Zaterdag 04/02/2023

NieuwsCovidvaccinatie

Zwangere vrouwen krijgen toch voorrang bij vaccinatie

Het gaat om 60.000 vrouwen die nu zo snel mogelijk een prik krijgen. Beeld Thomas Sweertvaegher
Het gaat om 60.000 vrouwen die nu zo snel mogelijk een prik krijgen.Beeld Thomas Sweertvaegher

Zwangere vrouwen moeten prioritair gevaccineerd worden, zegt de Hoge Gezondheidsraad. Een besmetting kan immers leiden tot een premature bevalling of een zwangerschapsonderbreking. De taskforce vaccinatie werkt een plan uit om deze 60.000 vrouwen zo snel mogelijk een Pfizer- of Moderna-prik te geven.

PHG

De Hoge Gezondheidsraad (HGR) komt terug op een eerder advies, waarin artsen werd gevraagd om geval per geval te beoordelen. Patiënten met een risicoprofiel zouden dan een vaccin krijgen. Dat is ook de regel van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO): die beveelt vaccinatie enkel aan voor zwangere vrouwen met een verhoogd besmettingsrisico, zoals gezondheidswerkers, en voor vrouwen met extra risicofactoren.

Dat de HGR nu vraagt om alle zwangere vrouwen prioritair te vaccineren is opmerkelijk, want internationaal is er geen consensus over. Sommige landen, zoals de VS en Duitsland, raden een algemene vaccinatie van zwangere vrouwen aan. De Europese Geneesmiddelenautoriteit EMA vindt de beschikbare gegevens “te weinig solide” voor zo’n aanbeveling.

Ons land trekt nu zijn eigen conclusie. Het nieuwe advies van de HGR komt er op basis van recente wetenschappelijke gegevens. Een Amerikaanse studie meldde een hoog percentage opnames op intensieve zorg en gebruik van hart-longmachines bij zwangere vrouwen besmet met het coronavirus.

“Hoewel het absolute risico op ernstige klinische gevolgen bij zwangere vrouwen gezien hun leeftijd nog steeds gering is, is het toch aanzienlijk groter dan bij niet-zwangere leeftijdsgenoten”, aldus de Hoge Gezondheidsraad. Dit kan verband houden met de fysiologische veranderingen ten gevolge van de zwangerschap, zoals verhoogde hartslag en zuurstofverbruik en verminderde longcapaciteit. Een infectie verhoogt bijvoorbeeld het reeds bestaande verhoogde risico op trombo-embolische aandoeningen tijdens zwangerschap.

Veilig

Daarom raadt de HGR de bevoegde ministers aan om alle zwangere vrouwen in fase 1B een eerste prik te geven. Dat is de fase waarin 65-plussers en risicopatiënten gevaccineerd worden, die nu volop loopt. De HGR voegt eraan toe dat “de huidige beschikbare Covid-19-mRNA-vaccins veilig gegeven kunnen worden aan zwangere vrouwen”.

In de VS gaven 87.000 vrouwen aan dat ze zwanger waren op het moment van de vaccinatie. Er werd geen enkel veiligheidsprobleem gesignaleerd. Ook de registratie van bijwerkingen toont dat er geen verhoogde frequentie is bij zwangere vrouwen.

Zwangere vrouwen in ons land zullen de vaccins van Pfizer-BioNTech en Moderna krijgen. De vaccins van AstraZeneca en Johnson & Johnson zijn geen mRNA-vaccins. Dat de groep van fase 1B wordt uitgebreid met de 60.000 zwangere vrouwen, zal geen invloed hebben op het verdere verloop van de vaccinatiecampagne. De taskforce vaccinatie werkt nu de praktische kant van de regel uit. (phg)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234