Vrijdag 07/08/2020

Zware straffen voor Wase afvalbaronnen

Bijna vijftien jaar lang stopten vader Jules en zoon Erik Van Gaeveren her en der in het Waasland afval in de grond, ook in natuurgebieden. Voor de correctionele rechtbank in Dendermonde werden ze gisteren door rechter Freddy Troch tot zware straffen veroordeeld. Jules Van Gaeveren (67) kreeg twee jaar celstraf waarvan de helft met uitstel en een boete van 550.000 euro (idem). Erik Van Gaeveren kreeg zes maanden cel met uitstel en 27.500 euro boete (idem). Drie van hun vennootschappen werden voor een totaal van 155.000 euro beboet.

Brussel / Dendermonde

Eigen berichtgeving

Douglas De Coninck

De rechtszaak sleepte jaren aan. Het parket in Dendermonde bundelde een reeks klachten van bewoners uit onder meer Waasmunster, waar vader en zoon Van Gaeveren vijf jaar geleden in de wijk Maretak woningen bouwden en de terreinen 'bouwrijp' maakten door putten op te vullen met afval. Omwonenden zagen chemische troep vuur vatten, "wat deed denken aan een brandend olieveld". Wat er al of niet in de grond zit, bleef echter onduidelijk. De Van Gaeverens zeggen dat ze het afval hebben weggehaald, omwonenden spreken dat tegen.

"Het onderzoek is nogal slordig gevoerd", zegt Hans Van Dooren, advocaat van Erik Van Gaeveren. "Een omwonende zag wat en belde de politie. Die kwam, stelde proces-verbaal op en maakte wat foto's. En daar bleef het dan bij. Bodemanalyses zijn zelden of nooit uitgevoerd. Die aanpak speelt nu in het nadeel van mijn cliënt. Het parket heeft de tenlastelegging dan maar breed opgevat, met overtredingen van diverse milieudecreten voor hetzelfde feit. Mijn cliënt werd veroordeeld voor én het storten én het verbranden én het daarbij bezoedelen van het grondwater. Door al die subkwalificaties leek de aanklacht zwaarder dan ze is."

De Van Gaeverens zweren dat ze enkel wat planken en steengruis hebben gestort, en daarna weer weggehaald, en destijds nog niet zo goed vertrouwd waren met de Vlaamse milieuwetgeving. Dat in de wijk Maretak een put begon te branden komt volgens hen doordat ze houten spaanderplaten in brand hadden gestoken.

Ze werden gisteren ook veroordeeld voor illegale stortingen op andere plaatsen, in onder meer natuur- en landbouwgebieden. In de initiële aangiften was sprake van autobanden, asbest en zware metalen, maar het parket in Dendermonde noch de Ovam gaven blijk van overmatige belangstelling. "Dat is totaal onverklaarbaar", vindt Jan Ghysels, advocaat van Jules Van Gaeveren. "In één geval, waarover was beweerd dat er een autokerkhof in de grond stak, hebben we zelf een analyse laten uitvoeren. Er zat niks in de grond."

Het openbaar ministerie eiste gisteren de onmiddellijke aanhouding van Jules Van Gaeveren, maar de rechtbank ging daar niet op in. Met één jaar effectief moet de oude verwerker van sloopmaterialen minstens voor een poosje naar de gevangenis, tenzij hij beroep aantekent. Zowel Ghysels als Van Dooren zeggen zich daarover nog te beraden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234