Donderdag 06/10/2022

Zware PAK-vervuiling in Willebroekse bouwput

In een bouwput in de Torenstraat in het centrum van Willebroek, waar de NV Investpro bezig is een appartementsgebouw op te trekken werd zware vervuiling door polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's) vastgesteld. De aanwezigheid van hoge concentraties van deze sterk kankerverwekkende stoffen werden eind maart gemeten door de Antwerpse Milieu-inspectie en de Willebroekse milieuambtenaar Bob Dumez.

Laatstgenoemde zag eerst een "zwarte kurkachtige materie drijven op het grondwater in de bouwput". Dumez vermoedde dat het ging om kurk vermengd met bitumen (minerale koolwaterstoffen), een combinatie die vroeger als isolatie in koelkelders van bierbrouwerijen werd gebruikt. Op de plaats van de bouwput én het daarnaast gelegen cultureel centrum van Willebroek was vroeger brouwerij 'De Ster' gevestigd, eigendom van Interbrew. In 1993 had Dumez al eens een gelijkaardige vervuiling geconstateerd op terreinen van een oude bierbrouwerij.

De twee diensten namen stalen en stuurden die voor analyse naar het Vlaams Instituut voor Technologische Ontwikkeling (VITO). Hun vrees werd bevestigd. Het grondwater in de bouwput, dat volop in het riool wordt gepompt, bleek de norm voor 'slechts' één soort PAK (pyreen) licht te overschrijden. Maar de 'zwarte kurkachtige stof' bleek schrikbarend hoge concentraties PAK's te bevatten. Er werden zes soorten PAK's gevonden, in concentraties die tien tot dertig keer hoger lagen dan de bodemsaneringsnorm. Inzake de zevende soort (benzopyreen) bleek de concentratie maar liefst 1280 keer groter te zijn dan de norm. Er werd een proces-verbaal naar het parket van Mechelen gestuurd.

De milieu-inspectie kan nu verder niets meer doen omdat voor de activiteit geen milieuvergunning nodig is. Wel werd vastgesteld dat de bouwprojectontwikkelaar geen vergunning had voor het wegpompen van grote hoeveelheden grondwater in het riool. Hoewel de burgemeester van Willebroek de werken meteen liet stilleggen, heeft het gemeentebestuur het wegpompen van het grondwater niet verboden, omdat volgens de projectontwikkelaar dan instabiliteit van de grond dreigt. Milieuambtenaar Bob Dumez: "De gemeente en de milieu-inspectie verzoeken de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) om zo snel mogelijk een oriënterend bodemonderzoek te laten uitvoeren en bovendien te bekijken hoe er dringend een sanering kan volgen. Zo lang er geen sanering is gebeurd, mag er niet gebouwd worden." Dumez sluit echter niet uit dat de projectontwikkelaar de gemeente zal dagvaarden als de werken nog lang stilliggen. Sanering door OVAM kan gezien de lange lijst dringende 'blackpoints' nog jaren op zich laten wachten. "Het zou evenwel niet wijs zijn vanwege de projectontwikkelaar als hij ondanks de vervuiling toch zou doorgaan met bouwen, toch niet als hij grond en gebouw later wil verkopen."

Het hoofd van de afdeling bodemonderzoek en attestering bij OVAM deelde in eerste instantie mee dat het niet nodig was dat OVAM actie zou ondernemen en dat hij de NV Investpro had geadviseerd om een orënterend bodemonderzoek te laten uitvoeren. Het bedrijf Investpro liet weten dat intussen het ingenieursbureau AIB-Vincotte werd ingeschakeld om later in samenspraak met OVAM maatregelen te nemen. Volgens OVAM is er nog geen dossier over deze zaak binnen en wacht men op resultaten om te bekijken of het geval hoogdringend is of niet. "In ieder geval is de eigenaar saneringsplichtig."

(HVS)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234