Woensdag 26/01/2022

Franse verkiezingen

Zware kritiek op Le Pen na ontkennen van Franse rol in beruchte razzia tegen joden in WOII

Front National-leider Marine Le Pen. Beeld AFP
Front National-leider Marine Le Pen.Beeld AFP

Marine Le Pen heeft een uitglijder gemaakt in de beste tradities van haar vader Jean-Marie. Gisteren verklaarde ze op de Franse televisie dat Frankrijk niet verantwoordelijk was voor de beruchte razzia in het Parijse Velodrome d'Hiver. In juli 1942 werden daar 13.000 Joden bijeengebracht door de Franse politie. Slechts 811 daarvan zouden terugkeren uit de vernietigingskampen.

Peter Giesen

De razzia werd uitgevoerd op bevel van de Vichy-regering, het Franse marionettenregime van maarschalk Pétain dat samenwerkte met nazi-Duitsland. Lange tijd wees Frankrijk echter de verantwoordelijkheid voor de misdaad af. Het 'echte' Frankrijk werd niet gevormd door het Vichybewind, maar door het verzet en de regering in ballingschap van generaal De Gaulle in Londen.

Een al te gemakkelijke voorstelling van zaken, verklaarde president Chirac in 1995.

Traditioneel beeld

De razzia in het 'Vel d'Hiv' werd uitgevoerd door Franse politieagenten, op bevel van Vichybewind, dat daarover onderhandeld had met de Duitsers. De Franse staat is medeverantwoordelijk, verklaarde Chirac in een redevoering die algemeen als moedig en baanbrekend werd beschouwd.

Marine Le Pen grijpt nu weer terug op het traditionele beeld. "Als er verantwoordelijken zijn, dan zijn het degenen die destijds aan de macht waren. Dat was niet Frankrijk", aldus Le Pen. "Onze kinderen wordt geleerd dat ze alle reden hebben om Frankrijk te bekritiseren, om alleen de somberste kanten van de geschiedenis te zijn. Ik wil dat ze opnieuw trots worden om Frans te zijn", aldus Le Pen.

Rechtse politici, onder wie ook de Republikein Fillon, verwijten het onderwijs en de 'linkse elite' vaak dat ze een te negatief beeld van de Franse geschiedenis schetsen. Zo kwam de links-liberale presidentskandidaat Emmanuel Macron onder vuur te liggen nadat hij de kolonisatie van Algerije een "misdaad tegen de menselijkheid" had genoemd.

Frankrijk had juist veel goeds verricht in Algerije, stelde rechts.

Kritiek

Le Pens tegenstanders reageerden fel op haar uitspraken over de razzia in het Vel d'Hiv. "Sommige mensen waren vergeten dat ze een dochter van Jean-Marie is", zei Emmanuel Macron. "Marine Le Pen voegt zich bij haar vader in onwaardigheid en ontkenning", reageerde de Republikeinse politicus Christian Estrosi.

Marine Le Pen zei dat ze de razzia op geen enkele wijze had willen goedpraten. "Zoals Charles de Gaulle geloof ik dat Frankrijk en de Republiek tijdens de bezetting in Londen waren en dat het regime van Vichy niet Frankrijk was", aldus Le Pen. "Dat neemt op geen enkele manier de persoonlijke verantwoordelijkheid weg van Fransen die aan de schandelijke razzia hebben deelgenomen."

Er is inderdaad een verschil tussen Jean-Marie en Marine. Jean-Marie bagatelliseerde de holocaust, terwijl Marine de razzia als een misdaad veroordeelt. Ze zegt alleen dat het Vichybewind niet het "echte" Frankrijk was. Daarmee wordt de Franse collaboratie met nazi-Duitsland op een wel erg gemakkelijke manier weggepoetst en ontloopt Frankrijk zijn historische verantwoordelijkheid, zeggen haar critici.

Verkiezingscampagne

Vandaag is de verkiezingscampagne officieel begonnen - in werkelijkheid voeren de kandidaten al volop campagne sinds de herfst van 2016. Dat betekent dat alle elf presidentskandidaten precies evenveel aandacht moeten krijgen op radio en televisie, van de favorieten Macron en Le Pen tot de kansloze trotskist Philippe Poutou of de evenzeer tot mislukken gedoemde Jean Lassalle, een man met een zwaar zuidwestelijk accent die het boek Een schaapsherder in het Elysée schreef.

De gelijke aandacht geldt niet alleen de kandidaten zelf, maar ook hun medestanders. Op 22 en 23 april - de dag van de eerste ronde - zwijgen radio en televisie in alle talen over de verkiezingen. De regels gelden niet voor de geschreven pers.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234