Zaterdag 14/12/2019

Sociale onrust

Zure vissen, luchtkussens en tombola's tegen besparingsbeleid regering

Een demonstrant tijdens de betoging van het gemeenschappelijk vakbondsfront in Charleroi. Beeld PHOTO_NEWS

In het hele land zijn er vandaag vakbondsacties gehouden tegen het besparingsbeleid van de regering. Naast optochten en betogingen waren er ook tal van ludieke acties.

Het ABVV hield vandaag in alle Vlaamse provincies een actiedag tegen het besparingsbeleid van de federale regering. In Antwerpen vond er ook een mars op het stadhuis plaats. Enkele honderden militanten en sympathisanten van ABVV-Metaal stapten daarbij van de stationsbuurt naar het stadhuis op de Grote Markt.

De mars was een gevolg van de beslissing van ABVV om de provinciale actiedag in Mechelen te organiseren, legt Erwin Oris van ABVV-Metaal uit. "We vonden dat we het niet konden nalaten ook hier in Antwerpen, de grootste stad van Vlaanderen én de stad van burgemeester Bart De Wever, onze grieven kenbaar te maken", aldus Oris.

De actievoerders droegen onder meer een spandoek met 'Burgemeester van de rijken' - met een foto van De Wever en ondernemer Fernand Huts erbij - en ontstaken wat Bengaals vuur, maar verder bleef alles rustig.

Vorige week werden de deelnemers aan een niet aangevraagde sit-in tegen de uitspraken van De Wever over racisme nog allemaal bestuurlijk aangehouden, maar voor de ABVV'ers liep het vandaag beter af. "Toen er een honderdtal manifestanten samentroepte aan Antwerpen-Centraal leek het erop dat ze gewoon met de trein naar de actie in Mechelen zouden gaan," zegt politiewoordvoerder Fons Bastiaenssens.

"Ze trokken echter via De Keyserlei richting Grote Markt en onderweg sloten zich nog heel wat mensen bij hen aan. Daarop hebben we aantal ploegen opgetrommeld en zijn we het gesprek met de organisatoren aangegaan. Ze hebben een kwartiertje gemanifesteerd op de Grote Markt en zijn dan teruggekeerd."

Vakbondsmilitanten 'vissen' in Brugge. Beeld Bas Bogaerts

Borrelnootjes te winnen

In Gent hielden zo'n 1.500 ABVV-leden een optocht en ludieke acties tegen het regeringsbeleid. De militanten stapten van het Sint-Pietersplein naar de Vrijdagsmarkt en hielden onderweg halt bij de secretariaten van Open Vld en N-VA. Verkleed in kippen 'die zich niet laten pluimen' lieten ze er een paasei achter met daarin een 'index'. De vakbond zette er ook zijn eisen op een rijtje, maar nergens kregen ze een wederwoord.

"In globo vinden we dit een totaal onevenwichtig besparingsbeleid", legt provinciaal secretaris Katrien Neyt uit. "Men raakt met moeite aan de grote kapitalen en het zijn de burgers die eigenlijk het hele besparingsbeleid moeten betalen. Men heeft de indexsprong geïnstalleerd, met bovendien een loonstop, en dat is een achteruitgang van de koopkracht voor de mensen."

Verder waarschuwt ABVV dat de sociale zekerheid wordt ontmanteld op vlak van gezondheidszorg, werkloosheid en pensioenen. De vakbond zegt dat de regering minder openbare dienstverlening wil. "Men wil maar één op de vijf ambtenaren vervangen, het ambtenarenapparaat moet duidelijk kapot. Men wil geen openbare dienstverlening, maar een privatisering wat uiteindelijk duurder is."

Ook zegt ABVV dat het werken tot 67 op de maag ligt van jong en oud, net als het feit dat er veertig jaar volledig dienst gepresteerd moet worden. Tot slot waarschuwt ABVV dat er ook een aanval is op sociale organisatie en het middenveld. "Alles wat ruikt naar solidariteit moet eruit", klinkt het.

Na de speeches ging op de Vrijdagmarkt nog een ludieke tombola door, 'georganiseerd door de regering', waarbij het beleid op de korrel werd genomen via het uitdelen van prijzen zoals borrelnootjes, beschikbaar blijven voor de arbeidsmarkt, een activeringsprogramma volgen of langer blijven werken.

Deze week gaan militanten van ABVV, ACV en ACLVB ook langs bij bedrijven om handtekeningen te verzamelen voor een petitie tegen de indexsprong en onder meer voor een rechtvaardige fiscaliteit, behoud van de pensioenleeftijd op 65 jaar en vrijwaring van de openbare diensten.

