Donderdag 28/10/2021

Zwaarlijvige Nederlanders onder het Vlaamse mes

Noorderburen ontlopen hier jarenlange wachtlijsten in eigen land

Brussel

Van onze medewerker

Kris Hendrickx

Het AZ Sint-Blasius in Dendermonde meldt een toeloop van obesitaspatiënten. Ruim de helft onder hen blijkt uit Nederland te komen, waar zorgverzekeraars een contract afsloten met het ziekenhuis. Die ontlopen op die manier de jarenlange Nederlandse wachtlijsten. Van een algemene trend in Vlaanderen lijkt vooralsnog geen sprake te zijn.

Het Sint-Blasiusziekenhuis verwacht dat het aantal obesitaspatiënten dat in het ziekenhuis een heelkundige ingreep ondergaat dit jaar zal oplopen tot 1.200. Het aantal mensen dat zich aanbiedt voor een behandeling bedraagt nog eens een veelvoud daarvan. Vorig jaar telde het AZ nog een duizendtal obesitasoperaties, vijf jaar geleden een tweehonderdtal. "Het succes van het ziekenhuis ligt allicht aan het veelvoud van heelkundige technieken dat we aanbieden om obesitas te bestrijden", zegt persverantwoordelijke Dominique Potteau. "De meeste andere centra specialiseren zich immers in één techniek." Naast de klassieke maagring wordt in Dendermonde bijvoorbeeld vaak een gastric bypass, zeg maar een maagbypass, toegepast.

Naast de forse toename van het aantal patiënten valt het aantal buitenlanders onder de obesitaspatiënten op. Zo'n 50 procent van het totale aantal patiënten is afkomstig uit Nederland, nog eens 5 procent komt uit Groot-Brittannië, Scandinavië en Duitsland. Eén patiënt vond het zelfs de moeite waard om voor een operatie de overtocht uit de Verenigde Staten te maken. Het grote aantal Nederlanders is vooral te verklaren door de lange wachtlijsten bij de noorderburen. Patiënten wachten er makkelijk enkele jaren op een behandeling. Nederlandse zorgverzekeraars sloten daarom contracten af met een aantal Vlaamse ziekenhuizen, waaronder Sint-Blasius. In Dendermonde vermoeden ze dat ook het internet een belangrijke rol speelde bij de internationalisering van het patiëntenpubliek. "Op platformen voor obesitaspatiënten zijn we blijkbaar een adres dat vaak wordt geciteerd", vermoedt Potteau.

De toeloop in Dendermonde betekent niet automatisch dat van een echte trend sprake is. In het UZ van Gent wordt erop gewezen dat het aantal obesitaspatiënten stabiel blijft. Het aantal Nederlanders dat er wordt behandeld daalde de voorbije jaren zelf gevoelig, van zo'n 70 procent tot circa 50 procent vandaag. Ook aan het UZ van Antwerpen wordt geen spectaculaire stijging van het aantal patiënten gemeld. Het aantal mensen dat extra uit het buitenland naar Antwerpen afzakt zou er onder de 15 procent liggen. Anderzijds wordt er in Dendermonde op gewezen dat wel steeds meer centra in Vlaanderen worden opgericht om obesitas te behandelen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234