Donderdag 23/01/2020

Schietpartij Luik

Zware klap voor de politie: bonden wil gesprek met ministers en onderzoekscommissie

Een politieagent voor de school waar Benjamin Herman gisteren werd neergeschoten. Beeld BELGA

De dood van de twee Luikse hulpagentes hakt er diep in bij de politie. De ene politiebond pleit voor een parlementaire onderzoekscommissie. "Dit moet tot op de bodem uitgeklaard worden." De andere bond dringt aan op een gesprek met ministers Geens en Jambon. "Het is genoeg geweest: de politie moet meer respect krijgen."

"Dit is de tweede slag in een paar weken voor de politie", begint Rudy Callewaert van de politievakbond Sypol. "De dood van de tweejarige Mawda bij een wilde achtervolging kwam al hard aan bij onze mensen. En alle steun gaat naar de ouders, niet naar de politie. Die man is er kapot van, weet u dat? En nu zijn twee hulpagentes het slachtoffer geworden van een brutale daad. Dit is verschrikkelijk." Carlo Medo van de bond NSPV is 'woest'. "We hebben het stilaan gehad dat de politie de pispaal is van de maatschappij. Politiemensen zijn bijna untermenschen geworden."

Medo dringt aan op een gesprek met de minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en minister van Justitie Koen Geens (CD&V). "Wat zijn ze eigenlijk van plan met ons? Waar moet het naartoe? Hoe gaan we het respect voor de politie terugwinnen. Ik werk sinds 1986 voor de politie en het gaat van kwaad naar erger." Maar zijn collega Vincent Houssin (VSOA) nuanceert. "Het respect voor de politie is een oud zeer. Maar ere wie ere toekomt: onder Jambon kreeg de politie fors meer middelen en waardering. Zo werd ons loon gelijkgesteld met dat van de cipiers. Kan het beter? Uiteraard. Maar dit is niet het moment om daarvoor te pleiten." Hoe dan ook: Jambon is niet ongevoelig voor de vraag. "Een gesprek kan zeker. We begrijpen dat de politie enkele schokken heeft meegemaakt."

Rudy Callewaert (Sypol) vraagt zich vooral af hoe dit is kunnen gebeuren. "Hoe kan een man die in de fiches van de gevangenis te boek staat als geradicaliseerd een uitgaansvergunning krijgen? Hoe lichtzinnig wordt er daar mee omgesprongen? Dat vraagt Houssin (VSOA) zich ook af. "Dat verlof moet duidelijk beter opgevolgd worden. Maar mijd de grote woorden, vat de koe bij de horens en doe er iets aan."  Callewaert vindt toch dat hier een groot politiek debat over moet komen. Meer zelfs: "Ik vraag de politiek om een onderzoekscommissie op te richten op dit tot op de bodem uit te klaren." Iets waar Houssin niet meteen voor staat te springen. "Wat heeft die grote onderzoekscommissie na de aanslagen opgebracht? Een verandering hier en daar, maar geen grote aardverschuivingen." Bij Jambon klinkt dat het te vroeg is om hier iets over te zeggen, maar het idee krijgt wel al steun van sp.a-voorzitter John Crombez. "Want een onderzoekscommissie zal het beleid onder de loep leggen en daar schort het ook. Er gaat veel aandacht naar fenomenen maar te weinig naar het gevoerde veiligheidsbeleid." 

De twee hulpagentes mogen nog niet lang een wapen dragen - een slag die de bonden thuishaalden. Maar dat wapen hielp hen gisteren niet tegen Benjamin Herman. "Een messteek in de rug, hoe kan je je daar tegen verweren? Alles heeft een voordeel en een nadeel", zucht Callewaert. Carlo Medo beaamt. Zijn collega Vincent Houssin roept op om waakzaam te blijven, ook bij niveau 2. "Want die verlaging betekent niet dat er geen enkele dreiging is natuurlijk. Toen dat niveau werd aangepast, stelde OCAD ook aanbevelingen op voor de politie. Welke dat zijn, kan ik niet zeggen. Maar ik merk dat sommige zones die aanbevelingen wat lossen. Dat zou niet mogen." Al is het wel menselijk, zegt Callewaert. "Dat na een tijdje de macht der gewoonte opnieuw intreedt." 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234