Zure vissen

Ook in Vlaams-Brabant waren er ludieke acties van ABVV en de christelijke vakbond ACV. Naar aanleiding van 1 april trok een honderdtal ACV-militanten gehuld in visserskledij en met een vissersbootje in Leuven van de Vaartkom naar de federale overheidsdienst Financiën op de Philipssite. Daar werd een bokaal met 'zure vissen' overhandigd.

Het ACV eist met deze actie dat de regering niet alleen werknemers viseert met haar besparingsbeleid, maar door middel van een rechtvaardig belastingsysteem ook 'dikke vissen' fiscaal gaat aanpakken. De vakbond protesteerde tevens tegen de indexsprong, de blijvende beschikbaarheid voor de arbeidsmarkt die van bruggepensioneerden gevraagd wordt en de plannen om de pensioenleeftijd op te trekken tot 67.

In de marge van de markt in Vilvoorde had het ABVV op de parking aan de Franklin Rooseveltlaan in Vilvoorde woensdagmorgen een verstelbaar platform van 10 meter hoog opgesteld, van waaruit passanten konden springen op een luchtkussen.

"Deze actie is een protest tegen de indexsprong die de regering wil doorvoeren. Bij een sprong vanuit onze installatie is de landing zacht, wat sterk contrasteert met de vrije val van onze lonen die bij iedereen hard zal aankomen. Velen beseffen immers niet welke grote impact dit heeft op de koopkracht van loontrekkenden en uitkeringsgerechtigden", aldus Steven Marchand (ABVV Vlaams-Brabant).

Een demonstrant waagt de sprong op het luchtkussen van ABVV. Beeld PHOTO_NEWS

"Werklozen pesten"

In Limburg brachten honderden vakbondsmensen een bezoek aan de VDAB en het OCMW. Aan de ingang van de VDAB-gebouwen hield voorzitter Pierre Vrancken van ABVV Limburg een toespraak. "De situatie op de arbeidsmarkt in Limburg is dramatisch", zei hij. "Het aantal werklozen steeg met 9,3 procent terwijl het aantal vacatures afnam met 4,4 procent. En het Ford-effect moet nog komen."

"Precies op dit moment beslist de regering om de werklozen te gaan pesten en hen het extra moeilijk te maken. Het begon met de uitkering voor werkloze jongeren aan allerlei voorwaarden te onderwerpen. Daarna moesten ook de ouderen het ontgelden door langer beschikbaar te blijven. Als dit zo voortgaat, zullen we allemaal van de VDAB rechtstreeks naar het OCMW moeten gaan. We willen werk, maar niet tot in de zerk", besloot Vrancken.

"Regering vindt ons melkkoeien"

Ook in Wallonië kwamen duizenden militanten op straat tegen de regering. In Charleroi waren er volgens de vakbonden meer dan 10.000 mensen, maar de politie telde er maar 5.000. In Namen verzamelden ongeveer 2.000 militanten en in Luik 8.000.

Volgens Luc Giltay van de socialistische FGTB Namen vond de actie plaats tegen de maatregelen die de federale regering doorvoert, maar ook om bepaalde beleidskeuzes van de Waalse regering aan de kaak te stellen. In Namen trok de stoet naar het Waalse parlement, waar een ontmoeting met Waals minister Maxime Prévot gepland was.

In Luik haalde Bernd Despineux van CSC Verviers zwaar uit naar de regering. "Ze zijn het tegenovergestelde van Robin Hood, ze zitten in de zakken van de armen om de rijken beter te dienen. De regering neemt werknemers met en zonder job voor een bende idioten, onwetenden, melkkoeien", aldus Despineux. In Luik reden geen bussen door de betoging en de actie was ook voelbaar in bedrijven, scholen en ziekenhuizen.

Betogers in Charleroi. Beeld PHOTO_NEWS

Vissengraten

De actie in Brugge was het laatste deel van een West-Vlaams tweeluik. Gisteren werd er in Kortrijk ook al actie gevoerd, waarop ruim 500 militanten van de socialistische vakbond kwamen opdagen. "Het is een geslaagde tweedaagse geweest", aldus Erik Van Duersen, secretaris bij ABVV West-Vlaanderen.

Het ABVV steun van ACV-militanten. "We hadden gehoopt op 200 vakbondsleden, maar klokken uiteindelijk af op 400 deelnemers. De actie begon aan de Brugse Vismarkt. Daarna gingen we geschrankt, groen-rood, langs de Vingerhoedkaai staan. Dat moest een net uitbeelden, omdat we symbolisch achter het net vissen. En hetgeen we vangen zijn enkel vissengraten. Onze boodschap blijft duidelijk. We nemen de asociale maatregelen van zowel de Vlaamse als federale regering niet", aldus Van Duersen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234