Maandag 26/08/2019

Zwaar trio met lang strafblad

Twee van de drie nieuwe terreurverdachten die de politie heeft gearresteerd, waren al bekend bij het gerecht. Moustapha (40) en Jawad B. (29) zijn de oom en neef van de Brusselse zelfmoordterroristen Khalid en Ibrahim El-Bakraoui. Samen met Samir C. (27) planden ze een aanslag in Brussel.

Dezelfde familie, dezelfde vrienden en een even goed gevuld strafblad. Net als hun neven Khalid en Ibrahim El-Bakraoui verdienden Moustapha en Jawad B. eerst hun sporen in het zware banditisme vooraleer ze in naam van de radicale islam een aanslag planden.

Vrijdagnacht werden ze samen met Samir C. (27) opgepakt tijdens een grootschalige politieactie waarbij tientallen huizen en 152 garageboxen in 16 gemeenten doorzocht zijn. In totaal werden 40 mensen verhoord, van wie de politie er uiteindelijk 12 arresteerde. De onderzoeksrechter liet er zaterdagavond 9 opnieuw vrij, maar heeft tegen de 3 anderen voldoende bewijs - ook al zijn nergens wapens of explosieven gevonden - om hen langer in de cel te houden.

Via telefoononderzoek om de wapenleveranciers van de aanslagen op te sporen kwam het trio in het vizier van de speurders. Zo had Moustapha B. tot eind 2015 meermaals contact met zijn neef Khalid El-Bakraoui. Op dat ogenblik had de aanslag in Parijs al plaatsgevonden en was de datum voor de aanslag in Brussel al bepaald. Uit de afgetapte gesprekken van B. en co. kon de politie al opmaken dat er opnieuw iets op til was.

"Dat plan was zeker nog niet concreet", klinkt het bij een bron. Maar toen een wagen opgemerkt werd aan het EK-dorp op het Brusselse Rogierplein, besloot de politie in actie te komen. Ze wilde het risico niet nemen dat de 'nieuwe' terreurcel net op die plek zou toeslaan tijdens de wedstrijd België-Ierland.

IS-topfiguren

Want zowel Moustapha als Jawad is allerminst een doetje. De veertiger vuurde in 1998 twee kogels af op een liefdesrivaal en was betrokken bij een overval op een juwelier in Groot-Bijgaarden in 2000. De twintiger was chauffeur in 2010 tijdens een raid op een Western Union-kantoor waarbij zijn neef Ibrahim El-Bakraoui tijdens het vluchten met een kalasjnikov de politie onder vuur nam.

Naast die moordpogingen staan ook nog verscheidene diefstallen, slagen en verwondingen en verboden wapenbezit op het strafblad van beide broers. Jawad B. werd in 2011 voor zijn betrokkenheid bij de raid veroordeeld tot 8 jaar cel, maar hoelang hij effectief in de cel zat, is niet duidelijk. Ibrahim El-Bakraoui kreeg toen 10 jaar, maar kwam al in oktober 2014 vrij onder voorwaarden, waarna hij net als zijn broer Khalid verder radicaliseerde.

Hun inspiratiebron vonden ze in hun eigen familie. In 2012 keerde hun andere neef Oussama Atar terug uit Irak nadat hij daar 9 jaar gevangen zat in het gezelschap van verscheidene latere IS-topfiguren, onder wie waaronder de huidige leider van de terreurgroep, Abu Bakr Al-Baghdadi. Bij zijn thuiskomst werd hij ondervraagd door het gerecht, zonder enig gevolg.

Videotheek

Een jaar na zijn terugkeer liet dezelfde Oussama Atar zich opmerken toen hij in Tunesië gearresteerd werd omdat hij volgens de lokale autoriteiten een gewapende islamterreurgroep wilde vervoegen. Probleemloos reisde hij terug naar België. Of hij toen verhoord werd, is niet duidelijk. Geruisloos hernam hij zijn normale leven met onder meer bezoekjes aan zijn moeder Malika B., die eigenares is van een videotheek aan het Joseph Benoit Willemsplein in Laken. Het pleintje waar hij in zijn jeugd altijd rondhing met zijn broer Yassine, neven Khalid, Ibrahim, Jawad en oom Moustapha.

Diezelfde broer werd na de aanslagen in Brussel door het gerecht gearresteerd omdat er sporen van explosieven op zijn kledij en op zijn gezicht gevonden werden. Atars appartement in de Busselenstraat in Anderlecht werd in diezelfde periode ook doorzocht, maar Atar gaf niet thuis en bezwarend materiaal werd er niet ontdekt.

Toch lijdt het geen twijfel dat zowel de El-Bakraoui's als de andere gearresteerden ontzag hadden voor Atars gevangenschap in verscheidene kampen in Irak. Of hij hen onderdompelde in het gedachtegoed van IS, zullen zijn broer Yassine en de andere verdachten nooit aan de speurders vertellen, maar het is wel een piste waarmee het federaal parket al meer dan een maand ernstig rekening houdt. Donderdag verschijnen Jawad en Moustapha B. en Samir C. voor de raadkamer die beslist over hun verdere aanhouding.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden