Woensdag 29/03/2023

NieuwsEnergie

Zware energiefactuur dreigt voor gezinnen met variabele contracten

null Beeld ThinkStock
Beeld ThinkStock

De stijgende prijzen voor elektriciteit en aardgas dreigen de gezinnen met variabele contracten voorlopig op te zadelen met een zware meerprijs op hun energiefactuur van gemiddeld 133 euro per jaar. Dat becijferde de federale energiewaakhond CREG.

Belga

De CREG becijferde de impact van de historisch hoge groothandelsprijzen voor elektriciteit en aardgas van de voorbije maanden op de factuur van de gezinnen. Het zijn de huishoudens met een variabel contract – 35 procent van de gezinnen wat elektriciteit betreft, en 45 procent van de huishoudens wat aardgas betreft – die de prijs betalen. In vergelijking met augustus 2019, een normaal jaar, bedraagt de gemiddelde stijging van de jaarfactuur elektriciteit voor een doorsnee huishouden in augustus 49 euro. Voor aardgas loopt de gemiddelde stijging op tot 84 euro. Samen bedraagt de stijging van de jaarlijkse energiefactuur gemiddeld dus 133 euro in vergelijking met augustus 2019.

In die cijfers is nog geen rekening gehouden met de laatste maanden van het jaar. Maar als de stijging van de prijzen in de herfst en winter aanhoudt, zo waarschuwt de CREG, dreigt de impact op de afrekeningsfactuur “(aanzienlijk) groter” te zijn. Marktkenners hebben al gewaarschuwd voor aanhoudende hoge elektriciteits- en aardgasprijzen de komende maanden.

De torenhoge energieprijzen hebben geen invloed op de factuur van huishoudens met een vast energiecontract. Voor elektriciteit is dat het geval voor 65 procent van de gezinnen, voor aardgas gaat het om 55 procent van de gezinnen. De CREG adviseert huishoudens die voor de prijsstijgingen een vast contract tekenden en dat niet afloopt, dan ook om niet te veranderen.

Wie wel een nieuw contract moet aangaan of een contract verlengt, wordt aangeraden om goed de prijzen te vergelijken. Voor consumenten die vandaag voor een vast contract kiezen, is het “cruciaal” om de marktontwikkelingen te blijven volgen, gelet op de bijzonder hoge prijzen momenteel. Huishoudens kunnen ook anticiperen op hoge afrekeningsfacturen door hun voorschot iets te verhogen, aldus nog de federale energiewaakhond.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234