Maandag 29/05/2023

NieuwsAfghanistan

Zware strijd in de Panjshirvallei, de enige regio die (nog) niet in handen is van de taliban

Lokale strijders tegen de taliban tijdens een oefening in Panjshir. De vallei valt nog buiten de controle van de taliban. Beeld AFP
Lokale strijders tegen de taliban tijdens een oefening in Panjshir. De vallei valt nog buiten de controle van de taliban.Beeld AFP

In Panjshir, de enige Afghaanse provincie die (nog) niet in handen is van de taliban, woeden zware gevechten. De taliban claimen forse terreinwinst te hebben geboekt in de vallei. Maar de rebellen zeggen dat ze de taliban-strijders zware verliezen hebben toegebracht.

Stieven Ramdharie

De taliban zijn in het offensief gegaan na de mislukking van onderhandelingen. Strijders van de lokale leider Ahmad Massoud, zoon van de overleden krijgsheer Ahmad Shah Massoud, worden in de noordelijke vallei gesteund door militairen van het verslagen regeringsleger. Ook leden van milities uit andere provincies die tegen de taliban zijn, hebben zich aangesloten bij het verzetsfront van Massoud.

Berichten uit het gebied maken melding van een escalatie van de strijd in de ochtend. Taliban-strijders hebben hun aanvallen met artillerie opgevoerd. Op beelden zijn zware rookpluimen te zien van de inslagen. Vooral bij de enige toegang tot de vallei wordt zware strijd geleverd, meldt een Al Jazeera-verslaggever die ter plekke is. Strijders van Massoud proberen ook met artillerie en raketlanceerinrichtingen de opmars van de taliban te stoppen.

De taliban claimen met name flinke terreinwinst te hebben geboekt in een belangrijk district, Shutul. De rebellen ontkennen dit en zeggen dat bij de gevechten meer dan driehonderd taliban-strijders zijn gedood. De taliban maken bij hun offensief gebruik van de moderne Amerikaanse wapens die ze in handen hebben gekregen. Maar bij eerdere strijd de afgelopen decennia in de vallei bleek dat militaire overmacht niet doorslaggevend hoeft te zijn.

null Beeld

Deal

De vallei, het belangrijkste gebied van de provincie, is moeilijk in te nemen. Tijdens de Sovjet-invasie in de jaren tachtig werd er ook felle strijd gevoerd. Het lukte de Sovjets en het regeringsleger toen niet om de vallei, die goed kan worden verdedigd bij de ingang en vanaf de hellingen, te veroveren. Een voordeel voor het verzetsfront is dat het wordt gesteund door commando’s van het Afghaanse leger. Deze elitesoldaten, getraind door de VS, waren de afgelopen jaren verantwoordelijk voor de zwaarste gevechten met de taliban.

Mede door zijn succesvolle strijd groeide Ahmad Shah Massoud uit tot een belangrijke leider van het verzet tegen de Sovjets. Hij werd in 2001, twee dagen voor de 9/11-aanslagen in de VS, gedood bij een zelfmoordaanslag die het werk zou zijn geweest van Al Qaida. Zijn zoon trok zich vorige maand terug in de vallei om het verzet te leiden tegen de taliban. De vroegere vicepresident Amrullah Saleh, die in tegenstelling tot president Ashraf Ghani niet het land uitvluchtte, sloot zich bij hem aan.

Massoud heeft een dringend beroep gedaan op de VS om hem en zijn Nationale Verzetsbeweging van Afghanistan (NRF) te steunen. De escalatie van de strijd komt nadat beide partijen hadden geprobeerd via onderhandelingen tot een akkoord te komen. Vorige week zou een gesprek hebben plaatsgevonden in de provincie Parwar. In interviews zei Massoud, die inziet dat hij de taliban militair niet kan verslaan, uit te zijn op een akkoord waarin de beweging instemt met een deling van de macht. Dat is echter onaanvaardbaar voor de taliban, die de rest van Afghanistan onder controle hebben.

Onaanvaardbaar

“Alles minder dan dit zal voor ons onaanvaardbaar zijn”, zei Massoud maandag tegen het blad Foreign Policy. “En wij zullen onze strijd en weerstand voortzetten totdat we gerechtigheid, gelijkheid en vrijheid hebben bereikt. Vrede betekent niet dat je je moet overgeven.”

Massoud vindt dat er een brede regering moet worden gevormd waarin alle etnische groepen zijn vertegenwoordigd. Hij heeft de internationale gemeenschap opgeroepen een ‘totalitair regime’ in Kaboel niet te erkennen, mochten de taliban de macht niet willen delen. “We willen de taliban laten inzien dat onderhandelingen de enige weg vooruit zijn”, aldus Massoud tegen persbureau Reuters. “Wij willen niet dat er oorlog uitbreekt.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234