Zondag 09/08/2020

Zware beroepen

Zware beroepen even in de koelkast: de strijd is nog niet gestreden

Pensioenminister Daniel Bacquelaine (MR).Beeld Photo News

De regering schuift de lijst van zware ambtenarenjobs aan de kant, tot er ook duidelijkheid is voor de privésector. De strijd is nog lang niet gestreden.

De regering is hopeloos verdeeld over de zware beroepen. Pensioenminister Daniel Bacquelaine (MR) stelde samen met twee ambtenarenvakbonden een lijst samen van jobs die aanmerking komen. Onder meer politieagenten, brandweerlui en militairen zijn erbij, maar ook leerkrachten, verpleegkundigen en heel wat NMBS-personeel. Wie in een van die categorieën zit, mag vroeger met pensioen.

CD&V en MR zijn bereid het compromis te verdedigen, maar voor N-VA en Open Vld is de lijst veel te lang. Ze vrezen voor de oplopende kosten, maar ook dat alle gelijksoortige jobs in de privésector erkend zullen worden. "De lijst kan enkel een uitgangspunt zijn", zegt de N-VA. Voor Open Vld is wat nu op tafel ligt niet aanvaardbaar. 

Op de ministerraad besliste de regering zich te houden aan het scenario dat afgesproken werd net voor de paasvakantie. Dat wil zeggen dat pas echt over de lijst zal worden gediscussieerd als de bonden en werkgevers ook een oplossing hebben voor de privésector. Als de finale lijst eenmaal klaar is, zal het Planbureau die helemaal doorrekenen. Als blijkt dat de kosten de pan uit swingen, kan de regering nog aan de noodrem trekken. 

De regering gaf wel al haar fiat voor de algemene principes van de zware beroepen. Zo wordt gewerkt met vier criteria (moeilijke uren, fysieke belasting, veiligheidsrisico's en stress), moet je ministens tien jaar een zware job hebben uitgeoefend en is de overgangsperiode uitgebreid.

Het probleem is dat bonden en werkgevers in de privésector er nog lang niet uit zijn. Maandag staat een nieuwe vergadering daarover gepland, maar ze hebben al laten weten dat ze liever met criteria werken, in plaats van met een lijst. 

Het is de ambitie van de regering om het dossier voor half juli af te ronden, maar de kans dat regering tot een allesomvattend akkoord komt, lijkt klein.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234