Maandag 29/11/2021

Update

Zware rellen in Rome nadat Berlusconi stemming overleeft

null Beeld AP
Beeld AP

Silvio Berlusconi blijft premier van Italië. De omstreden regeringsleider heeft zowel in de Senaat als in de Kamer een motie van vertrouwen overleefd. In de Kamer was dat heel nipt, met slechts drie stemmen verschil: 314-311 (en twee onthoudingen). Twee 'overlopers' van het Fini-kamp steunden de motie van wantrouwen van hun leider tegen Berlusconi niet en dat leidde tot een opstootje. De motie werd ingediend door de centrum-linkse oppositie, die het heeft gehad met de aanhoudende schandaalsfeer rond Berlusconi. Het was heel pijnlijk voor kamervoorzitter Fini dat hij zelf zijn nederlaag moest bekendmaken. Toen het nieuws de straten van Rome bereikte, braken meteen zware rellen uit tussen boze betogers en de oproerpolitie.

Berlusconi kreeg 162 van de 308 stemmen in de Senaat achter zich, dankzij de steun van zijn bondgenoten van de Lega Nord. In de Kamer was de strijd veel spannender, letterlijk zelfs. Toen twee leden van het kamp van Gianfranco Fini, de gewezen bondgenoot van Berlusconi, toch niet voor de motie van wantrouwen stemden, gingen enkele rivaliserende parlementsleden op de vuist, waardoor de stemming even moest opgeschort worden.

Rellen
Na de stemming is het in Rome tot hevig protest gekomen. Bij straatgevechten met de politie heeft een groep van enkele honderden 'autonomen' delen van het historische stadscentrum verwoest. Volgens Italiaanse media hebben relschoppers onder andere een voertuig van de stadsreinigingsdienst en een auto van de financiële politie in brand gestoken. Minstens drie ordehandhavers raakten gewond.

Traangas en wapenstok
Na de stemming had een groep zich afgescheiden van de talrijke demonstraties in de Italiaanse hoofdstad tegen de onderwijshervorming en het onderwijsbeleid, om te proberen binnen te raken in het parlement. De politie pareerde met traangas en de wapenstok. Onbekenden brachten in de buurt van het parlementsgebouw drie zelfgemaakte springladingen tot ontploffing. Anderen bekogelden de politie met eieren en verf. Talrijke etalages op de Via del Corso gingen aan diggelen.

Kamer
Berlusconi zei, voorafgaand aan de stemming in de Kamer, er vertrouwen in te hebben dat hij ook dààr overeind zou blijven, hoewel het bij de volksvertegenwoordigers op een handvol of zelfs één stem kon aankomen. De kans dat de 62ste naoorlogse Italiaanse regering na 2,5 jaar zou vallen, was reëel. In de Kamer waren 35 dissidente leden van de PDL van Berlusconi, aangevoerd door zijn vroegere bondgenoot Gianfranco Fini, van plan de mediamagnaat in de minderheid te stellen via een door de centristen ingediende motie van wantrouwen. De linkse oppositie diende een soortgelijke motie in.

Hevig dispuut
De stemming werd enkele minuten opgeschort, nadat een hevig dispuut was losgebroken tussen verschillende rechtse verkozenen. De ruzie begon toen Katia Polidori, lid van de fractie die Fini steunt, had beslist haar stem te geven aan de regeringsleider, tegen de richtlijnen in voor Fini's fractie Toekomst en Vrijheid. Fini verliet in de zomer de PDL van Berlusconi en ging daarmee in de oppositie. Volgens zijn door het Italiaanse persbureau Ansa aangehaalde entourage zou Berlusconi zich verheugen over de keuze van Polidori en een ander vroeger parlementslid van de fractie van Fini, Maria Grazia Siliquini. Berlusconi zei dat de fractie ter stemming zou uiteenvallen.

Net geen vechtpartij
De collega's van Polidori kwamen in het geweer tegen haar beslissing, maar ze kreeg heftige steun van het kamp van de premier. Bodes moesten de ruziemakers uit elkaar halen om te vermijden dat het op een vechtpartij uitdraaide.

Napolitano
Indien Berlusconi zou verloren hebben, verhuisde de bal naar het kamp van president Giorgio Napolitano. Die heeft gezegd zeer veel waarde te hechten aan de stabiliteit van het land, tegen de achtergrond van een storm rond de euro. Napolitano had meerdere opties: de vorming van een nieuwe meerderheidsregering, wat bestaat uit het weer opvoeren van Berlusconi maar dan met een bredere meerderheid, of vervroegde verkiezingen. Normalerwijze trekken de Italianen in 2013 naar de stembus.

Contradictie
Door de vertrouwensstemming in de Kamer te overleven bracht Berlusconi zijn vroegere medestander Gianfranco Fini een nederlaag toe. Meerdere parlementsleden van de FLI van Kamervoorzitter Fini stemden immers voor de regering. "Ik kan Fini (...) zeggen dat degene die de rechtse meerderheid vandaag heeft verbroken, zichzelf in contradictie stelt met de stem des volks", zei fractieleider Fabrizio Cicchitto van de PDL (Volk van de Vrijheid) van Berlusconi. Die is dus niet gevallen, maar het regeringswerk wordt wel moeilijker. "Of u nu een stem meer of minder hebt, u kan niet meer de stabiliteit van de regering waarborgen", aldus fractieleider Pier Luigi Bersani van PD, de belangrijkste centrumlinkse oppositiepartij.

Vlot in Senaat
Berlusconi won eerder op de dag zoals verwacht vlotjes de door hem gevraagde vertrouwensstemming in de Senaat. 'Il Cavaliere' beschikt er immers over een comfortabele meerderheid, dankzij de steun van de populistische antimigrantenpartij Lega Nord, die haar bastion in het noorden van het land heeft. De rechtse regeringsleider kreeg 162 stemmen in de Senaat achter zijn naam en 135 stemmen tegen zich, terwijl elf senatoren afwezig waren. (afp/dpa/lpb/adv/kh)

Silvio Berlusconi kreeg in de Senaat 162 van de 308 stemmen achter zich. Beeld REUTERS
Silvio Berlusconi kreeg in de Senaat 162 van de 308 stemmen achter zich.Beeld REUTERS
null Beeld AP
Beeld AP
In de Kamer was de stemming veel nipter: 314-311. Beeld AP
In de Kamer was de stemming veel nipter: 314-311.Beeld AP
Opstootje tussen de rivaliserende kampen. Beeld AP
Opstootje tussen de rivaliserende kampen.Beeld AP
En Berlusconi? Hij dronk een koffie en regeerde voort. Beeld EPA
En Berlusconi? Hij dronk een koffie en regeerde voort.Beeld EPA
Ondertussen liep een studentenbetoging in Rome helemaal uit de hand. Beeld AFP
Ondertussen liep een studentenbetoging in Rome helemaal uit de hand.Beeld AFP
null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld AP
Beeld AP
null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld AP
Beeld AP
null Beeld AP
Beeld AP
null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld AP
Beeld AP
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234