Donderdag 05/08/2021

Zware straffen voor Gentse huisjesmelkers

Tot 18 maanden cel en 75.000 euro boete voor malafide verhuurders

Gent

Van onze medewerker

Thomas Dierckens

De Gentse correctionele rechtbank was gisteren niet mals voor de 22 huisjesmelkers en vier vennootschappen die er terechtstonden voor inbreuken op de Vlaamse wooncode, het kamerdecreet en de vreemdelingenwet. De malafide verhuurders kregen tot achttien maanden cel en een boete van 75.000 euro aan hun broek. Bovendien heeft de rechter in totaal 335.725 euro aan geïnde huurgelden verbeurdverklaard.

De huisjesmelkers blijven zware klappen incasseren. Nadat vorige week bij een grootscheepse politieactie in Gent en Antwerpen vijf vermeende huisjesmelkers werden aangehouden deelde de Gentse strafrechter Jan Van den Berghe gisteren zware straffen uit aan enkele verhuurders die eerder tegen de lamp waren gelopen. De rechter deed uitspraken in veertien rechtszaken over huisjesmelkerij, inbreuken op de Vlaamse wooncode en het kamerdecreet. Daarbij stonden 22 personen en vier vennootschappen terecht die in totaal 59 panden verhuurden in het Gentse, voornamelijk in de Bevrijdingslaan, de Brusselsepoortstraat, de Wondelgemstraat en de Tolhuislaan. In vijf van de veertien dossiers oordeelde de rechter dat het om misbruik van de kwetsbare positie van vreemdelingen ging, een inbreuk op de vreemdelingenwet. Overtreders konden rekenen op gevangenisstraffen van twee tot achttien maanden, waarvan een gedeelte met uitstel.

De zwaarste straf ging naar Jurgen De Schinkel, die met zijn bvba Maxibuild een twintigtal woningen beheert in Gent. Na een uitgebreide opsomming van de ontelbare gebreken aan de woningen, vastgesteld door de Wooninspectie, gaf de strafrechter De Schinkel een gevangenisstraf van achttien maanden, waarvan twaalf met uitstel. Daarnaast kreeg hij nog een boete van 25.000 euro aan zijn broek, net als de verbeurdverklaring van 52.072 euro aan huurinkomsten. Bovendien is de man voor vijf jaar uit zijn rechten ontzet. De rechter verleende verder een boete van 75.000 euro aan de bvba Maxibuild en verklaarde 39.450 euro huurinkomsten van de bvba verbeurd. De moeder van De Schinkel, Rita Samyn, kon rekenen op 8 maanden cel met uitstel en een boete van 25.000 euro. Ook vader De Schinkel kreeg een boete van 25.000 euro en twee maanden cel met uitstel. Beiden moeten de winst die ze haalden uit de verhuur van de onbewoonbaar verklaarde panden afstaan.

Rechter Van den Berghe verantwoorde zijn zware straffen door erop te wijzen hoe "niets ontziend" en "mensonterend" de verhuurders misbruik hadden gemaakt van de kwetsbare positie waarin hun huurders, veelal vreemdelingen, zich bevonden. "Jullie deinzen er niet voor terug om de schaarse overheidssteun die zij ontvangen in eigen zak te steken. Het is wraakroepend dat de beklaagden beweren dat ze die mensen helpen door hen een dak boven het hoofd aan te bieden, terwijl ze vooral bezig waren met hun eigen vermogen te vergroten." Waarna hij koeltjes opsomde hoeveel ongevallen er jaarlijks gebeuren door co-intoxicatie en hoeveel doden daarbij vallen.

Van den Berghe maakte er een punt van om van alle beklaagden die onbewoonbaar verklaarde panden verhuurden de geïnde sommen verbeurd te verklaren. Voor een Algerijn die twee huizen op de Bevrijdingslaan verhuurde, kwam dat neer op een bedrag van 88.800 euro, naast de 5.000 euro boete die hij kreeg voor inbreuken op de Vlaamse wooncode en de zes maanden gevangenisstraf, waarvan drie met uitstel voor inbreuken op de vreemdelingenwet. In totaal verklaarde de rechter een som van 335.725 euro aan vermogensvoordelen verbeurd. Bij de dienst Asiel- en Vluchtelingenbeleid van de stad Gent zijn ze zeer tevreden met de strenge uitspraken. "Dit is een duidelijk signaal voor andere verhuurders", zegt coördinator Katie Van Cauwenberge. "Nu zullen huisjesmelkers wel twee keer nadenken voor ze nog mensen in een verkrot pand laten wonen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234