Maandag 17/01/2022

'Zwakkere spelers, lege zalen'

De basketbalclubs staan op hun achterste poten over de mogelijke afschaffing van het belastingvoordeel voor hun grote aantal buitenlandse spelers. Dat wetsvoorstel wordt in februari besproken in de Kamer. Bedoeling is dat jonge Belgen vanaf 2008 meer speelkansen krijgen en het niveau van de Belgische spelers verbetert.

Tine Vermeersch

BRUSSEL l Maar de sportief managers vrezen een doemscenario: 'Goeie buitenlanders worden onbetaalbaar, en goeie Belgen zijn moeilijk te vinden. Het niveau van de competitie zal dalen, Europees komen we er helemaal niet meer aan te pas en de supporters lopen weg.'

Het duurde volgens Kamerlid Carl Devlies (CD&V), een van de initiatiefnemers, opvallend lang voor het wetsvoorstel op de agenda kwam in de Kamer. "Er wordt vanwege de (paarse) meerderheid of vanuit de clubs grote druk uitgeoefend om het proces te vertragen."

Devlies acht het goed mogelijk dat basketbalminnende politici als Johan Vande Lanotte (sp.a) of Elio Di Rupo (PS) aan de touwtjes trekken. Di Rupo heeft nauwe contacten met het basket- en voetbal in Bergen. Vande Lanotte is een van de belangrijkste bestuursleden bij BC Oostende en zou vijf jaar geleden het voordelige belastingtarief mee hebben afgedwongen, speciaal voor zijn spelers.

Maar als die gunstregel vanaf 2008 wegvalt, moeten buitenlanders opeens veel meer belastingen betalen. Evenveel als de Belgen: tot 50 procent. Een deel mogen de clubs wel houden, maar dat moet naar hun jeugdopleiding gaan. Bedoeling van dat alles is dat meer Belgen speelkansen krijgen en dat op lange termijn het niveau van de Belgen en de nationale ploeg stijgt.

Maar 'op lange termijn' kan heel lang duren. De clubs zien vooral nadelen aan het wetsvoorstel.

"Het nieuwe belastingsysteem zal alle ploegen enorm op kosten jagen", zegt Pat Viroux, sportief manager van Antwerp Giants, dit weekend nog aan de winst in de topper tegen Oostende. "We hadden liever dat de Belgen minder belastingen moeten betalen en zo goedkoper werden, maar nu wordt alles juist veel duurder. Het wetsvoorstel voorziet wel in geld voor de jeugdopleiding, maar dat bedrag is ook totaal niet in verhouding tot wat wij nodig hebben. Het is veel te beperkt."

"Het niveau van de competitie zal zeker dalen", aldus Viroux. "Door de zware lasten zullen we veel minder met ons budget kunnen doen. Daardoor kunnen we veel minder goeie buitenlanders aantrekken, terwijl het net vooral de buitenlanders zijn die spektakel leveren. Supporters willen graag aantrekkelijke matchen, maar als onze club binnenkort verhuist naar een nieuwe zaal voor vijfduizend man, dan krijgen wij die zaal zeker niet vol."

Internationaal wordt het nóg lastiger om te concurreren dan nu. "In Nederland, Frankrijk, Spanje en Italië genieten de sporters een uitstekend statuut. Hoe moeten wij de kloof met die Europese toplanden nog overbruggen als de spelers voor ons zo duur zijn?", vraagt Frank Van Impe van Okapi Aalstar. Al is dat geen al te sterk argument, want de Belgische ploegen zijn met al hun buitenlanders zo al geen Europese hoogvliegers. Mons en Oostende overleven de eerste ronde van de ULEB-Cup niet.

Aalstar ziet voor zichzelf nog een andere bedreiging: de leegloop van het team. "Wij zijn de club met de meeste Belgen op het veld (in sommige matchen spelen er vier meer dan tien minuten). Wij proberen elk jaar onze jeugdwerking te verbeteren en wij hopen dat iedereen dat gaat doen. Want we vrezen dat, als er vanaf 2008 vijf Belgen op het wedstrijdblad moeten staan en twee in het veld, de topclubs onze spelers komen opkopen. Ónze spelers, in wie wij hebben geïnvesteerd. Dan worden wij zeker de dupe."

De grootste clubs leven van Amerikanen, en daar lijkt weinig verandering in te komen. "Aalstar moet niet meteen vrezen dat wij hun spelers komen halen", zegt Philip Debaere van BCO. Wij hebben ook liever goeie Belgen dan buitenlanders in het team, omdat die een sterke uitstraling hebben. Maar als je Europees wilt spelen, is er meer kwaliteit nodig."

"Goeie Belgen zijn moeilijk te vinden. Mijn voorstel is dat de belasting voor zowel de Belgen als de buitenlanders 20 procent zou worden. Anders kunnen wij geen goeie Belgen houden. Wij werken aan onze jeugdopleiding, die we opnieuw hebben opgestart. Maar als daar sterke jeugdspelers uitkomen, zoals Doum Lauwers of Tomas Van den Spiegel, dan worden die weggekaapt door buitenlandse clubs omdat wij ze niet kunnen betalen. En anderen willen niet altijd komen, omdat ze de concurrentie vrezen van de buitenlanders in de club."

Intussen nadert 2008 snel. Cyriel Coomans, voorzitter van de Belgische Basketbalbond, is er niet gerust op. "De plotse optrekking, zonder overgangsperiode, van het belastingbedrag voor buitenlanders is onhoudbaar voor de clubs. Zij zijn daar niet op voorbereid. Sommigen werken met lange contracten, gekoppeld aan dat gunstige belastingregime. En als dat voordeel opeens wegvalt... Als er geen overgangsperiode van enkele jaren komt, waarin de belasting zeer geleidelijk wordt opgetrokken, dan zal het niveau van de competitie plots zakken. En dan zullen de supporters wegblijven.

"Aan de andere kant zal er meer worden geïnvesteerd in jeugdwerking. En dat is de langetermijnoplossing om het niveau van het Belgische basketbal te verbeteren."

Basketbalbondsvoorzitter

Cyriel Coomans:

De plotse optrekking, zonder overgangsperiode, van het belastingbedrag is onhoudbaar voor clubs

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234