Dinsdag 24/05/2022

'Zwak dienstenrichtlijn niet af'

Brussel

Eigen berichtgeving

Johan Corthouts

Secretaris-generaal Philippe de Buck van de Europese werkgeversorganisatie Unice vreest dat met de afzwakking van de Bolkesteinrichtlijn over de vrijmaking van de diensten de deur openstaat voor protectionistische praktijken.

Hoe belangrijk is de dienstenrichtlijn voor de bedrijven?

"De dienstenrichtlijn is cruciaal om de Europese eenheidsmarkt succesvol te laten functioneren. De dienstensector in Europa is goed voor 70 procent van het bruto binnenlands product van de Europese Unie. Een verdere liberalisering draagt bij tot de creatie van nieuwe banen. Volgens een studie zal de dienstenrichtlijn zorgen voor 600.000 nieuwe banen in Europa. Dat is niet veel, maar is wellicht het begin van een groter aantal nieuwe jobs, tenminste als de dienstenrichtlijn volledig wordt uitgevoerd."

De vakbonden vrezen dat de richtlijn zal leiden tot sociale dumping. Hebt u begrip voor hun protest?

"Hun betoging is niet nuttig. Met hun protest zullen ze enorme druk zetten op de parlementsleden om het compromis tussen de grote fracties te aanvaarden. De vakbonden zouden beter verder denken dan de belangen van hun leden."

Is hun vrees voor sociale dumping dan onterecht?

"Verwar sociale dumping niet met lagere lonen. De concurrentie zorgt ervoor dat sommige bedrijven hun werknemers een lager loon betalen. Niet iedereen wordt op hetzelfde niveau betaald. Sociale dumping betekent dat door de komst van buitenlanders het sociaal systeem van een land wordt ontmanteld. De bestaande detacheringsrichtlijn maakt dat onmogelijk. Tot ieders tevredenheid regelt die richtlijn de manier waarop werknemers tijdelijk in een ander land aan de slag kunnen. Gedetacheerde werknemers blijven op de loonlijst van hun land van herkomst staan en behouden hun rechten, maar moeten wel een aantal minimumvoorwaarden van het land waar ze werken, respecteren. Die minimumvoorwaarden hebben onder meer betrekking op lonen en op veiligheid op de werkvloer."

De grote fracties in het Europees Parlement hebben afspraken gemaakt over een compromistekst. Wat vindt Unice daarvan?

"We hopen dat de parlementsleden dit compromis links laten liggen. De compromistekst van sociaaldemocraten en christendemocraten biedt de lidstaten de mogelijkheid om af te wijken van de dienstenrichtlijn. Als de dienstverlening door buitenlanders de belangen van de lidstaten schaadt op het vlak van consumentenbescherming, milieu, sociaal beleid en gezondheidszorg mogen ze hun arbeidsmarkt afschermen. Volgens ons gaat dat veel te ver. Zo'n clausule zet de poort open voor protectionistische maatregelen."

U vreest voor een uitholling van de dienstenrichtlijn?

"Wij blijven ijveren voor een afzwakking van het compromis. Voor Unice kan het niet door de beugel dat het parlement de lidstaten de mogelijkheid wil geven om buitenlanders uit te sluiten."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234