uur.

De militairen hebben daarop de politie verwittigd, die meteen een Snelle Respons Team achter de wagen aan stuurde. De auto met Franse nummerplaten werd onderschept ter hoogte van de Sint-Michielskaai en een verdachte werd gearresteerd. Het gaat om Mohamed R., een man van 39 jaar met de Franse nationaliteit die ook in Frankrijk woont. 

Een bron bij de Franse autoriteiten meldt aan Reuters dat de man waarschijnlijk dronken was en probeerde te ontsnappen aan een politiecontrole. Hij zou niet gekend zijn bij de inlichtingendiensten, maar wel bij de politie voor misdrijven. Volgens de VRT was de man rond 17 uur nog altijd niet in staat om op vragen van de politie te antwoorden. Onbevestigde bronnen zeggen ook dat de man slapend werd aangetroffen in zijn auto.

In de auto zijn later steekwapens, een riot gun en een bus met onbekende inhoud aangetroffen, meldde het federaal parket nog. DOVO onderzocht de wagen. De buurt werd afgesloten en er is ook een perimeter ingesteld. Die werd rond 15 uur opgeheven nadat de wagen werd weggetakeld.

Beeld Wouter Van Vooren

Extra militairen en agenten

Of de man effectief van plan was om een aanslag te plegen, is nog niet duidelijk. Daarover zal het onderzoek meer uitsluitsel moeten brengen. Een ooggetuige meldt aan Het Laatste Nieuws in elk geval dat de bestuurder op de Meir mogelijk niet de intentie had voetgangers aan te rijden, hoewel hij tegen 80 tot 100 kilometer per uur over de winkelstraat reed. "Het voertuig reed redelijk centraal op de weg, waardoor iedereen op tijd kon wegspringen. De chauffeur leek niet de bedoeling te hebben om mensen aan te rijden."

De waakzaamheid in de hele stad is in elk geval verhoogd. Op plaatsen waar veel volk samenkomt, komt er extra politietoezicht en ook het aantal militairen wordt opgedreven. Op verschillende belangrijke pleinen blokkeren politiewagens aan voetgangerszones de doorgang voor wagens. Dat is onder meer het geval op de Groenplaats, de Grote Markt, de Meir, ... Het dreigingsniveau in ons land blijft op 3, zo is beslist nadat OCAD (Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse) een nieuwe analyse heeft gemaakt. Aangezien het dreigingsniveau ongewijzigd blijft, handhaaft het Crisiscentrum de bestaande veiligheidsmaatregelen.

Communiceerde De Wever te snel?

Het onderzoek loopt nog en er wordt voorlopig niet meer informatie gegeven, aldus Muyters. Het verdere onderzoek is - ook gezien de feiten die zich gisteren in Londen hebben voorgedaan - in handen van het federaal gerechtelijk parket. Burgemeester De Wever dankte de veiligheidsdiensten die "met hun snelle en efficiënte reactie mogelijk veel erger hebben kunnen vermijden".

De woordvoerder van De Wever ontkent overigens tegenover Het Laatste Nieuws dat de burgemeester te vroeg heeft gereageerd met zijn persconferentie. Volgens Le Soir wilde het federaal parket niet dat De Wever al een persconferentie gaf. "Het parket heeft gevraagd geen gerechtelijk relevante info vrij te geven. Dat waren wij uiteraard ook niet van plan. Wij hebben slechts kort de bekende feiten weergegeven vanuit het bestuurlijk perspectief met betrekking tot de openbare orde. Dat is dan ook onze taak", klinkt het vanop het kabinet van De Wever.

Beeld Wouter Van Vooren

Deze avond heeft de politie van Antwerpen nog een tweet de wereld ingestuurd waarin ze aanmaant kalm te blijven en het gewone leven verder te zetten: "We doen er alles voor om de veiligheid van de stad, inwoners en haar bezoekers te garanderen. Ons advies: kalmte bewaren & normale leven verderzetten."

Michel volgt ontwikkelingen "op de voet"

Premier Charles Michel volgt de ontwikkelingen rondom de mogelijk vermeden aanslag in Antwerpen op de voet, meldt zijn woordvoerder. Van een bijeenkomst van de Nationale Veiligheidsraad is voorlopig geen sprake.

Michel werd tijdens een bijeenkomst van het kernkabinet op de hoogte gebracht van het incident in Antwerpen. Hij volgt samen met het Crisiscentrum de ontwikkelingen op. "We blijven waakzaam. Onze veiligheidsdiensten leverden uitstekend werk in Antwerpen. Bedankt!", zo verklaarde premier op sociale media.

Ook de Franse president Hollande reageerde al kort. "Blijkbaar gaat het om een Fransman met mogelijk een aantal wapens in zijn wagen die op zijn minst een dramatisch incident in gang wilde zetten en mogelijk mensen doden. We blijven alert en mobiliseren al onze krachten." 

Beeld BELGA
Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234