Zaterdag 15/05/2021

Zware straffen voor criminele organisatie Lemmensplein

Rond het Brusselse justitiepaleis waren strenge veiligheidsmaatregelen genomen voor de uitspraak van de rechtbank. Beeld BELGA
Rond het Brusselse justitiepaleis waren strenge veiligheidsmaatregelen genomen voor de uitspraak van de rechtbank.Beeld BELGA

Negentien mannen die deel hadden uitgemaakt van de criminele organisatie die maandenlang rond het Anderlechtse Lemmensplein actief was, zijn veroordeeld tot celstraffen van 1 tot 6 jaar. De rechtbank sprak ook de verbeurdverklaring uit van 15.232.000 euro, geld dat de organisatie met haar criminele praktijken verdiend had, en beval de onmiddellijke aanhouding van vijf personen die de uitspraak niet hadden bijgewoond. Het ging onder meer om de twee hoofdverdachten.

De organisatie werd geleid door twee mannen, Ridouan M. en Saïd L. Zowel zijzelf als andere leden van hun familie hadden al een rijkgevuld strafblad en minstens vanaf 2008 namen ze met een reeks handlangers de cannabishandel in en rond het Anderlechtse Lemmensplein in handen. Daarbij gingen ze zeer georganiseerd en gestructureerd te werk. Zo werden cafés, videotheken en andere handelszaken geselecteerd die als verkoopspunt konden dienst doen. Vervolgens probeerden ze de handelszaak over te nemen. Lukte dat niet, dan kreeg de uitbater een som zwijggeld aangeboden om de organisatie toe te laten daar drugs aan de man te brengen. Als de uitbater het lef had niet op dat voorstel in te gaan, schrok de organisatie niet terug voor geweld om haar zin te krijgen. Eenmaal de handelszaak onder controle van de organisatie was, plaatste die daar een stroman.

In de loop der maanden kon de organisatie zo een 20-tal panden omvormen tot drugspanden. Dat ging echter niet zonder slag of stoot. De organisatie kreeg het immers aan de stok met een andere drugsbende, die actief was op het Albert I-plein. Beide bendes vielen herhaaldelijk elkaars verkoopspunten aan en schuwden daarbij het gebruik van zware oorlogswapens niet. Zelfs tot in Spanje en Marokko kwam het tussen beide organisaties tot confrontaties. Pas toen de kopstukken van de concurrerende bende gearresteerd werden, keerde een relatieve rust weer.

Monopolie
De bende van het Lemmensplein kwam op die manier bijna in een monopoliepositie terecht en beschouwde het plein en de buurt errond als haar territorium. Daar probeerde ze een rechteloze zone te creëren door waarbij ze een beroep deed op jongeren uit de buurt om patrouilles van de lokale politie in hinderlagen te lokken. Zo werden politiepatrouilles bijvoorbeeld naar de omgeving van het Lemmensplein gelokt met een brandende vuilnisbak en werden ze eenmaal ter plekke bekogeld met stenen of brandbommen, of bleek het hele wegdek bedekt met olijfolie.

Intussen was de Brusselse federale gerechtelijke politie (FGP) sinds begin 2009 aan een diepgaand gerechtelijk onderzoek begonnen om de hele organisatie in kaart te brengen. Daarbij kon de FGP onder meer rekenen op de verklaringen van een anonieme getuige. Dat onderzoek, dat de codenaam 'Pandemie' kreeg, leidde eind mei 2010 uiteindelijk tot een grootscheepse politionele actie, waarbij 550 politiemensen binnenvielen op 102 plaatsen in het Brusselse en 29 personen oppakten.

Ontvoering
Drieëntwintig van hen stonden in oktober 2013 terecht voor de Brusselse correctionele rechtbank. Die heeft nu vier personen vrijgesproken en de andere 19 veroordeeld voor hun aandeel in de feiten. De twee kopstukken van de organisatie, Said L. en Ridouan M., kregen 5 en 6 jaar cel. Beiden kregen bovendien een bijkomende celstraf van 18 maanden omdat ze een man die schulden had bij de broer van Ridouan M., hadden ontvoerd en bedreigd met de dood.

Hun nauwste handlangers en de mannen die een grote rol hadden gespeeld bij het witwassen van de opbrengst van de drugverkoop, kregen celstraffen an 3 tot 4 jaar. Kleinere handlangers kregen celstraffen tussen 1 jaar en 27 maanden.

In de 780 dagen dat de organisatie volgens de rechtbank actief was, kreeg ze dagelijks meer dan honderd klanten over de vloer. Dat leverde haar een bedrag op van 15.232.000 euro, geld dat geïnvesteerd werd in luxegoederen, dure wagens en immobiliën en vandaag door de rechtbank verbeurd werd verklaard.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234