Dinsdag 04/08/2020

Zware naschokken op het Kiel

ANTWERPEN

Achter de schermen werkt de club aan een nieuw busi- nessplan dat voor eensgezindheid moet zorgen. Maar dat neemt niet weg dat de huidige bestuurlijke én sportieve chaos de club danig ondermijnt.

Hoeveel steun heeft coach Glen De Boeck nog?

“De trainer staat niet ter discussie”, zo had voorzitter Herman Kesters zich daags na de 5-1-afstraffing duidelijk achter zijn trainer geschaard. Maar het is maar de vraag hoe zwaar zijn stem nog weegt in het bestuur. Voorzitter Jos Verhaegen en ondervoorzitter René Snelders hebben als meerderheidsaandeelhouders nog altijd het laatste woord. In het verleden hebben ze niet geaarzeld om Aimé Anthuenis, Harm van Veldhoven en Marc Brys na een mislukte start te ontslaan. Verhaegen wou gisteren geen commentaar kwijt, al heet het in zijn entourage dat ze “drastische maatregelen” willen vermijden. “Winnen in de beker tegen Aalst en zaterdag tegen STVV en er is al veel rechtgezet”, zegt ondervoorzitter René Snelders. Vandaag mag Glen De Boeck wel zijn zeg mogen komen doen op het wekelijkse directiecomité van Germinal Beerschot. Gisteren voerde de coach met de spelers een groepsgesprek om te peilen naar hun grieven. “Daaruit bleek dat de problemen op bestuursvlak ook hun weerslag hebben op het sportieve” , aldus De Boeck. Of hij vreest voor zijn eigen positie? “Daar heb ik geen signalen van ontvangen.” Hoe dan ook zou een ontslag van De Boeck een erg impopulaire beslissing zijn, want bij de Kielse fans geniet de Boeck veel steun. Het bestuur zou dat zo als een boomerang in het gezicht kunnen terugkrijgen. Ook financieel is ontslag een heikele zaak: De Boeck ondertekende een driejarig contract op het Kiel, waarbij de club een zware afkoopsom aan Cercle Brugge moest betalen.

Nieuw businessplan als oplossing voor tweedracht?

Al sinds halfweg vorig seizoen weegt de bestuurlijke tweedracht zwaar door op het dagelijkse beleid op het Kiel. Het Antwerpse stadiondossier diende daarbij als splijtzwam. Toenmalig bestuurslid Patrick Vanoppen was binnen de club gemachtigd om dat dossier te beheren, maar zijn visie en eigengereide manier van onderhandelen botste steeds meer met de clan rond Jos Verhaegen. Een bijkomende machtstrijd om aandelen maakte de bestuurlijke impasse compleet. Verhaegen won het pleit en wist Vanoppen uit te rangeren. Maar ook Herman Kesters, die in de visie van Vanoppen was meegestapt, raakte ondertussen meer geïsoleerd. Verhaegen en co. konden zijn ‘soloslim’ bij het binnenhalen van De Boeck als coach niet waarderen. En dat het op menselijk vlak niet botert tussen De Boeck en sportief directeur Gunther Hofmans helpt de lieve vrede ook niet vooruit. Ook medewerkers in de technische staf voelen het spanningsveld op de club: te lang praten met persoon X of persoon Y binnen de club kan al voor achterdocht zorgen. Het bestuur is zich er wel van bewust dat de huidige toestand funest is. Het mag een lichtpunt in de duisternis zijn: achter de schermen werkt de club aan een nieuw businessplan met duidelijke bevoegdheidslijnen. Wie zich niet in de reorganisatie kan vinden, mag beschikken. Mogelijk volgt er al meer nieuws op de aandeelhoudersvergadering half november. Zo lekte al uit dat ook Eddy Snelders een rol in het bestuur zal vervullen.

Fans haken af

Met gemiddeld 10.076 toeschouwers kende Germinal Beerschot in het seizoen 2008-2009 een hoogtepunt in zijn fusiebestaan. Maar intussen kennen die cijfers opnieuw een verval. Voor de vijf thuiswedstrijden dit seizoen zakten gemiddeld slechts 8.460 fans naar het Kiel af, dik duizend toeschouwers minder dan het gemiddelde tegen dezelfde tegenstanders vorig seizoen. Een blik op het officiële forum van Germinal Beerschot spreekt boekdelen: het regent gedegouteerde reacties op het beleid binnen de club. Veel fans voelen zich voor het lapje gehouden dat de club zijn potentieel en beloften om een aansluiting bij de top te bewerkstelligen, niet kan waarmaken.

Weinig financiële marge

De ‘gulden regel’ in het economische voetbalhuishouden om niet meer dan vijftig procent aan het budget aan de loonlast van spelers te besteden, treedt Germinal Beerschot met de voeten. Met meer dan dertig spelers op de loonlijst, waaronder ook zware contracten van spelers die niet aan bod komen, ligt de loonlast erg hoog. Het budget voor extra wintertransfers is dan ook beperkt, of hangt af van de gratie van kapitaalkrachtige zakenlui als Xavier Painblanc of Jean-Baptiste Claes (allebei uit de kledingsector) die de club genegen zijn. Wel maakt de club intussen werk om de contracten van de Uruguayaan Kagelmacher en de Braziliaan Negrão, die zich op korte tijd wisten te manifesteren op het Kiel, open te breken. (BF/KDC)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234