Woensdag 22/09/2021

Zware rellen bij Turkse ambassade

Het kwam in Brussel tot zware incidenten tussen voor- en tegenstanders van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Vier Turkse Koerden werden neergestoken en naar het ziekenhuis overgebracht. De Koerdische gemeenschap heeft het over een doelbewuste provocatie.

Belgische Turken kunnen sinds begin deze week stemmen over een wetswijziging die de macht van de Turkse president Erdogan moet uitbreiden. Het referendum zorgt al weken voor hoogspanning tot ver buiten de Turkse landsgrenzen. Erdogan kwam in aanvaring met Nederland en Duitsland toen zijn ministers daar geen campagne mochten voeren. En heel wat Europese landen, waaronder ook België, vreesden dat de politieke spanningen in Turkije ook naar hun grondgebied geëxporteerd zouden worden.

Dat is precies wat gebeurde toen gisteren in Brussel rond 16 uur plots voor- en tegenstanders van de president slaags raakten. Volgens onbevestigde bronnen ontstonden de ongeregeldheden toen voorstanders van Erdogan affiches ophingen in de buurt van de ambassade. Daarop werd opgeroepen om ja te stemmen. Turkse Koerden die de affiches in de gaten kregen, protesteerden bij de Turken.

De gemoederen raakten verhit en er brak een gevecht uit tussen de voor- en tegenstanders. Vier Koerdische Turken raakten gewond en moesten voor verzorging naar het ziekenhuis. De 60-jarige Sultan Ogras, een Koerdische die in ons land politiek asiel kreeg, was er het ergst aan toe. Zij kreeg messteken in de hals -en borststreek. De daders, volgens ooggetuigen zou het over vier mannen gaan, vluchtten weg in de massa.

De politie kwam tussenbeide en probeerde de twee groepen uit elkaar te houden. Het bleef nog een tijd onrustig. Het waterkanon kwam ter plaatse, maar moest uiteindelijk niet tussenbeide komen. Intussen is er een gerechtelijk onderzoek gestart wegens slagen en verwondingen.

Volgens Orhan Kilic, woordvoerder van NavBel, de Raad van de Koerdische gemeenschap, was de sfeer aan het Turkse consulaat al een aantal dagen grimmig. "Leden van de pro-Koerdische oppositiepartij HDP, die toezicht moeten houden op de stembusgang, hadden de Turkse ambassadeur en de aanwezige politiediensten op de aanwezigheid van een aantal verdachte types gewezen", vertelt Kilic.

Volgens NavBel was het incident dan ook niet zomaar een opstoot van geweld tussen voor- en tegenstanders van de Turkse premier Erdogan. "Dit is een doelbewuste provocatie en erop gericht de nee-stemmers bang te maken en hen weg te houden van het stemhokje."

NavBel roept de Belgische autoriteiten op dit incident heel ernstig te nemen. "De daders moeten zo snel mogelijk opgepakt en berecht worden." De Koerdische gemeenschap wordt gevraagd de rust te bewaren. "Wij hebben er alle baat bij om de stembusgang in een serene sfeer te laten verlopen. Alleen zo kan de democratie zegevieren."

Ook Basir Hamarat, voorzitter van de Erdogan-gezinde Unie van Europese Turkse Democraten (UETD), roept op tot kalmte. Al was er volgens hem gisteren geen sprake van provocatie. "Het stemmen verliep in alle rust tot plots een aantal mensen, om een nog onduidelijke reden, slaags raakten."

Premier Michel (MR) reageerde fel op de rellen. Zijn woordvoerder liet weten dat de premier het geweld "ten stelligste veroordeelt". De regering hanteert "een absolute nultolerantie voor Turkse problemen die in ons land worden geïmporteerd". Sinds het begin van de stembusgang was er trouwens al verscherpt toezicht op een aantal plaatsen waar de Turkse situatie spanningen kon veroorzaken.

Verscherpt toezicht

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) laat weten dat dat toezicht nog verder verscherpt wordt. "Wij gaan de situatie nu extra goed opvolgen vanuit het crisiscentrum", klinkt het. "We kunnen natuurlijk niet verhinderen dat mensen samenkomen aan de stemlokalen en we kunnen niet precies voorspellen of er spanningen zullen zijn. Maar door ons erg goed in te werken en informatie te verzamelen, proberen we het zo goed mogelijk in te schatten."

Ook in Antwerpen kunnen Turkse Belgen hun stem uitbrengen, maar daar bleef het tot nu rustig. Nadat bekend werd dat er in Brussel zware rellen waren uitgebroken, stuurde de Antwerpse politie voor alle zekerheid onmiddellijk extra manschappen naar de Apollozaal in Berchem, het enige kieslokaal in het Antwerpse.

Vandaag geeft het parket meer uitleg bij de zaak. De Turkse ambassade wilde geen commentaar geven.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234