Woensdag 24/07/2019

Brexit

Zware nederlaag voor Theresa May in brexitstemming: 391 stemmen tegen, 242 voor

Beeld REUTERS

De stemming over het nieuwe brexitakkoord van de Britse premier May werd voor haar weer maar eens een lijdensweg. Het Britse Lagerhuis heeft het akkoord andermaal verworpen.

Bij de stemming bleken 391 afgevaardigden tegen te zijn, en slechts 242 voor. De nederlaag voor Theresa May is kleiner dan twee maanden geleden, toen de oorspronkelijke deal met 230 stemmen verschil werd verworpen. Een "teleurgestelde" Europese Commissie verklaarde na de uitslag "niets meer te kunnen doen" voor de Britten.

Dat de premier na twee maanden heronderhandelen slechts veertig Kamerleden van gedachten heeft doen veranderen, is een vernietigend oordeel over haar strategie. Deze was erop gericht om de brexiteers binnen haar partij aan boord te krijgen, in plaats van een kamerbrede coalitie te vormen. May wil per se buiten de douane-unie blijven zonder dat er een grens tussen Ierland en Noord-Ierland komt. Ze noemde haar ingenieuze akkoord "de kunst van het mogelijke", maar dat draaide anders uit.

“Dit is de dag”

"Dit is de dag", had May haar kabinet 's ochtends laten weten, maar het werd weer een rampdag. Vijf uur voor de stemming had de moegestreden premier haar stem verloren. Schor waarschuwde ze de brexiteers dat hun droom op het spel staat. Veel van hen hadden niet eens de moeite genomen haar te horen spreken. Ondanks sommaties van de fractiemanagers waren de bankjes aan Conservatieve zijde, gezien het historische belang van deze dag, slechts matig gevuld.

Dat May zo zwak en fragiel overkwam is niet vreemd. De avond ervoor was ze in allerijl naar Straatsburg gevlogen om samen met EU-chef Jean Claude Juncker te redden wat er te redden viel. Het Withdrawal Agreement bleef ongewijzigd, maar er werden wel wat 'juridische garanties' aangehangen, bedoeld om de Britten het gevoel te geven dat ze, via een beroep bij een arbitragecommissie, aan de vangnetregeling kunnen ontsnappen mochten de Europese lidstaten te kwader trouw onderhandelen.

De regeringsjurist Geoffrey Cox had zijn twijfels. Hoe kun je 'te kwader trouw' juridisch bewijzen? Van May kreeg hij de opdracht een manier te zoeken om het Lagerhuis te overtuigen van haar 'verbeterde akkoord'. De oude topadvocaat had te veel beroepseer om zijn politieke bazin naar de mond praten. Er is nog altijd een risico, zo informeerde hij het Lagerhuis, dat het VK tot in het oneindige met een been in de EU moet blijven.

Beeld REUTERS

Maar waar het in het brexitdebat over gaat, zijn uiteindelijk niet juridische finesses, maar rauwe politiek.

Cox maakte dat zelf duidelijk door collega-Kamerleden op te roepen het akkoord te steunen, omdat hij ervan uitgaat dat beide kampen op een constructieve wijze gaan onderhandelen over een toekomstig handelsakkoord, dat het Ierse grensprobleem moet oplossen. Dat vertrouwen in de welwillendheid van Brussel ontbreekt bij brexiteers en de Noord-Ierse DUP, de gedoogpartner van Mays minderheidsregering. Kort na Cox' pleidooi kondigden de Noord-Ieren aan ook dit akkoord te verwerpen.

Het brexitdebat werd een lijdensweg voor May, en niet alleen vanwege haar stem. Haar partijgenoot Charles Walker adviseerde May zelfs bij een verlies naar de koningin te gaan om het ontslag van haar regering in te dienen. "We kunnen niet op deze manier doorregeren", treurde hij.

Brexiteers als Boris Johnson en Jacob Rees-Mogg zien dat een No Deal, in hun ogen de reinste vorm van brexit, weer iets dichterbij is gekomen, terwijl de Remainers, met name te vinden bij de Labour-oppositie, hopen op lang uitstel en zo mogelijk een nieuw referendum. Tussen deze kampen probeert May, van wie nog steeds niet duidelijk is of ze echt in brexit gelooft, spitsroeden te lopen, wat met de dag pijnlijker wordt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden