Woensdag 21/04/2021

Zware bommenregen teistert Aleppo

De bijna continue luchtaanvallen die het Syrische regeringsleger dit weekend uitvoerde op Aleppo behoren volgens de Verenigde Naties tot de hevigste sinds het begin van de oorlog in 2011. Ze volgen op het mislukken van een staakt-het-vuren nog geen week geleden.

Gisteren was de VN-Veiligheidsraad in spoedvergadering bijeen om te overleggen over de situatie in Aleppo. Volgens Ban Ki-moon, secretaris-generaal van de VN, gaat het om "de meest aanhoudende en intense bombardementen sinds het begin van de burgeroorlog in Syrië". De VN-voorzitter sprak in zijn verklaring over een 'ijselijke' escalatie, die kan neerkomen op het begaan van 'oorlogsmisdaden'.

Zeker 68 inwoners kwamen om bij de bombardementen. Volgens de Witte Helmen, een in het Westen bekroonde hulporganisatie die actief is in de rebellenwijken van Aleppo, zijn het er zeker tientallen meer. De VN veronderstelt dat de Syrische president Bashar al-Assad, mogelijk met Russische steun, bombardementen uitvoert op woonwijken in Oost-Aleppo, in handen van oppositiegroepen die gekant zijn tegen de Syrische regering.

Mogelijk maakt het leger van Assad daarbij gebruik van bommen die in staat zijn schuilkelders op te blazen, denkt de VN. De explosieven "vernietigen gewone mensen die een laatste kans op veiligheid zochten", zei Ban Ki-moon.

Barbarisme

De vergadering van de VN-Veiligheidsraad was nog aan de gang bij het sluiten van deze krant. Verscheidene westerse regeringsleiders uitten harde kritiek op Rusland. Dankzij militaire steun van de Russische president Vladimir Poetin was Assad het afgelopen jaar namelijk in staat zijn positie te versterken. De vrees bestaat dat ook Russische gevechtsvliegtuigen dit weekend bommen hebben gedropt boven Aleppo.

Het Russische optreden in Aleppo komt neer op 'barbarisme', stelde de Amerikaanse VN-ambassadeur Samantha Power. Rusland en Iran - ook een partner van Assad - moeten er samen voor zorgen dat het geweld in Syrië stopt, anders zijn zij "medeplichtig aan de oorlogsmisdrijven die nu worden gepleegd in Aleppo", zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault. Hij waarschuwde ook: "Laat Aleppo niet het Guernica worden van de 21ste eeuw."

Moet het Westen actiever ingrijpen in Syrië? Terwijl in Aleppo de bommen bleven neerkomen, wierpen meerdere regeringsleiders die vraag op. Westerse leiders hebben zich het afgelopen jaar te onmachtig opgesteld, vindt de Britse buitenlandminister Boris Johnson. Wat niet meer kan, aldus de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry, is: "De VS die niets doen, maar pretenderen dat we hulp naar de mensen sturen."

De Syrische president Assad, wiens familie het land sinds 1971 regeert, heeft er de afgelopen vijf oorlogsjaren geen geheim van gemaakt dat hij er - ondanks grote internationale druk - niet over denkt af te treden. Het heroveren van de rebellenwijken van Aleppo is voor Assad van groot belang. Lukt dat, dan heeft hij de tweede stad van Syrië, nu nog een bolwerk van verzet tegen zijn regime, weer geheel in handen. De 'gematigde oppositie', waarvan de Europese Unie en de VS hopen dat die vorm kan geven aan een democratischer Syrië, zou daarmee zijn verdreven naar het platteland.

Volgens de Syrische minister van Buitenlandse Zaken, Walid al-Moallem, heeft het leger grote vorderingen gemaakt in de strijd tegen 'terroristen', waaronder hij nadrukkelijk ook de groeperingen rekent die het Westen ziet als gematigde oppositie. Al-Moallem hoopt dat de wereld ontwaakt "voor het te laat is".

Hoewel het dodental oploopt, blijkt het daadwerkelijk heroveren van oppositieterritorium voor het Syrische regeringsleger niet eenvoudig. Zaterdag wisten aan Assad gelieerde strijders het kamp Handarat in Noord-Aleppo te veroveren. Handarat, een voormalig Palestijns vluchtelingenkamp, is strategisch van groot belang: uitkijkend over rebellengebied, vlak bij een belangrijke snelweg naar Aleppo. Oppositiestrijders slaagden er binnen enkele uren in Handarat weer te veroveren.

Het bombarderen van het waterbedrijf in rebellengebied werd gevolgd door het uitschakelen van de waterpomp in regeringsgebied. Daarom zit de hele stad - circa 2 miljoen inwoners aan beide zijden van de frontlijn - zonder stromend water. Gevreesd wordt voor epidemieën van besmettelijke ziektes.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234