Woensdag 14/04/2021

Ontploffing AntwerpenUpdate

Zware ontploffing in Wilrijk: zoekactie naar laatste vermiste gaat de nacht in

Brandweerlui aan het werk na de ravage in Wilrijk. Beeld BELGA
Brandweerlui aan het werk na de ravage in Wilrijk.Beeld BELGA

In het Antwerpse district Wilrijk heeft zich rond 12.30 uur een zware explosie voorgedaan in een woonwijk. De brandweer kon tot nu toe drie personen in veiligheid brengen, onder wie een zwaargewonde. De hulpdiensten zijn ook na zonsondergang nog naar één vermiste op zoek.

Drie panden zijn kort na de middag ingestort aan Ridderveld in Wilrijk, als gevolg van een zware explosie. De stad Antwerpen laat intussen weten dat de meeste omwonenden in de loop van de avond onder begeleiding van politie en brandweer naar huis kunnen terugkeren. De hulpdiensten kijken dan ter plaatse na of de situatie veilig genoeg is en of er gevaarlijk glas moet worden verwijderd of ramen moeten worden dichtgemaakt.

Drie personen die door brokstukken waren bedolven, zijn door de brandweer en civiele bescherming gevonden en bevrijd. Een van hen kon het ziekenhuis al verlaten. Het gaat om mannen van 57 en 76 jaar en een vrouw van 47. Ter plaatse verzorgden de hulpdiensten trouwens ook nog twee lichtgewonden.

In totaal raakten zes woningen zwaar beschadigd door de explosie. Drie daarvan zijn nagenoeg met de grond gelijk gemaakt. In de ruime omgeving sneuvelden bovendien vensters, schoten deuren en garagepoorten uit hun hengsels, raakten daken beschadigd en vielen er voorwerpen van de muren of omver. De politie deed al een rondgang om buurtbewoners te vragen hoe ernstig de eventuele schade is en om zeker bewijsmateriaal te verzamelen en te bezorgen, zowel voor de verzekering als voor het gerechtelijk onderzoek naar de feiten.

Op het plein voor de getroffen woningen zijn overigens ook kleine hoeveelheden asbest gevonden, die zullen worden verwijderd door een gespecialiseerde firma. Er is geen gevaar voor de omgeving, stelt de stad.

Antwerps burgemeester Bart De Wever ging vanavond ter plaatse en prees de hulpdiensten achteraf via Twitter: “Mijn ontzag voor het professionalisme en de ijver van onze hulpdiensten is sterker dan ooit.”

null Beeld De Roeck
Beeld De Roeck

Enorme schade

De klap moet enorm zijn geweest. Vrijwel alle huizen op het plein voor de ontplofte woningen zijn beschadigd. Veel ramen zijn weggeblazen en deuren, garagepoorten en rolluiken zijn beschadigd door de luchtverplaatsing. De bewoners in de buurt worden opgevangen aan dienstencentrum Valaar.

Vlakbij de plaats waar de ontploffing plaatsvond ligt ook een lagere school. Alle leerlingen van de Johannesschool werden geëvacueerd naar een tweede gebouw, ook in Wilrijk. Op de school zelf is er eveneens schade: enkele ruiten zijn gesneuveld.

Gaslek gedicht

De oorzaak van de explosie is nog niet bekend, het parket zal een onderzoek voeren. Aardgasnetbeheerder Fluvius was dinsdag of de voorbije dagen niet meer aan het werk nabij de plaats van de zware explosie, meldt het bedrijf in een eerste reactie op het incident. Op 22 augustus werd er wel nog een klein gaslek in de buurt gedicht en naar aanleiding daarvan werd de aansluiting van huisnummer 12 - een van de nu getroffen panden - vernieuwd.

Volgens Fluvius is het echter “absoluut niet gezegd dat deze werken iets te maken hebben met het incident”. De drukproeven, verplichte testen om te controleren of het werk correct en veilig uitgevoerd werd, waren immers succesvol, klinkt het. Fluvius zegt wel zijn volledige medewerking te verlenen aan het onderzoek naar de oorzaak van de explosie. Interventieteams van het bedrijf hebben dinsdagmiddag ook de elektriciteits- en gasnetten in de buurt volledig afgesloten om de situatie veilig te stellen en het werk van de hulpdiensten te vergemakkelijken.

Het parket vorderde intussen een onderzoeksrechter en zal ook ter plaatse afstappen.

Politie: ‘Schade melden’

De Antwerpse lokale politie roept omwonenden die schade opliepen op om er foto’s van te nemen en die niet alleen aan de verzekeringsmaatschappij, maar ook aan de politie zelf te bezorgen. Op die manier kan de schade ook meteen worden opgenomen in het gerechtelijk dossier klinkt het.

De politie vraagt om de schade bij voorkeur te melden via het daartoe bestemde e-formulier op haar website. Ook een mail naar deblauwe.lijn@politie.antwerpen.be is welkom. Verder raadt de politie omwonenden en voorbijgangers met oorsuizingen of andere lichamelijke klachten aan om naar de huisarts te gaan.

Slachtoffers van het incident en hun familie kunnen verder ook nog terecht bij de dienst Slachtofferhulp van CAW Antwerpen voor emotionele steun, administratieve ondersteuning en juridische informatie, zo laat die organisatie weten. Contact opnemen met CAW Antwerpen kan via het nummer 0800 13 500.

null Beeld De Roeck
Beeld De Roeck
null Beeld De Roeck
Beeld De Roeck
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234